Την δύσκολη οικονομική κατάσταση την οποία βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής του πρώην Δήμου Πιερέων σχολιάζει ο Αντιδήμαρχος Κώστας Γάκης κάνοντας λόγο για μια πραγματικά όμορφη περιοχή χωρίς ζωή όμως!

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι “Πράγματι η περιοχή του πρώην Δήμου Πιερέων, έχει μια σειρά από χωριά, όλα εκείνα τα χωριά που ακουμπούν το Παγγαίο και το Σύμβολο Όρος, άρα μιλάμε για μια κοιλάδα με γραφικότητα, που δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε να αξιοποιηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και αυτό ίσως και να είναι η αδυναμία σε ό,τι αφορά το βιοτικό επίπεδο της περιοχής, που κατά τη γνώμη μου και στο σύνολο του Δήμου Παγγαίου, είναι το χαμηλότερο σε σχέση με τις άλλες περιοχές.

Αυτό βέβαια εξηγείται. Ο μισός πρώην Δήμος Πιερέων έχει πάρα πολύ μικρό κλήρο, οπότε ο κόσμος στράφηκε σε άλλες κατευθύνσεις εργασίας. Ήρθε και η κρίση και χτύπησε αμείλικτα την οικοδομή και πάρα πολύ άνθρωποι που ασχολούνταν με την οικοδομή και αυτό είχε επιπτώσεις και στους κατοίκους της περιοχής. Παρόλα αυτά και οι άνθρωποι όλοι εκεί αλλά και εγώ είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να είμαστε σε ένα καλό επίπεδο σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα μας.

Τα περισσότερα χωριά έτσι και αλλιώς είναι χαρακτηρισμένα ως παραδοσιακά και γίνεται μια προσπάθεια από το Δήμο Παγγαίου και την Επιτροπή Τουρισμού να αναδειχθούν όσο το δυνατόν καλύτερα αλλά ο εναλλακτικός τουρισμός είναι ίσως τελικά και ο πιο δύσκολος γιατί όντως αυτοί που έρχονται στην Ελλάδα είναι γιατί υπάρχει η θάλασσα.

Εναλλακτικός τουρισμός υπάρχει σε πάρα πολλές περιοχές στην Ευρώπη και έχει βέβαια μεγάλο ανταγωνισμό εμπρός μας αν θελήσουμε να τον ανταγωνιστούμε ενώ σαφέστατα και απαιτούνται τεράστιες υποδομές”.

Ο ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΟΣ

Ο ίδιος βέβαια έκανε λόγο για έναν ανασταλτικό παράγοντα τονίζοντας ότι «το Παγγαίο όσο ωραίο και να είναι δεν παύει να είναι περιοχή NATURA οπότε δεν επενδύεις εύκολα πάνω στο Παγγαίου. Επίσης το Παγγαίο όρος είναι όλο δασικό και δεν υπάρχουν ιδιοκτησίες για να είναι ως τα Ζαγωροχώρια με τις ιδιοκτησίες τους, οπότε ό,τι γίνεται, γίνεται μόνο στους οικισμούς τους πραγματικούς, σε αυτούς που υφίστανται και άρα η προσπάθεια συνεχίζεται.

Γενικά επειδή δεν μιλάμε για μια αγροτική περιοχή, έφερε μεγάλη κρίση η οικονομική κρίση της τελευταίας 10ετίας και έτσι δημιουργήθηκε το μεγάλο πρόβλημα. Βέβαια ένα μείον ακόμη είναι η μεγάλη υπογεννητικότητα στην περιοχή. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι ο μεγαλύτερος σε όλο το Δήμο Παγγαίου και αυτό πρέπει να προβληματίσει και εμάς αλλά και την πολιτεία.

Σε περιοχές ως τη δική μας ανά την Ελλάδα πρέπει να δοθούν διαφορετικά κίνητρα και για να μην μαραζώσουν στο πέρασμα του χρόνου ούτε βέβαια να βλέπουμε ένα χωριό σαν την Μουσθένη με 2000 σπίτια να κατοικείται μόνο από 500 ανθρώπους.

Μια πραγματικότητα που στα “καλά τα χρόνια” βέβαια δεν έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε αυτός ο τόπος να σταθεί στα πόδια του. Σήμερα γίνονται προσπάθειες και δεν μπορείς να πεις ότι θα επαναφέρεις αυτό που ζούσαν πριν από 20 – 30 χρόνια και δεν είναι και εύκολο. Ο κόσμος έχει κατευθυνθεί σε άλλες περιοχές και εμείς απλά θέλουμε να κρατήσουμε τις περιοχές ζωντανές με τη βοήθεια βέβαια όλων. Δεν είναι ευχάριστα τα δεδομένα αλλά δεν μπορείς να αφήνεις στο περιθώριο την πραγματικότητα».

Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση της κυκλοφοριακής μελέτης του Παληού
Επόμενο άρθροΦίλιππος Αναστασιάδης: Ένας 19χρονος δολοφονημένος με οπαδικά κίνητρα, δεν το χωρά ανθρώπινος νους