Ο κορωνοϊός δείχνει κάποια σημάδια ύφεσης στην Καβάλα. Ο Ιατρικός Σύλλογος διαρκώς εκδίδει ανακοινώσεις και οδηγίες για τους πολίτες όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του συλλόγου κ. Αλέξης Πολίτης.

Όπως ανέφερε «Πράγματι υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να δούμε ιδίως όταν έχουμε ήδη νοσήσει μια και αυτό είναι που τώρα έχουμε υπόψιν μας. Οδηγίες που προκρίνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η σπουδαία εταιρεία στην οποία είμαι και μέλος και είμαι πολύ περήφανος για αυτό. Καθημερινά γινόμαστε δέκτες ερωτημάτων και σημειώσεων μια και ο κόσμος δεν ξέρει τι θα γίνει από εδώ και στο εξής, μια ημέρα μετά το τέλος της αρρώστιας. ….. Θα πρέπει λοιπόν να έχω συμπληρώσει απομόνωση 14-21 μερών από την έναρξη των συμπτωμάτων (ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου και την παρουσία ή όχι ανοσοκαταστολής). Ο κόσμος που έχει νοσήσει, υποβάλλεται σε τέτοια διαδικασία που έχει ανάγκη απαιτήσεων. Έτσι λοιπόν μετά το διάστημα αυτό δεν απαιτείται οπωσδήποτε νέος μοριακός έλεγχος.

Η COVID-19 είναι μια θρομβογόνος κατάσταση, άρα πρέπει με το γιατρό μου να χαράξω και δυνητικά να ακολουθήσω πλάνο με αγωγή θρομβοπροφύλαξης (ιδιαίτερη προσοχή στους ασθενείς υψηλού θρομβωτικού κινδύνου: παρατεταμένη ακινητοποίηση, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου, γνωστή θρομβοφιλία, παχυσαρκία, αυτοάνοσα νοσήματα, ιστορικό κακοήθειας, παρατεταμένη νοσηλεία σε ΜΕΘ ή σε ασθενείς με υψηλούς δείκτες φλεγμονής, εφόσον έχουν χαμηλό αιμορραγικό κίνδυνο).

Ένας σημαντικός αριθμός ασθενών εμφανίζουν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα (ως και αρκετούς μήνες) το λεγόμενο «post- acute Covid-19 syndrome» μια ποικιλία συμπτωμάτων που μπορεί να περιλαμβάνουν δύσπνοια, κόπωση, μυική αδυναμία, μυαλγίες/αρθραλγίες, ζάλη, κεφαλαλγία, ανοσμία/αγευσία, γνωσιακές διαταραχές, ταχυκαρδίες, εφιδρώσεις, διάρροιες ή δυσκοιλιότητα. Το σύνδρομο αυτό μπορεί να προσβάλει ακόμη και ασθενείς με ήπια οξεία νόσο.

Ωστόσο, κάθε επίμονο ή νεοεμφανιζόμενο σύμπτωμα θα πρέπει να αξιολογείται ανεξάρτητα και να μην αποδίδεται πάντα στην νόσο».

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Και πρόσθεσε πως «Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν ψυχιατρικές διαταραχές τύπου μετατραυματικού στρες με εκδηλώσεις άγχους, αϋπνία και κατάθλιψη. Η ψυχική επιβάρυνση πρέπει να αξιολογείται από κάθε γιατρό που εξετάζει ασθενή μετά από νοσηλεία και αναλόγως να παραπέμπεται για υποστήριξη από ειδικό.

Εφόσον οι ασθενείς χρειάζονται φυσιοθεραπεία, αυτή δεν πρέπει να καθυστερεί.

Διεθνώς έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις ασθενών με πνευμονικές βλάβες που εμμένουν σε ασθενείς με COVID-19 πνευμονία. Αν και η διαθέσιμη αυτή τη στιγμή επιστημονική τεκμηρίωση είναι φτωχή και δεν επιτρέπει καταληκτικά συμπεράσματα ως προς την βαρύτητα και τη συχνότητα του προβλήματος, συνιστάται η συστηματική παρακολούθηση των ασθενών προκειμένου να διαπιστωθούν πρώιμα, πιθανές εμμένουσες βλάβες.

Για τον σκοπό αυτό, μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την έναρξη της οξείας νόσου κρίνεται σκόπιμη η κλινική αξιολόγηση του αναπνευστικού.

Γι αυτό για μια ακόμη φορά θα πω συγχαρητήρια στην Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία για τις νέες επικαιροποιημένες οδηγίες και τη σπουδαία δουλειά συνολικά”. Ο κ. Πολίτης κατέληξε ζητώντας για μια ακόμη φορά να υπάρξει σύνεση και προσοχή πριν να έρθει η ημέρα που θα απαλλαγούμε από τον ιό ενώ ζήτησε να μην γίνεται σύγχυση μεταξύ άλλων ασθενειών και του ιού αυτού.

Προηγούμενο άρθροΥγειονομικό υλικό στο Νοσοκομείο από τον Ροταριανό Όμιλο Δυτικής Καβάλας
Επόμενο άρθροΝέος κανονισμός εγκρίθηκε για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Καβάλας