Η Θάσος είναι γνωστή, κυρίως, για την πλούσια φύση που χαρακτηρίζει το νησί, αλλά και τις ονειρικές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά του Βορείου Αιγαίου. Ωστόσο, το νησί διαθέτει και όμορφους και γραφικούς οικισμούς στην ενδοχώρα του, οι οποίοι προσφέρουν άκρως νοσταλγικές εικόνες στους επισκέπτες τους.

Το Κάστρο, είναι το παλιότερο χωριό στη Θάσο και αποτελεί ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά μέρη στο νησί, που σίγουρα αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Με θέα που στην κυριολεξία κόβει την ανάσα, όποιος βρεθεί εδώ του δημιουργείται η εντύπωση πως, μαγικά, ο χρόνος έχει σταματήσει.

Το Κάστρο είναι από εκείνα τα χωριά με την μυστηριακή ατμόσφαιρα που γοητεύουν τους επισκέπτες του, κάνοντάς τους να μην το ξεχάσουν ποτέ. Σε αυτό βοηθάει, βέβαια, και η ονειρική θέαπου απολαμβάνει κανείς από εδώ στα φαράγγια και τις χαράδρες της γύρω περιοχής, που στην κυριολεξία κόβει την ανάσα.

Κάστρο: Το παλιότερο χωριό στη Θάσο με θέα που κόβει την ανάσα

Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων και θεωρείται και ο παλιότερος οικισμός του νησιού. Το όνομά του το οφείλει στο κάστρο που υπάρχει σε αυτό, το τείχος του οποίου χρονολογείται από το 1403. Το γεγονός ότι δεν είναι ορατό από την θάλασσα βοήθησε στην προστασία του χωριού στο πέρασμα των χρόνων από τις επιθέσεις και τις λεηλασίες των πειρατών.

Η αίσθηση που δημιουργείται μόλις βρεθεί κανείς στο Κάστρο είναι ότι ο χρόνος εδώ μοιάζει να έχει σταματήσει. Πιο συγκεκριμένα, το χωριό από το 1905 κι έπειτα άρχισε να ερημώνεται, με τους κατοίκους του να επιλέγουν τις παράκτιες περιοχές του νησιού για την διαμονή τους. Τα τελευταία, χρόνια, ωστόσο αρκετοί ιδιοκτήτες επισκεύασαν τα παλιά σπίτια χρησιμοποιώντας τα ως εξοχικές κατοικίες τόσο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, όσο και τον υπόλοιπο χρόνο.

Στα όσα σίγουρα αξίζει να δει από κοντά ο επισκέπτης του Κάστρου ο ναός του Αγίου Αθανασίου, που χτίστηκε το 1804 με άδεια του Σουλτάνου μέσα σε μόλις 40 μέρες. Για την κατασκευή του, μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το τείχος του κάστρου.

Προηγούμενο άρθροΞαφνική καταιγίδα έπληξε περιοχές του δήμου Παγγαίου- Έπεσαν δέντρα
Επόμενο άρθροΝέος προπονητής στην Καβάλα 2004 ο Μπάμπης Πανταζίδης