Πολύ μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της Καβάλας με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γιάννη Κελγιώργη η τιμή διπλασιάστηκε και ενδεχομένως πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν.

Συγκεκριμένα είπε ότι «ήρθε η στιγμή να δούμε και στην πράξη αυτό που ακούμε το τελευταίο διάστημα. Στις περισσότερες επιχειρήσεις αλλά και στα νοικοκυριά άρχισε να έρχεται ο εκκαθαριστικός λογαριασμός του τετραμήνου κι εκεί βλέπουμε τα ποσά είναι τουλάχιστον διπλάσια σε σχέση με πέρυσι. Αυτό έχει δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου δυσπραγία στην κίνηση στα καταστήματα. Δεν κινείται καθόλου η αγορά. Το αντιληφθήκαμε τον Ιανουάριο που παραδοσιακά ως εκπτωτικός μήνας έκανε την αγορά να δουλεύει. Δεν κινήθηκε, όμως, καθόλου, υπάρχει αδυναμία των καταναλωτών κι έλλειψη ενδιαφέροντος να ψωνίσουν οτιδήποτε. Ο κόσμος δεν μπαίνει καν στα καταστήματα να κοιτάξει, δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να κατέβει στην αγορά παρά μόνο για τα λιγοστά που του χρειάζονται για την επιβίωση. Όλα τα άλλα τα έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα, όσο δελεαστικές και να είναι οι εκπτώσεις και οι προσφορές. Ο κόσμος δεν αγοράζει τίποτα και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα αυτόν το δύσκολο χειμώνα που μεταξύ άλλων είναι και κρύος».

ΓΕΝΝΑΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει κίνδυνος πολλές επιχειρήσεις να αναστείλουν τη λειτουργία τους και να κλείσουν καθώς ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Όταν μία επιχείρηση έχει τα διπλάσια έξοδα σε σχέση με πέρυσι, συν το ενοίκιο που πέρυσι δεν υπήρχε, με τα έξοδα της ενέργειας να είναι διπλάσια σε σχέση με ένα νοικοκυριό, χωρίς έσοδα, τα πράγματα δυσκολεύουν. Το λυπηρό είναι ότι ακόμη και ο Ιανουάριος του 2021 που τα καταστήματα λειτούργησαν μετά τις 18 Ιανουαρίου, ήταν καλύτερος του 2022. Μιλάμε για μία δύσκολη κατάσταση και ο μήνας αυτός δεν συγκρίνεται σε τίποτα, ούτε καν με τον περσινό των 12 ημερών λειτουργίας και με τους πολλούς περιορισμούς. Υπάρχουν μπροστά μας άλλοι δύο πολύ δύσκολοι μήνες για την αγορά της πόλης αφού ο χειμώνας καλά κρατεί. Πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες κινήσεις, πρωτίστως για τους λογαριασμούς ενέργειας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Αν τα νοικοκυριά δεν ανασάνουν, όσα μπόνους και βοήθεια να πάρουν οι επιχειρήσεις, δεν μπορεί να αλλάξει το κλίμα. Πρέπει να υπάρξει γενναία επιδότηση της ενέργειας, ίσως και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αν αδυνατεί η ελληνική κυβέρνηση να το πράξει σε εθνικό επίπεδο. Τα 30 και 40 ευρώ ως επιδότηση είναι αστεία μπροστά στις χιλιάδες και τις εκατοντάδες ευρώ που έρχονται και πρέπει να υπάρξει μέριμνα αυτούς τους τελευταίους 3 δύσκολους μήνες της πανδημίας, να μπορέσουμε να σταθούμε όλοι όρθιοι και να κρατήσουμε τα καταστήματά μας. Είναι λυπηρό κάποιοι να σφυρίζουν αδιάφορα βλέποντας αυτά τα νούμερα».

Προηγούμενο άρθροΚαμία βελτίωση στα δρομολόγια Καβάλας – Θάσου
Επόμενο άρθροΒελτίωση της εικόνας στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας μετά την απελευθέρωση μουσικής και ωραρίου