Μέσα στις ημέρες των γιορτών, βρήκαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τους Δήμους Τρικάλων και Λάρισας, με σκοπό να ενημερωθούμε και να δούμε από κοντά τα θετικά αποτελέσματα από την υλοποίηση τεχνικών παρεμβάσεων, την εφαρμογή νέων τεχνολογικών εργαλείων και τη διοργάνωση πρωτότυπων εκδηλώσεων για τα οποία έχουν γίνει γνωστοί.

Συζητήσαμε και ανταλλάξαμε σκέψεις και απόψεις με τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη για τις προσπάθειες που έκαναν και την εμπειρία που απέκτησαν από την υλοποίηση ενός συνόλου φιλόδοξων δράσεων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες:

Ο Δήμος Λαρισαίων με τη ΔΕΥΑ Λάρισας αντικαθιστούν όλο το παλιό δίκτυο ύδρευσης του Δήμου και αποκαθιστούν ταυτόχρονα όλους τους δρόμους στους οποίους γίνονται τα έργα (με πλήρη ασφαλτόστρωση και χωρίς μπαλώματα). Τα έργα προσεγγίζουν έναν προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων ευρώ, που πληρώνονται από τα διαθέσιμα της ΔΕΥΑ, η οποία είναι μία καλά οργανωμένη και εύρωστη δημοτική επιχείρηση.
Ο Δήμος Τρικκαίων έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο ψηφιακό κέντρο παρακολούθησης και ελέγχου της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών σε πραγματικό χρόνο. Συλλογή απορριμμάτων, κινήσεις οχημάτων, κατάσταση δικτύου ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμός, βλάβες και πολλές άλλες καθημερινές λειτουργίες παρακολουθούνται και ελέγχονται, ώστε να γίνονται άμεσα παρεμβάσεις όπου χρειάζονται και να εξοικονομούνται πόροι. Παράλληλα, υπάρχει αυτόματο μηχάνημα έκδοσης πιστοποιητικών (με το οποίο παρακάμπτεται η γραφειοκρατία και εξοικονομείται χρόνος από προσωπικό και πολίτες) και τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας Δήμου – δημοτών για οποιοδήποτε πρόβλημα, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Τέλος, η ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο καλύπτει όλους τους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους…
Και οι δύο Δήμοι διοργανώνουν θεματικά πάρκα με Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις (ο “Μύλος των Ξωτικών” στα Τρίκαλα και το “Πάρκο των Ευχών” στη Λάρισα), που διαρκούν 40 μέρες περίπου. Ο στολισμός των εκδηλώσεων έχει γούστο και αισθητική, ομορφαίνει τις δύο πόλεις. Οι εκδηλώσεις φτιάχνουν μία μοναδική γιορτινή ατμόσφαιρα, προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα (περίπου 400 λεωφορεία την ημέρα). Επίσης, δημιουργούν έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ (για παράδειγμα, στον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα τα έσοδα για τον Δήμο ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ) και τονώνουν την τοπική αγορά και οικονομία.

Επίσης, οι δύο Δήμαρχοι επιμένουν ιδιαίτερα:
στο να υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, καλή οργάνωση, στόχοι και στρατηγική
στην αξιοποίηση όλων των προγραμμάτων χρηματοδότησης σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο
στην ολοκληρωμένη στήριξη των δημοτών τους που έχουν ανάγκη
στην επιμόρφωση των δημοτών και κυρίως των νέων
στην τουριστική προβολή με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών και νέων εσόδων και την ενδυνάμωση των τοπικών επιχειρήσεων
στην εξοικονόμηση πόρων και στη δημιουργία νέων εσόδων και νέων θέσεων εργασίας
στην καταπολέμηση των ρουσφετιών και των “εξυπηρετήσεων”. Όλοι οι υπάλληλοι εργάζονται στις θέσεις τους και με βάση τα προσόντα τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς από τους δύο Δημάρχους δεν έθεσε θέμα ότι οι όποιες ελλείψεις σε προσωπικό ή χρήματα είναι εμπόδιο για την υλοποίηση έργων.

Αντιθέτως, μάς μετέφεραν ότι η καλή οργάνωση και η ετοιμότητα σε έναν Δήμο μπορεί να καλύψει τα κενά που παρουσιάζονται.

Το συμπέρασμα που καταλήξαμε από τις επισκέψεις αυτές είναι ένα:

Ο Δήμος μας, τόσο πλούσιος σε πόρους και δυνατότητες, μπορεί να φτάσει ψηλά και να κάνει “θαύματα”.

Αρκεί να έχει μία διοίκηση που να δουλεύει, να καταλαβαίνει και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις και απαιτήσεις που δημιουργούν οι ανάγκες των δημοτών και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις πόλεις.

Μία διοίκηση που θα σχεδιάζει τις πολιτικές του Δήμου σε συνεργασία με ολόκληρη την τοπική κοινωνία και με ενότητα όλων των πολιτών.

Δηλαδή μία νέα διοίκηση στον Δήμο Καβάλας.

Προηγούμενο άρθροΟι Φίλιπποι «ταξιδεύουν» στη Νέα Υόρκη
Επόμενο άρθροΚαβάλα: Πάνω από 2000 παιδιά στον Άγιο Βασίλη από την Καισαρεία