Με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας με θέμα τον οικονομικό απολογισμό του Δήμου η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Ποτόλια επισημαίνει πως για μια ακόμα χρονιά τα περισσότερα έσοδα προέρχονται από την υπερφορολόγηση των δημοτών.

Aναλυτικά η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο συγκεκριμένο θέμα:

Στην  σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον οικονομικό απολογισμό και τον ισολογισμό του 2017, για μια ακόμα φορά φαίνεται ότι ο Δήμος λειτουργεί μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που έχει καθορίσει το κεντρικό κράτος, δηλαδή περίπου ως μια Ανώνυμη Εταιρεία, υλοποιώντας τις κεντρικές κατευθύνσεις που είναι καταστροφικές για τους δημότες. Αυτό γίνεται προσπάθεια από όλες τις πλευρές που δέχονται αυτού του τύπου την ανάπτυξη, να το κρύψουν πίσω από λεπτομέρειες και αριθμούς.

Από τον ισολογισμό φαίνεται ότι περισσότερα από τα μισά έσοδα (64%) του Δήμου, προέρχονται στην ουσία από φορολογία-ανταποδοτικά τέλη από τους δημότες, ενώ η κρατική χρηματοδότηση ολοένα και μειώνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προσωπικό του δήμου βαίνει διαρκώς μειούμενο, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα από τη μια οι εργολάβοι να κάνουν πάρτι (π.χ. Πράσινο) ενώ η Υπηρεσία Καθαριότητας να υπολειτουργεί και να περιμένει 8μηνίτες, 5μηνίτες ή 2μηνίτες για να δουλέψει.

Θεωρούμε ότι οι δομές διοίκησης και διεύθυνσης κάθε επιπέδου πρέπει να λειτουργούν ενταγμένες σε κεντρικό σχεδιασμό, πρέπει να έχουν κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Στη βάση αυτής της αντίληψης και σε γραμμή αντιπαράθεσης με την πολιτική ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας προβάλουμε και διεκδικούμε τους εξής στόχους πάλης:

§     Πλήρης, επαρκής κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου.

§     Πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων φόρων από τους ΟΤΑ τους οποίους απεμπόλησε η πρώην ΚΕΔΚΕ και η τωρινή ΚΕΔΕ, γιατί είναι χρήματα που ανήκουν στους εργαζόμενους, αφαιρούνται από το εισόδημά τους και αναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους, τέλη, κλπ.

§     Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.

§     Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Διαφωνούμε ριζικά με ευέλικτες μορφές εργασίας.

§     Απαιτούμε έργα υποδομής και πόρους από το κράτος που κατευθύνονται για κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, όπως προστασία από πλημμύρες, προστασία περιβάλλοντος, άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ. Ο σχεδιασμός, μελέτη, κατασκευή των έργων να γίνεται από δημόσιο κατασκευαστικό φορέα με ευθύνη του κράτους, να ελεγχθούν άμεσα όλες οι δημόσιες υποδομές και τα έργα. Επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο, ευτυχώς χωρίς θύματα, μετά τη πτώση της γέφυρας στο π. Νοσοκομείο, ότι οι δημόσιες εγκαταστάσεις δεν ελέγχονται και δε συντηρούνται.

Στην κατεύθυνση που προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση μπορεί να υπάρξει όφελος για τις λαϊκές οικογένειες, για τους ανέργους, για τους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής.

Καλούμε τα λαϊκά στρώματα να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, να συνταχθούν με τις θέσεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης”», να δυναμώσουν και με την ευκαιρία των εκλογών στη Τοπική Διοίκηση τη φωνή της λαϊκής αντιπολίτευσης, με ισχυρό ΚΚΕ.

Έχοντας στο μυαλό μας τα παραπάνω καταψηφίζουμε την έκθεση του Ισολογισμού και των Αποτελεσμάτων Χρήσης έτους 2017.

Καβάλα 17-12-2018

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Προηγούμενο άρθροΧριστουγεννιάτικο Όνειρο στο Παλαιοχώρι Παγγαίου
Επόμενο άρθροΠαράταση 90 ημερών στον νόμο Κατσέλη