Σύμφωνα με δήλωση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου αναφορικά με το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης επιχειρήσεων και τη ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση επιπλέον 10.034 αιτήσεων για τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση επιχειρήσεων από τις 23.200 και πλέον που έχουν υποβληθεί συνολικά μέχρι τώρα.

Από αυτές τις 10.034 νέες αιτήσεις που αξιολογήθηκαν, 7.793 είναι στη φάση της ένταξης, καθώς αξιολογήθηκαν θετικά, με προϋπολογισμό 19.370.000 €.

Όσες αιτήσεις δεν αξιολογήθηκαν θετικά μπορούν να υποβληθούν εκ νέου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν ενταχθεί οι πρώτες 1022 αιτήσεις, με προϋπολογισμό 2.614.100 €.

Σχολιάζοντας αυτές τις ανακοινώσεις ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας σημείωσε ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στο πότε θα γίνουν οι πληρωμές.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «είδαμε αυτό το κατάπτυστο για μένα και μακροσκελές Δελτίο Τύπου του Περιφερειάρχη που προσπάθησε να βάλει μέσα στο καλάθι διάφορα θέματα. Μάλλον διότι βρίσκεται σε σύγχυση και δεν έχει καθαρή εικόνα του τι συμβαίνει. Δεν βλέπουμε να μας λέει κάτι καινούργιο. Ούτε πότε θα πληρωθούν οι επιχειρήσεις, ούτε πότε θα ανακοινωθούν οι επόμενες εντάξεις, ούτε ποιες επιχειρήσεις «κόβονται». Δεν προσθέτει κάτι καινούργιο στη ρητορική των τελευταίων 5 μηνών. Βλέπουμε πάλι τα πολλά «ΘΑ». Θα αξιολογηθούν, θα ανακοινωθούν, θα πληρωθούν καλό Πάσχα, κάποιες επιχειρήσεις.

Μέσα από αυτό το Δελτίο Τύπου δυστυχώς βλέπουμε πάλι ψέματα και συκοφαντίες. Βλέπουμε μια Περιφέρεια κι έναν Περιφερειάρχη που προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών και των τραγικών λαθών του και προσπαθεί να ρίξει τα βάρη και πάλι στα Επιμελητήρια και ουσιαστικά στις ίδιες τις επιχειρήσεις».

ΝΤΡΟΠΗ

Πρόσθεσε ότι «το να βγαίνεις και να λες θα πληρώσει μέχρι το Πάσχα, είναι ντροπή. Μέχρι σήμερα μόνο 140 επιχειρήσεις περίπου από τις πρώτες 1000 του Δεκεμβρίου που έχουν εγκριθεί, έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά τους και θα μπορέσουν να πληρωθούν μέχρι το Πάσχα. Θα έπρεπε να βγει και να πει ότι οι πρώτες 140 θα πληρωθούν το Πάσχα.

Πότε θα έρθουν οι εντάξεις; Το Νοέμβριο μας έλεγαν ότι σε 10-15 μέρες θα έχουνε εντάξεις και πληρωμές. Πόσα ψέματα έχουμε ακούσει από τότε μέχρι και σήμερα; Παρά τα τραγικά λάθη της Περιφέρειας που δεν έστησε το πληροφοριακό σύστημα, το σύστημα των ενστάσεων, συνέχιζαν και έλεγαν ψέματα ότι θα πληρωθούμε γρήγορα. Και φτάσαμε στα μέσα Μαρτίου για να μας λένε ότι θα πληρωθούμε καλό Πάσχα. Να δούμε αν θα ισχύει και αυτό.

Δεν μπορείς να συκοφαντείς τα Επιμελητήρια ότι έβαζαν προσχώματα για να μην γίνουν προσλήψεις. Ψέμα και αυτό. Ως Επιμελητήρια αποφασίσαμε και θα δημοσιοποιήσουμε αυτές τις; αποφάσεις και ενέργειες για να υπάρχουν ντοκουμέντα όσων λέμε.

Η πρόεδρος της ΔΕΣΜΟΥ δεν επιθυμεί να εκπροσωπεί την εταιρεία στη φορολογική διοίκηση. Με δική της πρωτοβουλία έχει αποσύρει την υπογραφή της από το Taxis Net και δεν φαίνεται ως νόμιμη εκπρόσωπος στις φορολογικές υποχρεώσεις. Μήπως έχουμε κι άλλα θέματα; Αυτά τα γνωρίζει ο κ. Περιφερειάρχης; Γνωρίζει ότι τους εκλεκτούς που προωθούσε για τη γενική διοίκηση κ.ο.κ. έχουμε ήδη εισαγγελική παρέμβαση για σκάνδαλο που έχει δημιουργηθεί για ένα ξενοδοχείο της Κομοτηνής;

Σήμερα επειδή βγήκε να μας πει ότι τα Επιμελητήρια κάνουν κάποιες κινήσεις. φαίνεται ξεκάθαρα ότι ποτέ δεν κάναμε αγωγή εναντίον της Περιφέρειας. Συνέβη το αντίθετο για τα ποσοστά του κάθε φορέα στο ΔΕΣΜΟ.

Αντί για τους πανηγυρισμούς, θα περιμέναμε να δώσει στη δημοσιότητα τα πραγματικά δεδομένα των αιτήσεων, των εντάξεων, των ενστάσεων κ.ο.κ. Βλέπουμε, όμως, να μας κουνάνε και το δάχτυλο ότι εντάξανε τα ΚΑΔ των ασφαλιστών. Όταν σε άλλες Περιφέρειες είχαν ενταχθεί, εμείς ερχόμαστε μετά από 5 μήνες να πανηγυρίσει η Περιφέρεια ότι θα το κάνει, ενώ το κάναμε εδώ και 5 μήνες. Ζητούσαμε να βρεθεί λύση για τις εποχικές επιχειρήσεις, δεν τη βρήκαν και αδικούνται αυτές της Καβάλας και της Θάσου. Κι ακόμη δεν έχουμε απάντηση.

Το χθεσινό Δελτίο Τύπου θα μπορούσε να είναι πολύ απλό αλλά βλέπουμε ότι θέλει να συνεχίσει την κόντρα του με τα Επιμελητήρια, θέλει να δικαιολογήσει την ανικανότητα του προγράμματος, να ρίξει σε μας τα βάρη. Αυτά τα πράγματα είναι πρωτοφανή σε όλη τη χώρα. Ένας Περιφερειάρχης να συμπεριφέρεται σε δημόσιους θεσμοθετημένους φορείς με αυτόν τον τρόπο. Υπάρχει όμως πλήρης εικόνας για την απαξίωση που δείχνει η Περιφέρεια στα Επιμελητήρια και ντρέπομαι που στηρίξαμε ακολουθώντας μια κομματική γραμμή αυτόν τον Περιφερειάρχη που σήμερα υποτιμά τις επιχειρήσεις και προσπαθεί πίσω από ανούσιες δικαιολογίες να κρυφτεί».

Προηγούμενο άρθροΜάκης Παπαδόπουλος: ΟΧΙ στην “παλαιοκομματική” μέθοδο των “ρουσφετιών” του Δημάρχου Καβάλας!
Επόμενο άρθροΘεωρώ ότι το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας θα έπρεπε να αναστείλει τουλάχιστον τη σύμβαση του καλλιτεχνικού διευθυντή, δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Παπαδόπουλος για το θέμα του Θοδωρή Γκόνη