Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζουν οι καπναποθήκες της Καβάλας. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης κ. Κωστή Σιμιτσή το νομοθετικό πλαίσιο είναι απαγορευτικό για την αξιοποίηση τους. Και όλα αυτά όταν προ ημερών κάηκε ολοσχερώς μία καπναποθήκη στην Ξάνθη και στο παρελθόν κάηκαν 2 στην Καβάλα.

Όπως ανέφερε αρχικά “Εδώ μιλάμε για σοβαρά θέματα και όχι απλά για κτίσματα. Μια φωτιά μπορεί να φέρει και απώλειες ανθρώπινων ζωών! Είναι γεγονός ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο προέβλεπε να γίνει μια μελέτη ειδική ώστε με βάση αυτή να έχει τη δυνατότητα ο Δήμος Καβάλας να πάει στο υπουργείο Πολιτισμού και να πει ότι καιρός είναι να αλλάξει ο όρος του νόμου που λέει ότι οι καπναποθήκες είναι διατηρητέες μέσα και έξω. Αυτό όμως δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα.

Γιατί δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτά τα κτήρια στις χρήσεις που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα. Το ΠΔ του 1986 προέβλεπε ότι είναι διατηρητέες και μέσα και έξω με μια εισηγητική έκθεση που έλεγε ότι αυτές οι καπναποθήκες πρέπει να διατηρηθούν στο εσωτερικό τους όχι μόνο για να διατηρηθεί η ιστορική τους μνήμη αλλά και γιατί έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως πάρκινγκ αυτοκινήτων, κινηματογράφοι, εμπορικά καταστήματα, γραφεία και σπίτια!

Μας έλεγε τότε ο μηχανικός του υπουργείου Πολιτισμού, ότι όπως είναι τα πατώματα, ξύλινα και στενά, όπως είναι στενά τα σημεία με ξύλινες κολώνες και δοκάρια έτσι ακριβώς μπορούν να μπουν εκεί μέσα αυτοκίνητα!!!»

Η ΜΕΛΕΤΗ

Και πρόσθεσε πως «Μιλάμε για ανεδαφικά πράγματα. Όταν βρει τους σχετικούς πόρους ο Δήμος Καβάλας θα κάνει αυτή την ειδική πολεοδομική μελέτη ενώ υπήρξε καθυστέρηση από το 2013 που εγκρίθηκε το ΓΟΠ. Χάθηκε η ευκαιρία στην 5ετία δημαρχίας της κ. Τσανάκα να μην χαθεί και τώρα στην 4ετία του κ. Μουριάδη.

Η Περιφέρεια ασκεί εποπτικό ρόλο ενώ έχουμε έτοιμη μια μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και την στήριξη της Περιφέρειας ΑΜΘ για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν οι κρατικές καπναποθήκες σε Καβάλα, Δράμα και Ξάνθη με το σύστημα block change. Με τέτοιες κινήσεις μπορούμε να δώσουμε ζωή στα κτήρια αυτά αλλά με αλλαγή του καθεστώτος γιατί διαφορετικά φως δεν θα υπάρξει. Σιγά σιγά θα αρχίσουν να ρημάζουν και να καίγονται»…

Θύμισε μάλιστα ότι το καλοκαίρι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν ήρθε στην Καβάλα έδωσε στοιχεία για την ιστορία της περιοχής, για τις Καπναποθήκες και τον ιστορικό πλούτο που ενσωματώνεται σε αυτά τα κτήρια. Και μάλιστα όπως τόνισε “εντυπωσιάστηκε ο Περιφερειάρχης κ. Μέττιος και πρότεινε να αγοράσουμε μια καπναποθήκη ώστε πέρα από αυτή που έχει η Περιφέρεια στην οδό Φιλίππου και την οποία ανακαινίζει σιγά σιγά να δούμε τι μπορεί να γίνει ώστε η δική μας ανακαίνιση να γίνει οδηγός σε ιδιώτες που έχουν αποθήκες. Θα δούμε το ΕΣΠΑ τι θα μας δώσει απλά κρατώ τη δέσμευση του Περιφερειάρχη και θεωρώ ότι κάποια στιγμή στη διάρκεια της θητείας του κ. Μέττιου θα αγορασθεί αποθήκη για να γίνει πρότυπος και οδηγός για τις άλλες αποθήκες. Ο Δήμος Καβάλας δεν μπορεί να αγοράσει τόσες αποθήκες. Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να βοηθήσει στην αλλαγή του καθεστώτος μέσα από την ειδική πολεοδομική μελέτη”.

Προηγούμενο άρθροΣυνεδρίασε εκτάκτως η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας
Επόμενο άρθροΣυνδυασμός καιρού και πανδημίας κράτησαν τα σχολεία κλειστά στο Δήμο Παγγαίου