Με καλούς ρυθμούς προχωρά το πρόγραμμα της Μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής της Περιφέρειας ΑΜΘ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Μάρκο Δέμπα περί τις 6000 επιχειρήσεις έχουν ήδη πληρωθεί.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «είναι ένα πρόγραμμα που λίγο μας είχε στεναχωρήσει αν και βγήκε με τυμπανοκρουσίες γιατί ερχόταν να βοηθήσει τις επιχειρήσεις σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Χρήματα που οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να είχαν πάρει τουλάχιστον 6 μήνες νωρίτερα. Εν πάση περιπτώσει βλέπουμε σήμερα, μετά τις κινήσεις που γίνανε με τη στήριξη του υπουργείου Ανάπτυξης, κατορθώσαμε το κατάστημα του ΕΦΕΠΑΕ να βάλει μπρος σ’ αυτό το πρόγραμμα. Ήδη τα πρώτα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά. Πάνω από 6 χιλιάδες αιτήσεις έχουν πληρωθεί, με ποσό κοντά στα 12 εκατομμύρια ευρώ. Το υποκατάστημα του ΕΦΕΠΑΕ στην Κομοτηνή κάνει 700-800 ελέγχους και εκταμιεύσεις κάθε βδομάδα σε ένα ύψος πληρωμών περίπου στα 2 εκ. ευρώ.

Ολοκληρώθηκε σχεδόν το σύνολο της αξιολόγησης των αιτήσεων, περίπου 22 χιλιάδες αιτήσεις έχουν αξιολογηθεί και μένουν άλλες 2500 που ήταν μετά από επαναϋποβολή αιτήσεων για να κλείσει το πρόγραμμα περίπου στα 61 εκ. ευρώ που θα δοθούν στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ».

ΜΕ ΓΡΗΓΟΡΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ

Πρόσθεσε ότι «βλέπουμε ότι πράγματα η Μη Επιστρεπτέα, τον τελευταίο ένα μήνα και κάτι πηγαίνει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Σε γενικές γραμμές ένα 30% των επιχειρήσεων έχει ήδη πληρωθεί. Η εκτίμηση και του ΕΦΕΠΑΕ είναι ότι μέχρι τέλος της χρονιάς περίπου το 50% θα εισπράξουν την επιδότηση και στις αρχές Ιανουαρίου και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις εκταμιεύσεις.

Ενθαρρυντικά τα στοιχεία. Και δεν είναι μόνο η Μη Επιστρεπτέα. Τρέχουν κι άλλα προγράμματα όπως η επανεκκίνηση της εστίασης, η επανεκκίνηση του τουρισμού, διάφορα άλλα προγράμματα του ΕΦΕΠΑΕ όπως για τις ιδρύσεις τουριστικών επιχειρήσεων ή το ψηφιακό βήμα. Έχουν γίνει εκταμιεύσεις για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας που αγγίζουν τα 13,5 εκ. ευρώ. Βλέπουμε ότι το υποκατάστημα του ΕΦΕΠΑΕ που με μεγάλο αγώνα και στήριξη των Επιμελητηρίων πήρε μπρος, μέσα περίπου σε 2 μήνες έχει εκταμιεύσει περίπου 26 εκ ευρώ στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας για προγράμματα που ήταν σε εξέλιξη. Αυτό μας ικανοποιεί. Μπορεί να υπήρχαν καθυστερήσεις αλλά με τις τακτικές κινήσεις που έγιναν κατορθώσαμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα.

Ήταν εδώ πριν μια βδομάδα ο υφυπουργός κ. Τσακίρης μαζί με τον γ.γ. κ. Σκάλκο που είναι υπεύθυνοι για το σχεδιασμό των προγραμμάτων και την υλοποίηση ΕΣΠΑ για να δούμε την επόμενη μέρα για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας. Το νέο πακέτο στήριξης που θα ξεκινήσει το 2022 προβλέπει πάνω από 4 δις ευρώ για τις επιχειρήσεις της χώρας. Εδώ θα πρέπει συντονισμένα να διεκδικήσουμε το κομμάτι που μας αναλογεί για την επόμενη 7ετία».

Προηγούμενο άρθροΣτην τελική ευθεία η μελέτες για την επένδυση στα Λουτρά Ελευθερών
Επόμενο άρθροΕπτά οικογένειες δεν επιτρέπουν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο λόγω μάσκας και τεστ