Από χθες επαναλειτούργησαν τα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου Καβάλας και σταδιακά επιστρέφει στην κανονικότητα. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων κ. Κατερίνα Πετράκη το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού και τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις.

Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «από 1 Ιουνίου ξεκίνησαν να λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία. Είναι ένα βήμα προς την κανονικότητα κι ελπίζουμε προοδευτικά να αρχίσουν να λειτουργούν οι κλινικές που η λειτουργία τους είχε ανασταλεί λόγω κορωνοϊού ή έχει συμπτυχθεί. Βέβαια, τα προβλήματα συνεχίζουν τα είναι τα ίδια. Το προσωπικό είναι το ίδιο με το 2019, οι προσλήψεις αφορούν μόνο στην αναπλήρωση όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί. Σε πολλούς κλάδους εργαζομένων δεν έχουν γίνει προσλήψεις οπότε το πρόβλημα με την υποστελέχωση είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Το προσωπικό δουλεύει εδώ και 1,5 χρόνο περίπου χωρίς άδειες και με υπερπροσπάθεια λόγω της πανδημίας. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κατάσταση δεν είναι πολύ εύκολη. Δώσαμε τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Όποιες προσλήψεις έγιναν, «υποτίθεται» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στην ουσία αναπλήρωσαν αυτούς που αποχώρησαν από το 2019 μέχρι σήμερα. Δεν προστέθηκε αριθμητικά κάποιος για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Το Νοσοκομείο την αντιμετώπισε με το ίδιο προσωπικό αριθμητικά που είχε όταν ξεκίνησε η πανδημία. Οι ελλείψεις που υπήρχαν τότε, συνεχίζουν να υπάρχουν και τώρα. Μιλάμε για ανθρώπους κι όχι μηχανήματα. Δυστυχώς δεν υπήρχε ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και της λειτουργίας του ΕΣΥ. Οι μαζικές προσλήψεις που έγιναν στη δεκαετία του ’80 πλέον έχουν κατοχυρώσει τα εργασιακά δικαιώματα και μέσα στην επόμενη πενταετία θα αποχωρήσουν όλοι. Κι αν θεωρήσουν ότι εγκλωβίζοντας αυτούς που έχουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με κάποια αλλαγή, θα είναι πραγματικά επικίνδυνο. Με μια νέα πανδημία ή έστω επιδημία στην επόμενη δεκαετία, θα κληθεί να την αντιμετωπίσει προσωπικό ηλικίας 60-67 ετών, σε ποσοστό 80%. Κι αυτό θα είναι άκρως επικίνδυνο αν σκεφτούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Όλοι θα είναι σε ομάδες υψηλού κινδύνου και σε άδειες. Αυτά είναι ημίμετρα».

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Για το νέο σύστημα υγείας είπε ότι «αυτό που ακούσαμε σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις δεν συμφωνούμε. Οι 4000 προσλήψεις με προτεραιότητα στο επικουρικό προσωπικό που ήδη εργάζεται, δεν θα βοηθήσει αφού ήδη αυτοί εργάζονται. Δεν θα αλλάξει κάτι. Από τους 20 χιλιάδες που εργάζονται αυτή την στιγμή στο ΕΣΥ με ελαστικό σύστημα μιλάει για 4 χιλιάδες. Δηλαδή οι υπόλοιποι 16 χιλιάδες θα απολυθούν; Το θέμα είναι να μετατραπούν οι συμβάσεις όλων σε αορίστου χρόνου, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες κι από ‘κει και πέρα να προκηρύξουν νέες θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους, αφού χωρίς το παρα-ιατρικό προσωπικό δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει εδώ το εργαστήριο μοριακής βιολογίας, άκρως απαραίτητο στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Συνάντηση διοικητών Νοσοκομείων πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Ντίνος Κλειτσιώτης δήλωσε ότι ήταν μία συνάντηση ουσίας όπου συμμετείχε και ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ κ. Τσαλικάκης. Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν τα θέματα των Νοσοκομείων, τα προβλήματα και λύσεις.

Ο κ. Κλειτσιώτης δήλωσε ότι «έγινε στα πλαίσια των προγραμματισμένων συναντήσεων, με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ να επιλέγει αυτήν τη φορά την Καβάλα ως τόπο συνάντησης αντί για τη Θεσσαλονίκη. Με αυτόν τον τρόπο ήθελε να ευχαριστήσει τα περιφερειακή νοσοκομεία που όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας ανταπεξήλθαν με επιτυχία παρά τις δυσκολίες. Είπαμε ο καθένας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα νοσοκομεία μας, να δώσουμε λύσεις και θέλω να πιστεύω ότι βρήκαμε ανοιχτά αυτιά. Δεν υπάρχει κάτι που μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον κορωνοϊό. Αντιμετωπίζουμε μεν, αλλά σε πολλά μας έχει δώσει λύσεις ο κ. Τσαλικάκης και είμαι βέβαιος ότι θα δώσει και σ’ αυτά που του θέσαμε. Ήταν μια ενδιαφέρουσα συνάντηση, ακούστηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας. Όλο αυτό το διάστημα ήρθαν επιπλέον νοσηλευτές και γιατροί αλλά πάντα χρειάζεται επιπλέον βοήθεια. Ανακοινώθηκαν ήδη 4 χιλιάδες προσλήψεις για το Σεπτέμβριο και όπως ανακοίνωσε ο διοικητής μας θα γίνουν 1000 προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ. Από την προηγούμενη προκήρυξη το Νοσοκομείο Καβάλας πήρε 11 μόνιμους γιατρούς και τώρα στην καινούργια το νούμερο θα είναι μεγαλύτερο. Όλα αυτά είναι προς όφελος του Νοσοκομείου μας και του ΕΣΥ».

Προηγούμενο άρθροΣπουδαία διοργάνωση χαρακτηρίζει το Air Show ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας Σωτήρης Παπαδόπουλος
Επόμενο άρθροΆνοιξε η πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών του εξωδικαστικού μηχανισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων