Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας δήλωσε ότι «Η νέα χρονιά αρχίζει πολύ δύσκολα για όλους και φυσικά για τον επιχειρηματικό κόσμο. Έχουμε μπροστά μας δυο ή και τρεις μήνες, πολύ δύσκολους, μέχρι να επιστρέψουμε σε κάποιας μορφής ομαλότητα και ισορροπία».

Και υπογράμμισε ότι η Πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός, ώστε να καταφέρουν να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις στο δύσκολο διάστημα που ακολουθεί.

«Το ξεκίνημα της νέας χρονιάς θυμίζει λίγο πολύ αυτό που ζήσαμε στις αρχές του 2021, με τη διαφορά ότι τότε υπήρχε γενικό lockdown. Στην παρούσα φάση υπάρχει μια προσπάθεια τουλάχιστον να μην κλείσει η οικονομία. Αυτή η ασφυκτική κατάσταση οδηγεί αναπόφευκτα σε κάποια μέτρα που πλήττουν τις επιχειρήσεις μας και κυρίως την εστίαση. Δεν είναι όμως μόνο αυτή, αλλά δεκάδες άλλοι κλάδοι που λειτουργούν στο πλαίσιο μιας μεγάλης αλυσίδας. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα λιγότερη κατανάλωση, λιγότερες αγορές από τις επιχειρήσεις εστίασης και άρα πλήγμα σε καταστήματα εφοδιασμού. Έμμεσα και άμεσα μια πλειάδα επαγγελμάτων πλήττονται μέσα από όλα αυτά τα μέτρα. Επειδή πρόκειται για μια βραχεία περίοδο, όπως όλα δείχνουν, γι’ αυτό ακριβώς ζητάμε ως Επιμελητήρια από την κυβέρνηση, την στήριξή της, ώστε αυτό το διάστημα να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κρατηθούν ζωντανές. Για παράδειγμα κάποιες υποχρεώσεις, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή πήγε ακόμη πιο πίσω, όμως εμείς τονίζουμε και ζητάμε ότι πρέπει να γίνει μη επιστρεπτέα για κάποιους κλάδους που έχουν χτυπηθεί ανελέητα. Πρέπει να δοθεί παράταση και σε άλλες υποχρεώσεις που ακολουθούν το επόμενο διάστημα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

ΕΠΕΣΑΝ ΕΞΩ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Αναφορικά με την εικόνα που σχημάτισε για την κίνηση στην αγορά της Καβάλας στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ο Μάρκος Δέμπας επισήμανε ότι «Όσον αφορά την υπόλοιπη αγορά, πέραν της εστίασης, η προσδοκία για την εορταστική περίοδο ήταν μεγαλύτερη και για καλύτερα νούμερα. Απ’ όσο ξέρω αυτά τα νούμερα δεν ήρθαν. Σίγουρα υπήρξε μια κινητικότητα, αλλά τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι προσδοκίες των ανθρώπων του εμπορίου για κάτι καλύτερο δεν επιβεβαιώθηκαν. Όλη αυτή η εικόνα της έκρηξης των κρουσμάτων, της ανασφάλειας, αλλά και το γενικότερο κούμπωμα των καταναλωτών, δημιούργησαν ένα όχι και τόσο θετικό κλίμα».

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας στάθηκε ιδιαίτερα και θέμα της ακρίβειας, που όπως όλα δείχνουν θα διαρκέσει αμείωτη για τους επόμενους μήνες.

«Μέσα σε όλα αυτά, πρέπει να προσθέσουμε ότι έρχεται μια ακόμη «βόμβα» που θα μας πιέσει και είναι η ακρίβεια. Αυτό είναι κάτι που βιώνουν ήδη νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα δε όσον αφορά το ενεργειακό κόστος και τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, όπως επίσης και στο λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς στο σούπερ μάρκετ. Το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων είναι όλο και πιο υψηλό. Αυτό το κόστος θα περάσει και περνάει ήδη στους καταναλωτές. Έχουμε άρα μπροστά μας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, ένα δύσκολο μείγμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι και πρωτίστως η πολιτεία, ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να κρατηθούν, να αντέξουν στο πρώτο δύσκολο τρίμηνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ 2Ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Ερωτηθείς τέλος για το αν μπορεί να υπάρξει κάποιο θετικό και ελπιδοφόρο μήνυμα για τη νέα χρονιά, ο Μάρκος Δέμπας απάντησε ότι «Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μέσα στο 2022 θα μπει ένα τέλος στην πανδημία με την μορφή που την ξέρουμε σήμερα. Το 2021 δεν ήταν 2020. Ήταν καλύτερο, καθώς το περασμένο καλοκαίρι βοήθησε πολύ την αγορά. Η ελληνική οικονομία άντεξε και μάλιστα είχε και σημαντικό ποσοστό ανάπτυξης. Εφόσον τελειώσουμε με την πανδημία σε μεγάλο ποσοστό, στο τρίμηνο ή τετράμηνο, έστω και πριν το καλοκαίρι, θεωρώ ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι πολύ θετικό και θα έχουμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανάπτυξης. Θέλει προσοχή άρα το πρώτο τρίμηνο. Πιστεύω ότι και πάλι στο τέλος θα βγούμε με ψηλά το κεφάλι και θα αντέξουν οι επιχειρήσεις μας. Χρειάζεται μια ακόμη υπομονή, θέλουμε την πολιτεία δίπλα μας, να βοηθήσει όσο μπορεί τις επιχειρήσεις και με αισιοδοξία να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ζωντανές, ώστε να έχουμε τα καλύτερα μπροστά μας».

Προηγούμενο άρθροΠαρά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, ο αριθμός των νοσηλειών στο Νοσοκομείο Καβάλας είναι διαχειρίσιμος
Επόμενο άρθροΕμβολιάστηκε ο Στέφανος Τσιτσιπάς – Οι τελευταίες πληροφορίες