Βάλλεται η επιχειρηματικότητα στην Καβάλα λόγω του ενεργειακού, της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας υπογράμμισε πως το ενεργειακό γονάτισε τις επιχειρήσεις.

Αρχικά ανέφερε ότι “Πράγματι το κομμάτι της επιχειρηματικότητας πλέον βάλλεται με απίστευτη δίνη και θεωρώ ότι αυτή την στιγμή δεν έχουμε κατορθώσει να βγούμε από τις προηγούμενες κρίσεις και έρχονται νέες. Σε μια 10ετία περάσαμε μια οικονομική κρίση, μετά ήρθε η πανδημία και έφερε και την ακρίβεια και στο ενεργειακό κομμάτι και μετά ήρθε το κερασάκι στην τούρτα που λέγεται πόλεμος δίπλα στην περιοχή μας, πόλεμος στην Ουκρανία και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Θεωρώ ότι είναι απίστευτα γεγονότα να βλέπουμε βίαια γεγονότα στην καρδιά της Ευρώπης, με παιδιά και οικογένειες να πλήττονται, να μετακινούνται για να βρουν την ασφάλεια τους και να βλέπουμε την οικονομία να καταρρέει και όλο αυτό έχει επηρεάσει και το οικονομικό γίγνεσθαι σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έχει εκτοξευθεί η τιμή στο πετρέλαιο ενώ βλέπουμε και τι συμβαίνει με το φυσικό αέριο και όλα μας δείχνουν τη δύσκολη κατάσταση που έχουμε φτάσει. Είδαμε από πριν βέβαια την αύξηση στους λογαριασμούς και αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε το κόστος το ενεργειακό και το υψηλό τίμημα αλλά είδαμε και την τιμή της βενζίνης να αυξάνεται αλλά όλα είχαν και ένα όριο τότε!

Μιλάμε για 12 και 13 χιλιάδες ευρώ μεταφορές εμπορευμάτων από την Ευρώπη πλέον και αυτό δείχνει το μέγεθος της ζημιάς. Βέβαια πλέον με τον πόλεμο έχουν εκτοξευθεί όλα και η κρίση είναι πια πολύ μεγάλη”.

Η ΚΡΙΣΗ

Ο ίδιος εκτιμά ότι σήμερα πλέον οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις βιώνουν μια απίστευτη εικόνα και τα λειτουργικά τους κόστη έχουν εκτοξευθεί ενώ τα έσοδα τους έχουν μειωθεί. “Είναι πια ένα μείγμα που ενώ θα έπρεπε να είχαμε μια αντίστροφη εικόνα να ανεβαίνουν δηλαδή τα έσοδα και να περιορίζουμε τα έξοδα των επιχειρήσεων μας, δυστυχώς αυτό πια δεν συμβαίνει.

Η καταναλωτική δύναμη έχει πέσει εξαιτίας της πανδημίας και του ότι έχουν μειωθεί γενικά τα έσοδα ενώ έχει αυξηθεί το ενεργειακό κόστος που είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας της κάθε επιχείρησης, είτε αυτή είναι μια επιχείρηση με μεγάλο τζίρο είτε μια μικρή μονάδα. Το ενεργειακό κόστος έχει πολλαπλασιασθεί και πλέον κανείς δεν μπορεί ούτε πρώτες ύλες να μεταφέρει όπως θα ήθελε…. Η αύξηση είναι τεράστια και όλο αυτό δείχνει ότι δεν έχω έσοδα ενώ οι λειτουργικές μου δαπάνες συνέχεια αυξάνουν… Όλα είναι μείον και αυτό το πράγμα δεν μπορεί να το αντέξει η μικρομεσαία επιχείρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα.. Κινδυνεύουμε να δούμε χιλιάδες λουκέτα το επόμενο χρονικό διάστημα και πρέπει και η ΕΕ και η δική μας κυβέρνηση να λάβουν άμεσα μέτρα στήριξης και ουσιαστικής βοήθειας και στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά” τόνισε χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο άρθροΧρήστος Παπαδόπουλος: Παρατηρούμε μια σταδιακή ύφεση αλλά εξακολουθεί να υπάρχει αρκετή διασπορά και μολύνσεις στην κοινότητα
Επόμενο άρθροΤοποθέτηση απινιδωτών στο λιμάνι της Κεραμωτής και στο «Φίλιππος Β΄»