Τους λόγους για τους οποίους προσέφυγε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την υπόθεση του λογισμικού για το τέλος ακίνητης περιουσίας ανέλυσε εκτενώς ο Μάκης Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Καβάλας και επικεφαλής της παράταξης Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ, στην πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή του LOBBY 101.8.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος εξήγησε πως προσέφυγε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, καθώς εντοπίστηκαν νομικά λανθασμένες διαδικασίες, τις οποίες έθεσε υπόψη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, για να βγάλει και αυτή το πόρισμά της. Ο Μάκης Παπαδόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε επιπόλαιη η απόφαση να προσφύγει, ωστόσο έπρεπε να μπει ένα “φρένο” στην “ασυδοσία” του Δημάρχου Καβάλας και της διοίκησης του Δήμου να παρακάμπτουν τις σωστές διαδικασίες με το πρόσχημα του αποτελέσματος. Τέλος, δήλωσε πως η παράταξή του μένει συνεπής στις αρχές της, στον ρόλο της και στο καθήκον της, που είναι ο έλεγχος των πράξεων της διοίκησης του Δήμου.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος υπενθύμισε πως πρώτη η δική του παράταξη έβαλε θέμα για την επιτάχυνση στην έκδοση των βεβαιώσεων του τέλους ακίνητης περιουσίας, ενώ Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Οικονομικών είχαν κυριολεκτικά αφήσει για πολλούς μήνες τους κτηματομεσίτες, τους συμβολαιογράφους και τους δημότες που ήθελαν να κάνουν αγοραπωλησίες στο έλεος των καθυστερήσεων:

«Για ποια έκτακτη ανάγκη μιλάει ο κ. Προμούσας, όταν ο ίδιος αλλά φυσικά και ο Δήμαρχος Καβάλας δεν έκαναν απολύτως τίποτα επί επτά ολόκληρους μήνες, και ενώ γνώριζαν ότι η Οικονομική Υπηρεσία έχει πρόβλημα προσωπικού ήδη από τις αρχές του 2021; Γιατί δεν υπάρχει μέχρι σήμερα μία έκθεση από τη Διεύθυνση Ψηφιακών Υπηρεσιών του Δήμου για τα προβλήματα που υπήρχαν στο προηγούμενο λογισμικό; Ο κ. Προμούσας λέει ότι υπήρχαν προβλήματα, αλλά αυτό δεν αποδεικνύεται από πουθενά! Και το κυριότερο: γιατί ο κ. Μουριάδης και ο κ. Προμούσας δεν έκαναν ανοιχτό διαγωνισμό στις αρχές του 2021 με πολλές εταιρείες, παρά άφησαν το πρόβλημα να χειροτερεύσει και πήγαν πολύ αργά πλέον προς το τέλος της χρονιάς σε απευθείας ανάθεση;».

Σχετικά με την απευθείας ανάθεση σε μία εταιρεία, ο Μάκης Παπαδόπουλος απάντησε στον Αντιδήμαρχο Οικονομικών ότι κάνει λάθος όταν λέει ότι στην απευθείας ανάθεση δεν υπάρχει ανταγωνιστική διαδικασία. «Ο νόμος για τις δημόσιες προμήθειες προβλέπει για έκτακτες ανάγκες την απευθείας ανάθεση μετά από διαπραγμάτευση με περισσότερες από μία προσφορές. Σε άλλες αναθέσεις του Δήμου με διαπραγμάτευση, είχαν προσκαλέσει δυο – τρεις εταιρείες και έκαναν διαπραγμάτευση για την τελική τιμή. Στην περίπτωση του λογισμικού τι σόι “διαπραγμάτευση” έκαναν ο κ. Μουριάδης και ο κ. Προμούσας με μία μόνο εταιρεία; Πώς πέτυχαν την καλύτερη τιμή προσκαλώντας μόνο μία εταιρεία;».

Για την προσθήκη ενός όρου στη σύμβαση της εταιρείας χωρίς έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή, ο Μάκης Παπαδόπουλος αναρωτήθηκε «για ποιον λόγο ο κ. Μουριάδης και ο κ. Προμούσας έβαλαν κυριολεκτικά “στα κρυφά”, χωρίς δηλαδή την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής, έναν πρόσθετο όρο στη σύμβαση με την εταιρεία και άλλαξαν εντελώς το αντικείμενο της ανάθεσης; Στο Δημόσιο, όταν γίνεται ένας διαγωνισμός ή έστω μία απευθείας ανάθεση, γίνεται για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Όταν ζητάς βίδες, παίρνεις προσφορές για βίδες. Δεν ζητάς βίδες και σου δίνει η εταιρεία και βίδες και κατσαβίδια, για να τα δοκιμάσεις αν είναι καλά ή όχι. Έπειτα, Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Οικονομικών δεν ήξεραν ότι η προσθήκη όρου σε σύμβαση, χωρίς την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής, είναι από μόνο του παράβαση καθήκοντος και αλλοίωση εγγράφου; Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα και πιστεύω πως η Αρχή Διαφάνειας θα τα εντοπίσει στα στοιχεία που καταθέσαμε, όπως τα εντοπίσαμε και εμείς».

Σχετικά με την κατάτμηση προμήθειας που εντοπίστηκε από τον έλεγχο των στοιχείων και η οποία απαγορεύεται από τη νομοθεσία, ο Μάκης Παπαδόπουλος διευκρίνισε τα εξής: «Ο κ. Μουριάδης και ο κ. Προμούσας γνωρίζουν πολύ καλά ότι το λογισμικό ΤΑΠ είναι ένα μικρό κομμάτι ενός μεγαλύτερου λογισμικού που περιλαμβάνει όλες τις εφαρμογές της Οικονομικής Υπηρεσίας. Αυτό το ολοκληρωμένο λογισμικό δεν επιτρέπεται να το “σπάσεις” σε μικρότερα κομμάτια και να το αλλάξεις με μικρές απευθείας αναθέσεις, γιατί θα θεωρηθεί κατάτμηση η οποία και απαγορεύεται. Εντωμεταξύ, η διοίκηση του Δήμου έλεγε το προηγούμενο διάστημα ότι όλο το λογισμικό έχει πρόβλημα και πρέπει να αλλαχτεί. Γιατί λοιπόν δεν πήγε κατευθείαν σε έναν μεγάλο ανοιχτό διαγωνισμό για να αλλάξει όλο το λογισμικό; Γιατί ξόδεψε 40.000 ευρώ περίπου για να νοικιάσει ένα μικρό κομμάτι του; Γιατί τις άλλες εφαρμογές της Οικονομικής Υπηρεσίας τις πήρε δήθεν “δοκιμαστικά”; Την απάντηση τελικά έδωσε ο ίδιος ο κ. Προμούσας, που ανακοίνωσε ότι ο Δήμος θα αγοράσει ξεχωριστά τις εφαρμογές του λογισμικού της Οικονομικής Υπηρεσίας με μικρές απευθείας αναθέσεις, χωρίς διαγωνισμό. Δηλαδή ο κ. Μουριάδης και ο κ. Προμούσας ομολογούν ότι θα κάνουν κατάτμηση, η οποία απαγορεύεται!

Τέλος, ο Μάκης Παπαδόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του ότι αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει καμία σύμβαση με τον Δήμο και δουλεύει κυριολεκτικά “στον αέρα”. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «μπαίνει στα προσωπικά δεδομένα όλων των υπαλλήλων αλλά και των δημοτών, χωρίς να έχει άδεια από πουθενά! Αντιλαμβανόμαστε για τι κατάσταση μιλάμε; Και ποιος μου λέει εμένα ότι δεν κινδυνεύουν να διαρρεύσουν αλλού τα προσωπικά στοιχεία υπαλλήλων και δημοτών;».

Κλείνοντας, ο Μάκης Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι ζητάει απλά να βγουν “όλα στο φως”: Εγώ και η παράταξή μου έχουμε διαμορφώσει άποψη για το τι έγινε στην υπόθεση αυτή. Για εμάς, όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία και δεν είναι απλά μικρο-λάθη στη διαδικασία. Ωστόσο, δεν είμαστε εμείς ούτε εισαγγελείς ούτε δικαστές. Προσφύγαμε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που έχει την εξειδίκευση να ερευνά τέτοιες υποθέσεις, για να διερευνήσει περισσότερο και σε βάθος τα στοιχεία. Εμείς είμαστε εδώ για να προστατέψουμε τη διαφάνεια στη λειτουργία του Δήμου και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των δημοτών. Αυτό είναι το χρέος μας, το καθήκον μας, ο σκοπός μας. Και αν κληθούμε να διοικήσουμε, οι δημότες να είναι σίγουροι ότι θα διοικήσουμε με διαφάνεια, δικαιοσύνη και ισοτιμία απέναντι σε όλους.

Προηγούμενο άρθροΈρευνα για το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων
Επόμενο άρθροΟ Τσίπρας βλέπει εκδότες και ονειρεύεται media – Με ποιους συνομιλεί ή με ποιους θέλει να συνομιλήσει