Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου από τις Προέδρους του Ιατρικού Συλλόγου κ. Αντωνίου, Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Ρακιντζή, εκπρόσωπο του Οδοντιατρικού Συλλόγου και τον Διευθυντή Δημόσιας Υγείας κ. Χρ. Παπαδόπουλο..

Επρόκειτο για μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν υγειονομικούς και πολίτες, μια ύστατη προσπάθεια να προστατέψουν την δημόσια υγεία.

Όπως σημείωσε η κ. Αντωνίου «Οι Επιστήμονες Υγείας σε επαγρύπνηση και εγρήγορση οφείλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία. Η πανδημία μαίνεται, κυρίως λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Η Νόσος Covid-19 από ήπια μέχρι και θανατηφόρα, δυστυχώς θα ταλαιπωρεί αρκετούς ασθενείς ως χρόνιο πολυσυστηματικό σύνδρομο.

Κάνουμε έκκληση στους Ιατρούς, Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς που είναι σε αναστολή ή αποχή επιδεικνύοντας ενσυναίσθηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης να σπεύσουν παραδειγματικά να εμβολιαστούν και να στελεχώσουν το «αδύναμο» σύστημα υγείας αυτήν τη δυσοίωνη εποχή.

Σ΄ αυτό το σημείο διευκρινίζουμε ότι οι Επιστημονικοί Σύλλογοι δεν είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο των εμβολιασμών των Ιατρών, Οδοντιάτρων, Φαρμακοποιών. Οι Επιστημονικοί Σύλλογοι ζητούν πιστή εφαρμογή του Νόμου περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στις ιδιωτικές δομές Υγείας.

Κάνουμε έκκληση στους αναποφάσιστους φοβισμένους συνανθρώπους μας να εμπιστευτούν την Παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα που υποστηρίζει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της βαριάς νόσησης από Κορονοϊό και να εμβολιαστούν άμεσα. Κάνουμε έκκληση στους ευαίσθητους συνανθρώπους μας να θωρακιστούν και με το εμβόλιο της γρίπης, καθώς τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι αναμένεται έξαρση της γρίπης με την άφιξη του χειμώνα και το συνωστισμό στους κλειστούς χώρους. Είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε την Κοινωνία και το μέλλον των παιδιών μας με τον εμβολιασμό και την πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Είναι αδιαμφισβήτητα χρέος της Πολιτείας να ενισχύσει τις Δημόσιες Δομές Υγείας, να επιτείνει την επιδημιολογική παρατήρηση, αλλά και την αυστηρή επιτήρηση της συμμόρφωσης στα μέτρα προάσπισης της Δημόσιας Υγείας».

ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ

Ακολούθως η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Ρακιτζή σημείωσε πως , «ο Ιατρικός Σύλλογος με όλους τους φορείς του τόπου μας, συντονίζει μαζί με τον προϊστάμενο υγείας κάθε ενέργεια, προσπαθώντας να δώσει μια εικόνα στην πόλη που να είναι αυτή που θα είναι σωστή σε ότι αφορά τον υγειονομικό χώρο. Η Ελλάδα και κυρίως η Καβάλα είναι σε πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού που αγγίζει το 50% μόνο. Αυτό που θέλαμε να πούμε και καθημερινά βιώνουμε στα φαρμακεία μας, είναι πως όλοι έρχονται να κάνουν rapid test και βλέπουμε πως υπάρχουν πολλά περιστατικά κορoνοϊού σε παιδιά και οικογένειες αλλά και περιστατικά που καταλήγουν στα νοσοκομεία, γιατί έχουν υποτιμήσει τον ιό. Όλοι ξέρουμε πως οι ασθενείς που αποβιώνουν κάθε μέρα είναι 30-40 ίσως και περισσότεροι. Αφορά αυτός ο αριθμός ένα λεωφορείο γεμάτο ανθρώπους και αυτό είναι τραγικό. Κάτι που δεν συνέβη ποτέ με καμία άλλη νοσηρότητα . Απευθυνόμαστε προς τους συναδέλφους υγειονομικούς και τους συμπολίτες μας να σπεύσουν και να εμβολιαστούν . Πάμε στην τρίτη δόση χωρίς κανένα φόβο, χωρίς να λέμε ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο. Επικίνδυνος είναι ο ιός και όχι το εμβόλιο. Ας πιστέψουμε στους υγειονομικούς και τις απόψεις τους. Κανείς δεν οδηγήθηκε σε θάνατο ή θρομβώσεις από τους συμπολίτες μας. Ο τείχος ανοσίας δεν κτίζεται με την νοσηρότητα αλλά με τον εμβολιασμό».

ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ

Ο οδοντίατρος κ. Τσετίνης εκφράζοντας την θέση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Καβάλας είπε, πως και ο δικός του κλάδος είναι πολύ ανήσυχος με την κατάσταση που επικρατεί. «Υπάρχουν υγειονομικοί επιστήμονες που είναι αντίθετοι προς τον εμβολιασμό και επηρεάζουν πολύ κόσμο. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό γιατί έχουν υποτιμήσει αυτόν τον ιό που είναι πολύ επικίνδυνος και αν ένας ασθενής τον ξεπεράσει μπορεί να δημιουργηθούν και άλλα προβλήματα που είναι μόνιμα στον οργανισμό και δύσκολα ξεπερνιούνται. Επηρεάζονται τα νεφρά, οι πνεύμονες, ακόμα και η πίεση . Το 90% των οδοντιάτρων στην Καβάλα έχει εμβολιαστεί . Κάνω και εγώ την έκκληση να προσέρθουν να εμβολιαστούν και να επηρεάσουν θετικά και τον κόσμο ως επιστήμονες. Κάποιοι λένε πως η φυσική ανοσία είναι καλύτερη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ΝΟΜΙΑΤΡΟΣ

Ο Νομίατρος κ. Χρήστος Παπαδόπουλος, τέλος ανέφερε ότι «πρέπει να εμπιστευόμαστε τα επιστημονικά δεδομένα, τις μελέτες και όχι τις διακινούμενες απόψεις που βλέπουμε στο διαδίκτυο Οι μελέτες περνάνε από φίλτρα και στο τέλος οι αποφάσεις που βγαίνουν από καθηγητές πανεπιστημίων μας οδηγεί σε τελικά συμπεράσματα. Δεν μπορεί να πιάνει κάποιος μια μελέτη που βρήκε στο διαδίκτυο, αμφιβόλου ποιότητας και να την κάνει σημαία. Και όμως υπάρχουν ακόμα επιστήμονες που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου. Τον κόσμο πρέπει να τον προστατέψει ο ίδιος ο υγειονομικός . Είναι απαράδεκτο λοιπόν να μην εμβολιάζεται ο υγειονομικός. Ο πρώτος λόγος είναι να προστατέψει τους ασθενείς του και ο δεύτερος γιατί υπηρετεί μια επιστήμη. Αν δεν θέλει να την υπηρετήσει να καταθέσει το πτυχίο του . Αν αμφισβητεί λοιπόν ένας γιατρός αυτή την γνώση που πήρε, τότε δεν είναι άξιος να κάνει αυτό το επάγγελμα που διάλεξε. Ηθικά έχουν την υποχρέωση να απέχουν από την άσκηση της ιατρικής τους υπηρεσίας αν είναι ανεμβολίαστοι και απέναντι στον εαυτό τους και απέναντι στους ασθενείς τους».

Προηγούμενο άρθροΠαρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου πραγματοποιήθηκαν τα Ελευθερία της Θάσου
Επόμενο άρθροΠαρουσία της Περιφερειακής Σύνθεσης στις εορταστικές εκδηλώσεις της Θάσου