Στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του LOBBY FM με την Νανά Ηλιάδου μίλησε ο Μάκης Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ, για την καταγγελία που έκανε ο ίδιος την προηγούμενη εβδομάδα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας ότι ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Μουριάδης και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Προμούσας έβαλαν αυθαίρετα έναν όρο στη σύμβαση του Δήμου με την εταιρεία που ανέλαβε το λογισμικό για το τέλος ακίνητης περιουσίας.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «στην ουσία, μιλάμε για παραποίηση απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής και για απόκρυψη στοιχείων που μπορεί να επιβαρύνουν μελλοντικά τα οικονομικά του Δήμου. Είναι μία σοβαρή πράξη που μπορεί να σημαίνει απιστία και παράβαση καθήκοντος για τον Αντιδήμαρχο και τον Δήμαρχο.

Εξηγώντας τα στοιχεία και τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, ο Μάκης Παπαδόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Στις 28 Σεπτεμβρίου, η Οικονομική Επιτροπή έλαβε μία απόφαση για να νοικιάσει μία ψηφιακή εφαρμογή από μία εταιρεία της Θεσσαλονίκης, για να υπολογίζει ο Δήμος το τέλος ακίνητης περιουσίας και τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες. Έναν μήνα μετά, διαβάσαμε στη σύμβαση, ότι μπήκε αυθαίρετα ένας έξτρα όρος που δεν είχε την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής! Ο όρος αυτός αναφέρει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία θα διαθέσει επιπλέον στον Δήμο για δοκιμαστική χρήση κάποιες πρόσθετες εφαρμογές που αφορούν μισθοδοσία, πρόστιμα, άδειες καταστημάτων κτλ. Κατατέθηκε μάλιστα μία προσφορά από τη συγκεκριμένη εταιρεία της Θεσσαλονίκης, την οποία απέκρυψε από την Οικονομική Επιτροπή ο κ. Προμούσας, συνεπώς δεν ξέρουμε αν είναι δωρεάν η δοκιμαστική περίοδος ή αν υπάρχει κάποια κρυφή χρέωση.

Έθεσα λοιπόν ορισμένα ερωτήματα στον Αντιδήμαρχο Οικονομικών στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο, στα οποία ο κ. Προμούσας απέφυγε να μου απαντήσει, και κατάλαβα μάλιστα ότι ταράχτηκε, γιατί μου απάντησε μετά από μία ώρα.

Ρώτησα τον κ. Προμούσα αν εντόπισε προβλήματα στις εφαρμογές που χρησιμοποιεί ήδη εδώ και πολλά χρόνια ο Δήμος. Δεν μου απάντησε.

Ρώτησα τον κ. Προμούσα πώς και πότε βρήκε αυτή την εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη και πώς την ξεχώρισε από άλλες εταιρείες. Δεν μου απάντησε.

Ρώτησα τον κ. Προμούσα αν έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τη συγκεκριμένη εταιρεία και αν σκοπεύει να δώσει όλες τις εφαρμογές του Δήμου στη συγκεκριμένη εταιρεία. Μου απάντησε ότι ο Δήμος, αν θέλει, θα χρησιμοποιήσει τις εφαρμογές αυτές και αν είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα θα δει τι θα κάνει.

Για κακή του τύχη όμως του Αντιδημάρχου Οικονομικών πληροφορηθήκαμε ότι συμμετείχε ως ομιλητής σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη που διοργάνωσε η εταιρεία αυτή για να προμοτάρει τις υπηρεσίες της.

Σε αυτή την εκδήλωση, ο κ. Προμούσας ομολόγησε τα εντελώς αντίθετα πράγματα από αυτά που είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πρώτον, ομολόγησε ότι πήρε την απόφαση για συνεργασία του Δήμου Καβάλας με τη συγκεκριμένη εταιρεία όχι από τον Οκτώβριο αλλά από τον Μάρτιο του 2021, όταν δηλαδή πρωτο-ανέλαβε τη θέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών. Δηλαδή ο κ. Προμούσας ομολόγησε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι προσωπική του επιλογή και την προώθησε στον Δήμο αμέσως μόλις έλαβε θέση εξουσίας στη διοίκηση!

Και δεύτερον, επιβεβαίωσε ότι η συνεργασία με τη συγκεκριμένη εταιρεία είναι “τελειωμένη υπόθεση” και θα αφορά από του χρόνου όλες τις ψηφιακές εφαρμογές του Δήμου, ενώ στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα μέσα ενημέρωσης “θολώνει τα νερά” και λέει “αν θέλει ο Δήμος και αν το αποτέλεσμα είναι καλό”, τότε μόνο θα πάρει τις επιπλέον εφαρμογές.

Άρα ο κ. Προμούσας είπε ψέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο και προσπαθεί να παραπλανήσει και να εξαπατήσει τις δημοτικές παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους.

Μετά από όλα αυτά, δεν πρέπει να αναρωτηθώ και να ελέγξω τον κ. Προμούσα αν από τη θέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών λειτούργησε σαν “μεσάζοντας” ήδη από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του; Δεν πρέπει να αναρωτηθώ και να ελέγξω τον Δήμαρχο Καβάλας τον κ. Μουριάδη αν είναι μπλεγμένος και πόσο μπλεγμένος είναι σε αυτή τη συμφωνία;

Πώς συμμετέχει ο κ. Προμούσας σε εκδήλωση της εμπλεκόμενης εταιρείας χωρίς να έχει ακόμη αποτελέσματα από την εφαρμογή του λογισμικού για το τέλος ακίνητης περιουσίας στον Δήμο μας; Τι σόι τεχνοκράτης πηγαίνει να μιλήσει για μία εφαρμογή έτσι, χωρίς αποτελέσματα; Μήπως πήγε για να διαφημίσει την εφαρμογή της εταιρείας;

Από πού προκύπτει ότι η δοκιμαστική λειτουργία των επιπλέον λογισμικών της εταιρείας θα είναι δωρεάν; Από πουθενά! Το “δοκιμαστικά” δε σημαίνει “δωρεάν”, γιατί θα έπρεπε η σύμβαση να το αναγράφει ρητά. Δεν το γράφει όμως!

Και τελοσπάντων, υπάρχει “κρυφή συμφωνία” του κ. Μουριάδη και του κ. Προμούσα με τη συγκεκριμένη εταιρεία για την ανάθεση όλων των ψηφιακών υπηρεσιών του Δήμου; Γιατί την αποκρύπτουν όλο αυτό το διάστημα από τις δημοτικές παρατάξεις;

Και πόσο θα κοστίσει η ανάθεση όλων των ψηφιακών υπηρεσιών του Δήμου στη νέα εταιρεία; Υπάρχει κάποιος λόγος που το κρύβουν;

Όπως και να ΄χει, και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και ο Δήμαρχος Καβάλας είναι πολύ βαριά εκτεθειμένοι και καλά θα κάνουν να μην απειλούν.

Εκείνοι είναι υπόλογοι για όλα αυτά και θα κληθούν να δώσουν και άλλες εξηγήσεις.

Η αυθαίρετη προσθήκη του συγκεκριμένου όρου στη σύμβαση αποτελεί κάποιου είδους απιστία και παράβαση καθήκοντος του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου.

Βέβαια, αν ο κ. Προμούσας είχε ευθιξία, θα είχε ήδη παραιτηθεί από τη θέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών, για να διευκολύνει τη διερεύνηση της υπόθεσης και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη.

Δεν περιμένω όμως ούτε από τον κ. Μουριάδη ούτε και από τον κ. Προμούσα τέτοιες πολιτικές ευαισθησίες. Εμείς θα συνεχίσουμε να διερευνούμε την υπόθεση και θα ελέγξουμε τι πραγματικά συμβαίνει».

Προηγούμενο άρθροΜήνυμα του Δημάρχου Θάσου για την απογραφή πληθυσμού 2021 στη Θάσο
Επόμενο άρθρο6η Διακρατική Συνάντηση Ανταλλαγής για το έργο URGE, με διαδικτυακό οικοδεσπότη τη Δημοτική Επιχείρηση Nigrad (Μάριμπορ – Σλοβενία)