Συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας και μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα ανταποδοτικά τέλη. Ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Προμούσας σημείωσε ότι το 2022 παρουσιάζει ένα έλλειμα 340.000 ευρώ και αποφασίστηκε η μείωση των δαπανών.

Συγκεκριμένα είπε ότι «στην Οικονομική Επιτροπή συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα των ανταποδοτικών τελών, ο προϋπολογισμός για το 2022, το οποίο ήταν και το σημαντικότερο θέμα. Παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα των εσόδων η πορεία των εξόδων όσον αφορά το έτος που διανύουμε. Η εικόνα δεν είναι ικανοποιητική τόσο από το 2021 όσο και από τον προϋπολογισμό του 2022. Για το 2022 διαπιστώνεται έλλειμμα 340 χιλιάδων ευρώ που οφείλεται στο ότι τα έσοδα που προσδοκούμε από τα ανταποδοτικά τέλη, σύμφωνα με τους συντελεστές που ισχύουν από το δεύτερο εξάμηνο και μετά, δεν επαρκούν για την κάλυψη των δαπανών.

Έτσι είχαμε δύο επιλογές. Ή να πάμε σε αύξηση των τελών ή να πάμε μείωση των δαπανών. Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η μείωση των δαπανών και θα προχωρήσουμε σε αφαίρεση κάποιων επενδυτικών που θέλαμε να κάνουμε, κάποια οχήματα. Είναι λυπηρό, είναι η δεύτερη χρονιά που προσπαθούμε να προμηθεύσουμε στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου απορριμματοφόρα, φορτηγά. ήταν απαραίτητα με δεδομένο ότι ο στόλος της υπηρεσίας είναι απαρχαιωμένος και αυτό γίνεται επικίνδυνο για τους οδηγούς. Δυστυχώς αυτή η απόφαση ελήφθη. Θα ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα και θα κατέβει στο δημοτικό συμβούλιο προς ψήφιση. Αν ίσχυαν τα τέλη του πρώτου εξαμήνου που είχε καταθέσει ως πρόταση η διοίκηση, δεν θα υπήρχε το πρόβλημα. Και το 2021 είναι ελλειμματική χρονιά απλώς η διαφορά είναι ότι μας βοηθάει το πολύ μεγάλο χρηματικό υπόλοιπο από την προηγούμενη χρονιά που είναι 902 χιλιάδες. Αυτό έσωσε την κατάσταση, όπως και το ότι το πρώτο εξάμηνο τα τέλη ήταν ελαφρώς υψηλότερα».

ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Σχολίασε ότι «θεωρώ ότι οι συντελεστές δεν υπολογίστηκαν με σωστό, αντικειμενικό και ορθολογικό τρόπο όπως προβλέπει η σχετική ΚΥΑ, παρ’ όλα αυτά έτσι είναι ο Κλεισθένης. Υπήρχε πλειοψηφία και ελήφθη αυτή η απόφαση. Αυτό όμως μας δημιουργεί πρόβλημα από ‘δω και πέρα. Είναι καταστροφικό για την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Καβάλας. Και πώς να παρθεί απόφαση για αύξηση εν μέσω ενεργειακής κρίσης, υπάρχει η αύξηση τιμολογίων των ΔΕΚΟ και η διοίκηση δεν θέλει να επιβαρύνει περισσότερο τους δημότες με αύξηση των τελών».

Προηγούμενο άρθροΞάνθη: Λιθόστρωτο δρόμο 200 ετών αποκάλυψαν εργάτες φυσικού αερίου – Στο φως κομμάτι ιστορίας
Επόμενο άρθροΚυριάκος Μητσοτάκης: Θα μιλήσει αύριο στη Βουλή για τις αυξήσεις των τιμών