Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό έκαμαν και πάλι την εμφάνισή τους, ορισμένοι σε ολόκληρη την Ελλάδα μας, όπως και σε τοπικό επίπεδο, που συνηθίζουν να αγορεύουν από τα διάφορα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σαν αυθεντίες και να αναλαμβάνουν σαν αυτόκλητοι σωτήρες και ειδήμονες στο να διαχειρισθούν κρίσεις κάθε είδους, οι οποίες πλήττουν και ταλαιπωρούν, το κοινωνικό σύνολο, τον λαό μας που υφίσταται κάθε δυσκολία με θυσίες και στερήσεις. Ελέγχουν, κρίνουν, αποφασίζουν, καταγγέλουν, χωρίς προηγουμένως με την προσωπική τους ευθύνη να διαχειρίζονται δημοσιογραφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ανθρώπινα την οποιαδήποτε είδηση, στοχοποιώντας και παραβαίνοντας με εξευτελιστικό τρόπο ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ των ορθοδόξων χριστιανών και πολιτών της χώρας μας. Οι χριστιανοί όμως, όπως πάντοτε, υπομένουν και προσεύχονται για όλους. Η Εκκλησία μας κατά την δύσκολη αυτή περίοδο με πόνο, λύπη και προσευχή στο σύνολό της μαζύ με τους κληρικούς της είναι εκείνη που ετήρησε τα μέτρα για την υγίεια μας σε απίστευτο βαθμό, με ἐγκλεισμό και χωρίς λιτανείες στις μεγάλες εορτές του Πάσχα, του Δεκαπενταυγούστου και σε άλλες μεγάλες εορτές πολιούχων και εορταζομένων αγίων, ενώ αντιθέτως συνωστισμοί κατά την περίοδο αυτή γίνονταν συνεχώς στις παραλίες, στις θάλασσες, στις αγορές, στις διαδηλώσεις, στα «πάρτυ» διαφόρων εδώ και εκεί για τον κορωναϊό. Ήδη ακούγεται πάλι λόγος περί επικειμένων διαδηλώσεων στους δρόμους. Σύμφωνα με αυτούς τους κάποιους για όλα φταίνε οι χριστιανοί και η Εκκλησία. Αυτούς που σήμερα χλευάζουν την Εκκλησία μας τους αφήνομε να τους κρίνη η ιστορία και το μέλλον.
Απέναντι στον κίνδυνο λοιπόν να καταλήξωμε όλοι αίτιοι και αυτουργοί ενός απολύτου «ό,τι νάναι» και μιας απολύτου καταρρεύσεως όλων ανεξαρτήτως των θεσμών, η τοπική μας Εκκλησία, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου με τους κληρικούς και τους λαϊκούς συνεργάτες της, με τους εθελοντές και τις εθελόντριές της, με τις οδηγίες-κατευθύνσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και τις αντίστοιχες των αρμοδίων υγιειονομικών υπηρεσιών της Ελληνικής Πολιτείας, στέκεται με πολλή υπευθυνότητα και φροντίζει για την εφαρμογή των εκτάκτων μέτρων της δημοσίας υγίειας από τον κίνδυνο της περαιτέρω διασποράς του κορωναϊού COVID-19 στον τόπο μας και σε όλη την χώρα μας.
Για την πληρέστερη, υπεύθυνη και ακριβέστερη ενημέρωση της τοπικής μας κοινωνίας και για την απόκρουση ψευδών πληροφοριών και υπερβολών, που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν αναταραχή και να διασπείρουν τον πανικό, στοχοποιώντας ως εστίες μολύνσεως τους ιερούς Ναούς μας και τους ευλαβείς κληρικούς και χριστιανούς μας, θέτομε στη δημοσιότητα τις εγκύκλιες οδηγίες, που ήδη έχουν δοθεί εγγράφως στα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των ιερών ενοριακών Ναών, στα Ηγουμενοσυμβούλια των ιερών Μονών και στις Διοικούσες Επιτροπές των ιερών Προσκυνημάτων, προς εφαρμογή των ειδικών όρων και προϋποθέσεων για την ασφαλή λειτουργία τους κατά το χρονικό διάστημα από το ΣΑΒΒΑΤΟ 7 Νοεμβρίου 2020 έως και την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020:

  1. Η ΤΕΛΕΣΗ των προβλεπομένων καθημερινών ιερών ακολουθιών θα εξακολουθήσει να πραγματοποιείται κατά το ωρολόγιο πρόγραμμα, ΑΝΕΥ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΑΤΟΣ, αποκλειστικώς και μόνον από ένα (1) Κληρικό και από το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, ο συνολικός αριθμός των οποίων δεν θα υπερβαίνει τους τέσσερεις (4), πλην του ιερού Μητροπολιτικού Ναού Τιμίου Προδρόμου και του ιερού Καθεδρικού Ναού αγίου Αποστόλου Παύλου Καβάλας στους οποίους ο ανώτατος αριθμός παραμένει στους έξι (6).
  2. Η ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. Δεδομένων των εκτάκτων συνθηκών και της αδυναμίας συμμετοχής των πιστών στη Θεία Λειτουργία, η από μέρους των ιερέων ανταπόκριση, όταν ζητείται, θα πρέπει να είναι άμεση για την εξυπηρέτηση των πνευματικών αναγκών τους και κυρίως για την Θεία Μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων, μὲ τὴν αὐστηρή τήρηση όλων των προστατευτικών μετρων για τα θέματα της υγίειας.
  3. Η ΚΡΟΥΣΗ των κωδώνων κάθε ημέρα το πρωΐ (7.30 π.μ.) και το απόγευμα (5 μ.μ.) συνεχίζεται κανονικά.
  4. ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ 30-11-2020 η τέλεση απάντων των προγραμματισθέντων ιερών Μυστηρίων βαπτίσεων και γάμων.
  5. ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΤΕΛΕΣΗ των Εξοδίων-Νεκρωσίμων ιερών Ακολουθιών εντός των ιερών Ναών από ένα (1) Κληρικό και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό και με την παρουσία επιπλέον του απολύτως συγγενικού περιβάλλοντος του/της αποβιώσαντος/σάσης -ΕΩΣ ΕΝΝΕΑ (9) ΑΤΟΜΑ- και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής τηρουμένων των αναγκαίων μέτρων προστασίας και μάλιστα της υποχρεωτικής χρήσεως προσωπίδος (μάσκας).
  6. ΤΑ ΙΕΡΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΣΑΓΙΑ θα τελούνται αποκλειστικώς και μόνον επί των τάφων των κεκοιμημένων, ενώ απαγορεύεται ρητώς η πραγματοποίηση των αντιστοίχων δεξιώσεων εντός εκκλησιαστικών χώρων-αιθουσών.
  7. ΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΛΙΤΑΝΕΙΕΣ εκτός των ιερών Ναών δεν επιτρέπονται.
  8. ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΕΝΟΡΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΙ ΝΑΟΙ (ΝΠΔΔ) ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΟΙ για την παρουσία-διακονία των ιερέων-εφημερίων στους ιερούς Ναούς κατά το πρόγραμμα της καθημερινής λειτουργίας τους, και επί τη βάσει της νομίμου Βεβαιώσεως Κυκλοφορίας Κληρικού ΙΜΦΝΘ, πλην όσων εξ αυτών ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η παρουσία αυτή είναι υποχρεωτική για την συνέχιση από αυτούς των διοικητικών καθηκόντων τους και των εφημεριακών υποχρεώσεών τους, τηρουμένων αυστηρώς κατά την παραμονή τους εντός των ιερών Ναών απάντων των ορισθέντων μέτρων προστασίας για την δημόσια υγίεια.
  9. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ προσκυνητών και εκδρομέων εντός των ιερών Μονών.
  10. ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ των Κατηχητικών Σχολείων όλων των βαθμίδων, των Τμημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, καθώς και η πραγματοποίηση των εσπερινών κηρυγμάτων και πνευματικών συναντήσεων εντός των χώρων των ιερών Ναών.
    Αξίζει επίσης να σημειωθή ότι παρά την δύσκολη συγκυρία οι φιλανθρωπικές και κοινωνικές δομές και τα Ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου εξακολουθούν να λειτουργούν και να ανταποκρίνονται ικανοποιητικά, βάσει των ορισθέντων μέτρων για την υγίεια μας, στις αυξημένες οικονομικὲς και υλικές ανάγκες των εμπεριστάτων αδελφών μας, με την μοναδική και συγκινητική βοήθεια των εκατό (100) και πλέον εθελοντών μας.
    Οι Χριστιανοί αγαπούν πάνω από όλα την αλήθεια, δεν χαίρονται για το στραβό που γίνεται, αλλά μετέχουν στην χαρά για το σωστό. Γι’ αυτό ας είμαστε όλοι θαρραλέοι στον αγώνα μας, έχοντας πλήρη την ελευθερία εν Χριστώ. Ας εχωμε σταθερή την πίστη, η οποία σε αντίθεση με την επιστήμη ξεπερνά τον φόβο και προσφέρει την ελπίδα. Ας εντείνωμε με τις προσευχές μας για την ανάπαυση των κεκοιμημένων αδελφών μας, για την θεραπεία των ασθενών, για την παρηγορία των οικογενειών που δοκιμάζονται, για τους γιατρούς και όλο το νοσηλευτικό προσωπικό που καθημερινά δίνουν, ήσυχα και διακριτικά τον ιδικό τους αγώνα.
    Τα λόγια του αποστόλου Παύλου είναι επίκαιρα για την περίσταση : «Ο Χριστός μας απελευθέρωσε για να είμαστε ελεύθεροι. Παραμένετε, λοιπόν, σταθεροί στην ελευθερία και μη ξαναμπαίνετε κάτω από ζυγό δουλείας» (Γαλ. 5, 1).- Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
    V Ο ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ & ΘΑΣΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Προηγούμενο άρθροΣε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες καθαρισμού και αποκατάσταση των ρεμάτων της Δημοτικής Ενότητας Δάτου Μικροχωρίου και Πολύστυλου
Επόμενο άρθροΠαραλαβή ακόμη ενός (1) απορριμματοφόρου οχήματος από το Δήμο Θάσου