“Μέσα στα 6 εκατομμύρια κίτρινα αστέρια που έσβησε η νύχτα του φασισμού, ήταν και 1484 που είχαν ραμμένα στο στήθος τους οι Καβαλιώτες Εβραίοι.

Ένα κομμάτι της Ιστορίας της Καβάλας το φόρτωσαν τον Μάρτη του 1943 σε 16 καμιόνια και το πρόσθεσαν στο τείχος των δακρύων.

Η εβραϊκή κοινότητα της Καβάλας χάθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Τρεμπλίκα και του Άουσβιτς.

Φτιάξαμε ένα μνημείο στην Καβάλα και θα στεγάσουμε και σε Μουσείο όσα δεν πρέπει να ξεχαστούν από αυτήν την φρικτή σελίδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα, σχεδόν 80 χρόνια μετά, μαζί με ολόκληρη την ανθρωπότητα, δίνουμε υπόσχεση στη μνήμη τους ότι δεν θα αφήσουμε ποτέ ξανά το μίσος των ναζιστών και των φασιστών να μολύνει την παγκόσμια Ιστορία.

Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος μας υπενθυμίζει την υποχρέωση να αναπτύσσουμε συνεχώς την κουλτούρα της Δημοκρατίας, της φιλίας των λαών, της ανοχής μεταξύ των ανθρώπων, και να αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη του ρατσισμού, για να κερδίζει το φως απέναντι στο σκοτάδι”.

Προηγούμενο άρθροΠροβολή του ντοκιμαντέρ “Το ολοκαύτωμα των Καβαλιωτών Εβραίων”, στο 4ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο Καβάλας
Επόμενο άρθροΓιάννης Προμούσας: Προχωρούμε σε μία διαδικασία εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δήμου και κάποιοι μένουν στο γιατί το κάνουμε