Την έμπρακτη στήριξη του κλάδου της εστίασης από την Κυβέρνηση υπογραμμίζει ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, σε κοινή επιστολή του που απέστειλε σήμερα, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, προς τους Προέδρους του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μ. Δέμπα, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Καβάλας κ. Θ. Χατζηχρήστο, του Σωματείου Εστιατόρων Καβάλας κ. Μ. Κωνσταντινίδη και του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας κ. Γ. Βαφείδη.

Ο κ. Λαζαρίδης αναγνωρίζει ότι ένας από τους κλάδους που έχει χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία είναι αυτός της εστίασης και διαβεβαιώνει ότι «η Κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι εφικτό, προκειμένου αφενός να διασωθούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις των εργαζομένων και αφετέρου οι απώλειες να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες και άμεσα αναστρέψιμες».

Μέχρι τώρα, όπως εξηγεί, έχουν διατεθεί για την εστίαση σχεδόν 2 δις ευρώ (επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση εργαζομένων, κάλυψη εισφορών κ.α.) και η στήριξη των εν λόγω επιχειρήσεων θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί μέσα από τις ταμειακές εφεδρείες που έχουν διατηρηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, για το επόμενο διάστημα θα εφαρμοστούν τέσσερα επιπλέον μέτρα:

  1. Διατηρείται και για το μήνα Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματα εστίασης.
  2. Το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία.
  3. Διατηρείται ο μειωμένος Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και το Δεκέμβριο.
  4. Το κράτος θα καλύψει πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη.

Επιπλέον, σημειώνει ο κ. Λαζαρίδης, η Κυβέρνηση συζητά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε στο νέο ΕΣΠΑ, άμεσα, να υπάρξει ένα πρόγραμμα επικεντρωμένο στην εστίαση. Παράλληλα, «τρέχει» ΕΣΠΑ για θερμαντικά σώματα, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει πρόγραμμα δανειοδότησης έως 50.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ενώ υπενθυμίζει ότι «οι μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι μόνιμες μειώσεις φόρων. Έτσι, μετά την πανδημία δεν θα επιστρέψουμε σε αυξημένο φόρο εισοδήματος, ούτε θα αυξηθούν και πάλι οι εργοδοτικές εισφορές».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι εντός της εβδομάδας θα καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ενώ ο 6ος κύκλος, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος περίπου στα 500.000.000 ευρώ, θα αφορά την απώλεια τζίρου μόνο του μηνός Ιανουαρίου. Η υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος θα ξεκινήσει μέχρι την επόμενη Δευτέρα και οι ενισχύσεις θα χορηγηθούν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Εν κατακλείδι, αναφέρει ο κ. Λαζαρίδης, «η Κυβέρνηση στηρίζει εμπράκτως τον κλάδο της εστίασης, βρίσκεται και θα βρίσκεται διαρκώς δίπλα στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Και όταν τελειώσει η κρίση, θα γίνει και το συνολικό ταμείο και ό,τι επιπλέον απαιτηθεί, θα γίνει».

Προηγούμενο άρθροΟ Σύνδεσμος προπονητών Ν.Καβάλας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το μέλλον του Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
Επόμενο άρθροΑνανεώνεται η σελίδα του Δήμου Παγγαίου