Την πλήρη αντίθεση του στην περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων της Eurobank, που στην Καβάλα θα σημάνει το κλείσιμο του υποκαταστήματος στην οδό Ερυθρού Σταυρού, εκφράζει με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εργαζομένων Eurobank Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου των Εργαζομένων που έχει ως εξής:

«Στην Ελλάδα ένας τραπεζοϋπάλληλος αντιστοιχεί σε 324 κατοίκους ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 188 κάτοικοι»

«Η τράπεζα Eurobank ανακοίνωσε το κλείσιμο 25 καταστημάτων, συγκεκριμένα: 6 καταστήματα στην Αττική, 3 στο νομό Θεσσαλονίκης και 16 στην Περιφέρεια.

Στο Δήμο Καβάλας κλείνει το ένα από τα δύο κατάστημα της Τράπεζας (710 Ερυθρού Σταυρού).

Μετά από μία δεκαετία κρίσης και εν μέσω πανδημίας η Eurobank συνεχίζει στην λογική της συρρίκνωσης, της περικοπής του κόστους και της επίτευξης κερδών.

Η πρακτική της μαζικής συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων αφαιρεί το δικαίωμα στην εργασία, αποδυναμώνει την δυνατότητα εξυπηρέτησης της πελατείας και κλονίζει την προβολή της τράπεζας. Η διοίκηση της Τράπεζας πρέπει να αντιληφθεί τις σημαντικές επιπτώσεις στις οικονομίες των τοπικών κοινωνιών καθώς και στην ποιότητα εξυπηρέτησης της πελατείας. Το 30% της πελατείας αδυνατεί να χρησιμοποιήσει τα εναλλακτικά δίκτυα εξυπηρέτησης.

Στην Ελλάδα ένα κατάστημα αντιστοιχεί σε 6.298 κατοίκους ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι ένα κατάστημα ανά 2.890 κατοίκους.

Στην Ελλάδα ένας τραπεζοϋπάλληλος αντιστοιχεί σε 324 κατοίκους ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 188 κάτοικοι. Στον εν λόγω δείκτη η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση. Το δίκτυο της τράπεζας Eurobank έχει ήδη συρρικνωθεί κατά την τελευταία δεκαετία σχεδόν κατά 50%. Το κλείσιμο καταστημάτων δημιουργεί συνθήκες πίεσης, αβεβαιότητας και ανασφάλειας στους υπαλλήλους της Τράπεζας. Οι τράπεζες τα περασμένα χρόνια ανακεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές από κρατικά κονδύλια. Οφείλουν λοιπόν, να υλοποιήσουν σχέδια ανάπτυξης, να στηρίξουν και να χρηματοδοτήσουν την εθνική μας οικονομία και ιδιαίτερα δε την περιφέρεια. Οφείλουν να μην επιμένουν σε αδιέξοδες λογικές μείωσης κόστους αλλά να λάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία και στην οικονομία.Λογικές αντιπαράθεσης με τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους δεν ωφελούν».

Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου των Εργαζομένων στην τράπεζα, που απευθύνεται προς τους εργαζόμενους.

«Σήμερα, Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022 και μετά από αίτημά μας (Επιστολή Νο 03/2022 11-01-2022), πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου του Συλλόγου μας με την Ανώτατη Διοίκηση Retail με θέμα: «κλείσιμο 25 καταστημάτων του Δικτύου Retail της Τράπεζας». Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Retail Banking κος Ιάκωβος Γιαννακλής, ο Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου καταστημάτων κος Ιωάννης Σεραφειμίδης, ο Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας κος Παναγιώτης Σωτηρόπουλος και η Επικεφαλής HR Business Partnering Retail κα Παναγιώτα Δασκαλάκη.

Η Διοίκηση μας ενημέρωσε για τα εξής:

Η εν λόγω ενέργεια ενισχύει παρά συρρικνώνει την Τράπεζα.

Το κλείσιμο των 25 καταστημάτων έγινε μετά από εξέταση κριτηρίων και ότι το βασικό συστατικό της απόφασης αυτής αποτελεί η αναδιάταξη δυνάμεων σε τομείς και περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Τα καταστήματα που θα κλείσουν κατηγοριοποιούνται σε 16 καταστήματα της περιφέρειας, 3 στον νομό Θεσσαλονίκης και 6 στον νομό Αττικής.

Με εξαίρεση τους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Δωδεκανήσων και Χανίων στους οποίους οι συνάδελφοι θα απορροφηθούν σε γειτονικά καταστήματα, σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές θα δοθούν εναλλακτικές λύσεις και ιδιαίτερα κίνητρα για τους συναδέλφους οι οποίοι θα επιλέξουν να μετακινηθούν σε καταστήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Θα ανακοινωθεί πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για όλους τους συναδέλφους που υπηρετούν στους νομούς στους οποίους θα κλείσει κατάστημα (πλην Αττικής, Θεσσαλονίκης Κέρκυρας, Δωδεκανήσων και Χανίων). Όμως, ακόμα δεν έχουν καθοριστεί οι όροι και οι προϋποθέσεις της εθελούσιας εξόδου, καθώς επίσης και ο χρόνος κατά τον οποίο θα ανακοινωθεί.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Πιστεύουμε ότι ο στόχος της Τράπεζας για επίτευξη κερδών για τους μετόχους μετά από μια δεκαετία κρίσης και εν μέσω της πανδημίας, ωθεί τη διοίκηση στην μείωση του λειτουργικού κόστους ακόμα πέρα και από αυτά που ορίζουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης. Η πρακτική αυτή οδηγεί στη μαζική συρρίκνωση του Δικτύου καταστημάτων και αφαιρεί το δικαίωμα στην εργασία, μειώνει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης της πελατείας και κλονίζει την προβολή της Τράπεζας. Θεωρούμε ότι η παρουσία της Τράπεζας με 276 καταστήματα αγγίζει τα κατώτατα όρια και θα πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό το βαρέλι χωρίς πάτο.

Από την πλευρά μας καταθέσαμε τις θέσεις μας ως εξής:

Διαφωνούμε σε οποιαδήποτε συρρίκνωση της Τράπεζας, ιδιαίτερα δε του Δικτύου.

Η Τράπεζά μας έχει το μικρότερο αριθμό καταστημάτων σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Η έλλειψη συγκεκριμένων όρων, προϋποθέσεων και χρόνου υλοποίησης του προγράμματος εθελούσιας εξόδου δημιουργεί περαιτέρω αναστάτωση και ερωτηματικά στις τάξεις των συναδέλφων.

Η συρρίκνωση του Δικτύου έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προοπτική της Τράπεζας και στη σχέση της με την κοινωνία.

Η συρρίκνωση του Δικτύου επιφέρει μεγάλες ανακατατάξεις στο ανθρώπινο δυναμικό, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις οικογένειές τους και γενικότερα στον οικογενειακό προγραμματισμό.

Η περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων δεν ωφελεί την Τράπεζα, δημιουργεί συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας και έρχεται σε αντίθεση με τα δεδομένα των τραπεζών στην Ευρωζώνη.

Τα επιχειρήματά μας αυτά στηρίζονται σε στοιχεία της ΕΚΤ σύμφωνα με τα οποία:

Στην Ελλάδα ένα κατάστημα αντιστοιχεί σε 6.298 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι ένα κατάστημα ανά 2.890 κατοίκους.

Στην Ελλάδα ένας τραπεζοϋπάλληλος αντιστοιχεί σε 324 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 188 κάτοικοι. Στον εν λόγω δείκτη η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση.

Ζητήσαμε από την Τράπεζα:

Να επανεξετάσει το θέμα και να μην προχωρήσει στην περαιτέρω συρρίκνωση του Δικτύου καταστημάτων. Στην περίπτωση που δεν το πράξει, να παρουσιάσει άμεσα και με λεπτομέρειες όλες τις επιλογές που προσφέρονται στους συναδέλφους.

Στις πόλεις όπου υπάρχουν και άλλα καταστήματα, οι συνάδελφοι να απορροφηθούν σε αυτά. Στις πόλεις όπου είναι μοναδικό το κατάστημα που κλείνει, οι συνάδελφοι να απορροφηθούν στα πλησιέστερα καταστήματα με ιδιαίτερα κίνητρα.

Σε τυχόν μετακινήσεις που θα πρέπει να γίνουν, να εφαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις μετακίνησης του κανονισμού προσωπικού».

Προηγούμενο άρθροΚλειστά τα σχολεία την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου στο Δήμο Νέστου
Επόμενο άρθρο“Πάμε πλέον κανονικά στις συνεδριάσεις μας” τονίζει ο πρόεδρος του ΔΣ Καβάλας Κωνσταντίνος Πεφάνης