Σε σημερινή συνέντευξή του στο LOBBY FM 101.8, ο Μάκης Παπαδόπουλος επισήμανε ότι «η κατάσταση που προέκυψε στο Δημοτικό Ωδείο με το κρούσμα κορωνοϊού σε καθηγητή προκαλεί πολλά ερωτήματα και δείχνει ότι δεν γινόταν όλο το προηγούμενο διάστημα η ορθή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημ.Ωδείου. Αυτό μόνο ως ανεύθυνη και αδιάφορη συμπεριφορά μπορεί να χαρακτηριστεί. Είναι μεγάλο θέμα το τι έχει κάνει ο δήμαρχος πριν συμβεί αυτό το περιστατικό, τι μέτρα είχαν ληφθεί. Από πότε έχει να καθαριστεί το Δημ.Ωδείο, με βάση όσα προβλέπονται από το υγειονομικό πρωτόκολλο; Υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός και το απαραίτητο προσωπικό; Έχει ενημερωθεί το Δ.Σ. για να εξετάσει πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση, πέρα βέβαια από τους αρμοδίους όπως ο Νομίατρος; Αυτά τα ερωτήματα οφείλουν να τα απαντήσουν ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Ωδείου. Μπορεί να λέει ο Δήμαρχος πως ο Δήμος διαθέτει ό,τι χρειάζεται (καθαριστικά, αντισηπτικά κ.ά.), αλλά υπάρχουν ερωτηματικά αν οι αίθουσες διδασκαλίας καθαρίζονταν μετά από κάθε μάθημα. Πραγματικά, δεν μπορώ να δεχτώ “να παίζει” η διοίκηση του Δήμου με τις ζωές των παιδιών μας. Δε δέχομαι τόση ανευθυνότητα από την πλευρά του Δημάρχου. Και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό το μοντέλο διοίκησης, το οποίο προκαλεί επικίνδυνες καταστάσεις.

Με αφορμή την εμφάνιση κρούσματος σε δημοτικά της Καβάλας, ο Μάκης Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι «οι γονείς διαμαρτύρονται ότι οι σχολικές καθαρίστριες δεν επαρκούν και τα παράπονα είναι αρκετά. Όσο κι αν η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να “συγκαλύψει” τις ανεπάρκειες, τα ερωτήματα παραμένουν. Το λέμε και το ξαναλέμε, είναι ανάγκη οι 3ωρες καθαρίστριες να γίνουν άμεσα 4ωρες για να μπορούν να καθαρίζονται πιο αποτελεσματικά οι σχολικοί χώροι και οι καθαρίστριες να μπορούν να βγουν στο επίδομα ανεργίας. Ο δήμαρχος Νέστου που ήδη έκανε τις 3ωρες καθαρίστριες 4ωρες ή 6ωρες έπραξε τα αυτονόητα.

Ο Δήμαρχος Καβάλας επιβάλλεται να μη λυπηθεί το κόστος σε σχέση με την υγεία των δημοτών. Πέρα από έξοδα για κουρτίνες και μπλουζάκια, να δώσει χρήματα ώστε οι καθηγητές και οι γονείς να νιώθουν πως το σχολείο τους είναι ένα ασφαλές που τηρεί τους κανόνες προστασίας».

«Παραβίαση προσωπικών δεδομένων και “σύγχρονος” Δήμος δεν ταιριάζουν…»

Ο Μάκης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο περιστατικό παραβίασης προσωπικών δεδομένων εργαζομένων στο νομικό πρόσωπο των ΚΑΠΗ και των παιδικών σταθμών από τον Πρόεδρο κ. Ξουλόγη και εξήγησε ότι «το 2018 ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων έγινε νόμος των κρατών-μελών. Με βάση αυτόν οι φορείς του Δημοσίου, οι Δήμοι και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν έναν υπεύθυνο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (DPO). Ο υπεύθυνος αυτός ελέγχει πώς εφαρμόζεται ο εσωτερικός κανονισμός τήρησης των προσωπικών δεδομένων στον οργανισμό είτε των εργαζόμενων είτε των πολιτών που εξυπηρετεί. Πέραν αυτών, ο υπεύθυνος συνεργάζεται απευθείας με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ο Δήμος Καβάλας, τα νομικά πρόσωπα και οι δημοτικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένοι να ορίσουν έναν τέτοιο υπεύθυνο, αλλά δεν το έχουν κάνει ακόμη όλοι.

Εδώ τώρα αποδεικνύεται ότι στο νομικό πρόσωπο της Αλληλεγγύης ο Πρόεδρος κ. Ξουλόγης άνοιξε φακέλους των εργαζόμενων χωρίς να ενημερώσει και να συμβουλευτεί τον αρμόδιο υπεύθυνο, προκειμένου να προχωρήσει τις μαζικές μετακινήσεις υπαλλήλων του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ και χωρίς να δικαιολογήσει την απόφασή του. Συνεπώς, είναι σοβαρά εκτεθειμένος.

Δυστυχώς, τόσο ο Δήμαρχος όσο και πρόεδροι σε δημ. επιχειρήσεις δεν διστάζουν να εκθέτουν προσωπικά δεδομένα. Ο ίδιος ο Δήμαρχος πριν από καιρό είχε μιλήσει για “μπαταχτσήδες” δημοτικούς συμβούλους. Δεν μας είπε από πού το έμαθε.

Είναι βασικά πράγματα αυτά και η διοίκηση του Δήμου θα έπρεπε να έχει ορίσει υπεύθυνο προσωπικών δεδομένων. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος για μεγάλα μπλεξίματα. Μιλάει ο κ. Μουριάδης για έναν “σύγχρονο” Δήμο, αλλά ένας Δήμος σύγχρονος απαιτεί “σηκωμένα μανίκια”, όρεξη για δουλειά και όχι αδιαφορία.

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει με αυστηρότητα τη διοίκηση του Δήμου, να παρακινεί με προτάσεις και να αφυπνίζει τον Δήμαρχο, ο οποίος δυστυχώς ένα χρόνο τώρα δε φαίνεται να καταφέρνει να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του.

Πρόταση Μάκη Παπαδόπουλου για διαδημοτική εταιρεία θαλάσσιας περιαστικής συγκοινωνίας Καβάλας – Θάσου

Σχετικά με τη μείωση των δρομολογίων Καβάλας – Πρίνου ενόψει του χειμώνα, ο Μάκης Παπαδόπουλος δήλωσε πως πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα, για το οποίο η λύση είναι μία: η δημιουργία μιας δημοτικής επιχείρησης περιαστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας.

«Οι δήμοι Καβάλας και Θάσου θα πρέπει κάποια στιγμή να δουν σοβαρά την προοπτική αυτή, ώστε να μην εξαρτώνται από τις διαθέσεις των άλλων. Δεν είναι δυνατόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή να στήνεται ο ίδιος καυγάς για τα δρομολόγια, αν θα είναι δύο ή τρία. Αν δεν το καταλαβαίνουν στην κεντρική διοίκηση, το καταλαβαίνει η Καβάλα η οικονομία της οποίας χρειάζεται τόνωση και η διασύνδεση με τη Θάσο αποτελεί “οξυγόνο”.

Από την άλλη πλευρά, τα δρομολόγια εξυπηρετούν τους πολίτες της Θάσου που έχουν δουλειές στις εδώ υπηρεσίες ή έχουν ανάγκη να επισκεφθούν το νοσοκομείο, άρα είναι και ζήτημα βελτίωσης της ποιότητας ζωής και αυτών των ανθρώπων.

Ο “Κλεισθένης” δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας μιας αναπτυξιακής εταιρείας συγκοινωνίας, οπότε η συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσει».

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: Αρνητικό ρεκόρ με 667 νέα κρούσματα – Οκτώ θάνατοι σε ένα 24ωρο
Επόμενο άρθροΚλειστό το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας λόγω κρούσματος κορονοϊού εως και τις 26 Οκτωβρίου