Σε δύσκολη θέση έχουν περιέλθει και οι επιχειρήσεις της Καβάλας λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας σημείωσε ότι δεν υπάρχει κλάδος που να μην έχει πληγεί.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «τα λόγια είναι περιττά. Η κατάσταση δυσκολεύει μέρα με την ημέρα. Βλέπουμε ότι δεν έχει έρθει ακόμη κάποια εξομάλυνση στην αγορά. Το ενεργειακό κόστος δεν παρουσιάζει καμία βελτίωση. Το μεταφορικό κόστος με την έννοια των αυξημένων καυσίμων που βλέπουμε στα πρατήρια, επίσης δεν έχει καμία βελτίωση. Η έλλειψη στην προμήθεια και μεταφορά προϊόντων, εμπορευμάτων, πρώτων υλών, επίσης είναι πολύ δύσκολη. Οι επιχειρήσεις διαμαρτύρονται και για το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εισαγωγή ή μετακίνηση τέτοιων προϊόντων. Αυτό το οποίο αντιλαμβανόμαστε όλοι και σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή αγοραστική κίνηση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα, ήδη αναφέρεται σε μελέτες της ΓΕΣΕΒΕ και άλλων φορέων ότι η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί κατά 15%, γίνεται κατανοητό ότι αυτό δημιουργεί μία θηλιά σε όλες τις επιχειρήσεις και σε όλους τους κλάδους πλέον.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή ακόμη και της οικονομικής κρίσης βλέπαμε ότι κάποιοι κλάδοι είχαν πληγεί λίγο περισσότερο. Εδώ, πλέον, βλέπουμε ότι όλοι οι κλάδοι της οικονομίας έχουν επηρεαστεί από αυτήν την πολύ κακή οικονομική συγκυρία που βιώνουμε.

Η κατάσταση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις μας, στο εμπόριο, την εστίαση, βιοτεχνία, είναι τέτοια που από παντού ακούμε πλέον παράπονα και αγωνία για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα».

ΤΙ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ

Πρόσθεσε ότι «δεν ξέρουμε τι ξημερώνει και τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Υπάρχει το άγχος ότι δεν βλέπουμε κάποια βελτίωση, δεν βλέπουμε ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εκτονωθεί όλη αυτή η κατάσταση. Έχουμε, βέβαια, μπροστά μας ένα καλοκαίρι, κρατάμε ως σημείο αναφοράς ότι προσδοκούμε να είναι καλύτερο από περσινό, ανεξάρτητα από τις συγκυρίες που αυτήν τη στιγμή δεν είναι ευνοϊκές. Τα πρώτα ακούσματα αυτό λένε και πιθανόν να κρατηθεί αυτό, αν τελειώσει ο πόλεμος και επανέλθει λίγο η ηρεμία, τότε ίσως να λέμε πάλι ότι θα σώσουμε κι αυτήν τη χρονιά που είναι ίσως από τις δυσκολότερες των τελευταίων 50 ετών.

Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια κατάσταση. Έχουμε να δούμε πληθωρισμό που ξεπερνάει το 8% και 9% εδώ και 30 χρόνια. Βλέπουμε μείωση της ανάπτυξης που ακόμη και την περίοδο της πανδημίας υπήρχε –πέρυσι είχαμε πάνω από 8%- βλέπουμε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με μέτρα να κρατήσει ζωντανή την εικόνα αλλά δεν ξέρω κατά πόσο, όσο συνεχίζεται αυτή η πολύ δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, αν αυτά τα μέτρα επαρκούν ή θα πρέπει να περιμένουμε και να έχουμε κι άλλα μέτρα στήριξης στο τραπέζι».

Προηγούμενο άρθροΗ αγορά της Καβάλας και το καλοκαιρινό ωράριο
Επόμενο άρθροΜακάριος Λαζαρίδης: Η δέσμευσή μου για αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου του Αμυγδαλεώνα γίνεται πράξη