Σκληρή κριτική κατά του Δημάρχου Καβάλας Θόδωρου Μουριάδη, αλλά και της παλαιότερης διοίκησης του Κωστή Σιμιτσή, άσκησε σε συνέντευξή του ο μηχανικός έργων Κώστας Μπουμπούνας στο NOW NEWS με αφορμή την απόφαση της τότε διοίκησης Σιμιτσή – Μουριάδη να μειώσουν το 2013 τον συντελεστή δόμησης κατά 40% και να υποβαθμίσουν έτσι την αξία της περιουσίας των Καβαλιωτών σε αρκετές περιοχές της πόλης.

Ο Κώστας Μπουμπούνας, που ήταν και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ του Μάκη Παπαδόπουλου, εξήγησε ότι η απόφαση Σιμιτσή – Μουριάδη πρακτικά σημαίνει πως σε ένα σπίτι π.χ. στα Χίλια και στα Πεντακόσια όπου μένουν τέσσερις οικογένειες, αν τώρα γκρεμιστεί και ξαναχτιστεί, θα μπορούν να μείνουν μόνο δύο, από τη στιγμή που η αξία του έχει πέσει το λιγότερο κατά 40%. «Πώς λοιπόν θα πάνε οι δημότες να αξιοποιήσουν και να εκσυγχρονίσουν τα σπίτια τους, και μιλάμε για κατοικίες των 50 τ.μ., πώς θα γκρεμιστεί και θα μεγαλώσει ένας τέτοιος χώρος, όταν έχει χαθεί ο μισός συντελεστής δόμησης;».

Ο Κώστας Μπουμπούνας διαχώρισε την ανάγκη να διατηρηθούν και να προστατευτούν τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά μίας συνοικίας από την απόφαση μείωσης των συντελεστών δόμησης: «Αν ο Δήμος θέλει όντως να διατηρήσει τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά ενός οικισμού, θα πρέπει να απευθυνθεί στις υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων και να εκδοθεί μία απόφαση μετά από μία διαδικασία. Αυτό όμως είναι άσχετο με την απόφαση για μείωση των συντελεστών δόμησης, αφού η μείωση από μόνη της δεν προστατεύει τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά μίας συνοικίας. Η λογική Μουριάδη είναι τύπου “πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι”. Υπήρχαν και υπάρχουν λύσεις αποτροπής για την κατασκευή πολυώροφων κτισμάτων, για παράδειγμα θα μπορούσε να θεσπιστεί πλαφόν μέχρι τρεις ορόφους, όπως στο Παληό όπου δεν επιτρέπονται παρά μόνο ισόγειο και πρώτος όροφος. Μόνον οι παλιές πολυκατοικίες του 1980 είναι πολυώροφες εκεί».

Ο Κώστας Μπουμπούνας χαρακτήρισε λανθασμένη την απάντηση Μουριάδη πως η μείωση των συντελεστών δόμησης έγινε το 2013 έπειτα από εισήγηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Τόνισε πως ήταν απόφαση της τότε διοίκησης του Δήμου Καβάλας Σιμιτσή – Μουριάδη, εν όψει της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. «Πιθανότατα κανείς δεν αντιλήφθηκε τι πραγματικά πήγε να γίνει, αφού υπήρχε το πρόσχημα της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των δημοτών σε ορισμένες συνοικίες, όπως στα Χίλια και τα Πεντακόσια».

«Είναι ερώτημα γιατί Μουριάδης και Σιμιτσής εγκλώβισαν τους μικρούς ιδιοκτήτες»

Ο Κώστας Μπουμπούνας συμπλήρωσε ότι με τη μείωση των συντελεστών δόμησης ουσιαστικά οι Καβαλιώτες που έχουν μικρές ιδιοκτησίες έχουν εγκλωβιστεί από το 2013 και δεν μπορούν να προχωρήσουν στην αξιοποίηση των ακίνητων τους. Κι αυτό δεν αφορά μόνον τους ιδιοκτήτες κτισμάτων αλλά και τους οικοπεδούχους. Δηλαδή ένας ιδιοκτήτης οικοπέδου στην Παναγία, αν θέλει να κτίσει τώρα, θα χάσει το 40% της επιφάνειας που θα μπορούσε να χτίσει. Κι όλα αυτά ενώ υπάρχουν προβλέψεις κοινωνικού χαρακτήρα από τη νομοθεσία όπου κάποιος που θέλει να κτίσει για το παιδί του δεν ωφελείται πλέον εξαιτίας των χαμηλών συντελεστών. Έπειτα προκύπτουν και προβλήματα με την οδοποιία, γιατί δεν διανοίγονται σωστά οι δρόμοι και δεν προχωρά το ρυμοτομικό.

«Δεν θέλω να σκεφτώ πως υπάρχουν άλλα κίνητρα πίσω από αυτή την απόφαση, αλλά εδώ υπάρχει ένας αντικειμενικός κίνδυνος: όσοι δημότες πουλήσουν τα ακίνητά τους θα χάσουν χρήματα γιατί θα πουλήσουν φτηνότερα. Όσοι πάλι αγοράσουν τα ακίνητα θα κερδίσουν σε αξία, όταν στο μέλλον αναθεωρηθεί ξανά το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και αυξηθούν οι συντελεστές. Αν είναι πολύ εύκολο να μιλάνε κάποιοι για τους “εγκληματίες” εργολάβους που θέλουν να χτίσουν πολυκατοικίες στην Παναγία, πώς θα πρέπει να χαρακτηρίσουμε τους πολιτικούς που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις επιζήμιες για τους απλούς δημότες; Είναι δυνατόν ο Δήμαρχος, που είναι και μηχανικός, να λαϊκίζει και να λέει τέτοια πράγματα; Είναι προφανές πως ένας εργολάβος δεν μπορεί να χτίσει πολυκατοικία στην Παναγία, θα πάει εκεί που μπορεί, στην περιοχή του Βύρωνα, στην Καλαμίτσα, στην Κηπούπολη, στον Άγιο Λουκά ή κάπου αλλού και θα βρει και τους τρόπους να έχει κερδοφορία. Αυτούς τους τρόπους όμως δεν τους έχει ο μικροϊδιοκτήτης που πλήττεται από τη μείωση του συντελεστή δόμησης».

Ο Κώστας Μπουμπούνας θεωρεί πως οι ευθύνες για το ξεπερασμένο σχέδιο πόλης βαρύνουν όλες τις διοικήσεις του Δήμου Καβάλας, αφού δεν προχώρησαν σε τροποποιήσεις που θα διορθώσουν παθογένειες ετών. «Πως θα περάσει μια μητέρα με καρότσι από την οδό Κολοκοτρώνη, πώς θα κάνει περίπατο ένας ηλικιωμένος στην Αγία Βαρβάρα με αυτά τα πεζοδρόμια; Δυστυχώς δεν υπάρχει σεβασμός από τις διοικήσεις προς τους δημότες, από εκεί ξεκινούν όλα».

«Οι δημότες δεν είναι ηλίθιοι, βλέπουν την απραξία της διοίκησης Μουριάδη, ότι έχει κάνει μία τρύπα στο νερό»

Για τα τεχνικά έργα καθημερινότητας του Δήμου, ο Κώστας Μπουμπούνας σημείωσε ότι στα τελευταία τεχνικά προγράμματα ο Δήμος Καβάλας έχει καταχωρημένα τουλάχιστον επτά έργα που “σέρνονται” εδώ και πολλά χρόνια, μέσα σε αυτά και η ανάπλαση της πλατείας Καπνεργάτη. «Είδε κάποιος δημότης να εκτελείται και να προχωρά κάποιο έργο; Ποια είναι τα έργα 40.000.000 ευρώ που διατυμπανίζει η δημοτική αρχή και εμείς δεν τα βλέπουμε; Βγήκε ο κ. Μουριάδης στην τηλεόραση και μίλησε για ετήσια έργα συντήρησης, μα είδε κανείς να συντηρείται κάτι; Πενήντα λακκούβες να έκλειναν την ημέρα σε 2 χρόνια θα τις έκλειναν όλες, αλλά ούτε καν αυτό δεν κάνουν. Τι νομίζουν, πως είναι οι δημότες ηλίθιοι και δεν βλέπουν την απραξία της σημερινής διοίκησης του κ. Μουριάδη; Μόνο δικαιολογίες ακούμε, “λεφτά δεν έχουμε”, “υπάρχει γραφειοκρατία” και άλλα. Εγώ πάντως λέω πως όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια! Έπειτα, είναι λάθος να θεωρείται μια τετραετία μικρό διάστημα, έτσι παρασυρόμαστε και έχουμε χάσει δεκαετίες ολόκληρες. Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, ο κ. Μουριάδης ευτύχησε να έχει για Υπουργό Άμυνας τον Καβαλιώτη βουλευτή Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον οποίο όμως δεν τον αξιοποίησε καθόλου και κινδυνεύουμε να χάσουμε πολλές ευκαιρίες που δεν θα μας ξανάρθουν».

«Οι δημότες βλέπουν και αντιλαμβάνονται πολύ καλά ποιος παράγει έργο και ποιος όχι, δεν είναι τυχαίο πως όλοι λένε ότι ο Αθανασιάδης ήταν ο καλύτερος δήμαρχος, αφού έκανε πολλά έργα, που φέρνουν ως σήμερα χρήμα στα ταμεία του δήμου, και άλλαξε κυριολεκτικά την Καβάλα. Αν έλειπαν κι αυτά τα μεγάλα ετήσια έσοδα ο Δήμος Καβάλας δεν θα είχε στον ήλιο μοίρα!».

Τέλος, ο Κώστας Μπουμπούνας σημείωσε πως ο Θόδωρος Μουριάδης απογοήτευσε πολύ τους Καβαλιώτες: «Υπήρχαν ελπίδες πως θα κάνει πολλά παραπάνω ως δήμαρχος, αλλά τελικά έκανε “μια τρύπα στο νερό”. Aν ο Μάκης Παπαδόπουλος αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου, θα έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε τολμηρές πρωτοβουλίες και να αλλάξουμε την εικόνα και την πορεία της Καβάλας».

Προηγούμενο άρθροΔωρεάν rapid tests στην Ελευθερούπολη
Επόμενο άρθροΕνωμένη και με αποφασιστικότητα η ομάδα της Περιφερειακής Σύνθεσης έκοψε την καθιερωμένη βασιλόπιτα στην Καβάλα