Η Θάσος πάει για έναν Ιούλιο –ρεκόρ στην τουριστική κίνηση, με τις πληρότητες των ξενοδοχείων να είναι στο 100%, ενώ προβλέπεται ότι επίσης θα γεμίσουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα πολλά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που υπάρχουν στο νησί.

Όπως είπε στο GRTimes.gr o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου κ. Πάρης Παρασχούδης, βάσει κρατήσεων, ο Ιούλιος του 2022 θα είναι καλύτερος και από εκείνον του 2019, ενώ η τουριστική κίνηση στο νησί, στη διάρκεια όλης της θερινής σεζόν,  θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερη εάν είχαν μπει περισσότερες πτήσεις εξωτερικού για το αεροδρόμιο της Καβάλας και τα δρομολόγια ξεκινούσαν νωρίτερα, όπως συμβαίνει με νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Ως γνωστόν, οι ξένοι τουρίστες που φθάνουν στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας, σε ποσοστό ως και 95%  ή και μεγαλύτερο, έχουν ως προορισμό διακοπών τη Θάσο.

Πάντως, ο Ιούλιος θα είναι ένας πολύ δυνατός μήνας για τον τουρισμό της Θάσου, ένα νησί που αγαπούν πολύ και προτιμούν οι Ρουμάνοι, οι οποίοι κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αντιπροσωπεύσουν ως και το 50% των αλλοδαπών τουριστών.

Δεν «απογειώνεται» το αεροδρόμιο της Καβάλας

Παρότι η αεροπορική κίνηση τον Ιούνιο 2022, στο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας, είχε αυξηθεί κατά 198,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα (στις 38.433 κινήσεις από 12.877 ), ο κ. Παρασχούδης τόνισε ότι το αεροδρόμιο της Καβάλας, ειδικά τον μήνα Ιούνιο, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, ήταν αυτό από τα 14 αεροδρόμια της Fraport Greece, που τα πήγε χειρότερα.

Πιο συγκεκριμένα, είχε μείωση – 21,5% , τη μεγαλύτερη από τα 5 αεροδρόμια που εμφάνισαν μειώσεις στην κίνηση εξωτερικού.

Nα σημειωθεί ότι αρνητικό πρόσημο σε αυτή τη σύγκριση, δηλαδή στην κίνηση εξωτερικού Ιουνίου 2022- Ιουνίου 2019, εμφάνισαν τα αεροδρόμια Μυτιλήνης (-18,7%), Θεσσαλονίκης(-14,9%), Σάμου(-8,2%) και Κω(-1,2%), όπως φυσικά και της Καβάλας που προαναφέρθηκε.

Το 75% των τουριστών, έρχεται οδικά

Στη Θάσο αυτή την περίοδο, ο εισερχόμενος τουρισμός είναι κυρίως οδικός, σε ποσοστό περίπου 70%, με πολλούς Ρουμάνους, Βούλγαρους, Σέρβους, Oύγγρους ενώ στο νησί έχουν επιστρέψει και αρκετοί Τούρκοι.

Το πρόβλημα της μικρότερης σε διάρκεια θερινής τουριστικής περιόδου οφείλεται στις λιγότερες συγκριτικά συνδέσεις του «Μέγας Αλέξανδρος», με αεροδρόμια του εξωτερικού, υπογράμμισε ο κ. Παρασχούδης, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αυτή μπορεί επιτυχώς να αντιμετωπισθεί μόνο με πολύ δυναμική προβολή του προορισμού στο εξωτερικό, κάτι που επιδιώκεται ήδη από το 2019 σε συνεργασία με την Fraport και τη Μarketing Greece, αλλά που ως τώρα δε δείχνει να αποδίδει τα αναμενόμενα.

Να σημειωθεί ότι οι 5 σημαντικότερες χώρες από πλευράς αριθμού αεροπορικών αφίξεων τουριστών, είναι η Γερμανία, το  Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία, η Τσεχία και η Λιθουανία . Ειδικά για τη Λιθουανία να σημειωθεί ότι το 2019, ήταν εκτός της πρώτης πεντάδας. Το νησί πάντως προσελκύει αρκετούς Σκανδιναβούς, Αυστριακούς, όπως και Πολωνούς.

Το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας, συνδέεται με 22  αερολιμένες,  13 Ευρωπαϊκών χωρών και συγκεκριμένα από : Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Σουηδία, Λιθουανία, Σλοβακία, Φινλανδία, Νορβηγία και Ολλανδία.

Όπως δε φαίνεται από τα στοιχεία που παραχώρησε στο GRTimes.gr η Fraport Greece, εξηγείται πολύ εύκολα η πρωτιά της Γερμανών στην αεροπορική κίνηση στο «Μέγας Αλέξανδρος», αφού η Καβάλα συνδέεται αεροπορικά με έξι πόλεις της Γερμανίας. Φυσικά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι η αεροπορική κίνηση από Γερμανία ενισχύεται και από το μεγάλο αριθμό των Ελλήνων που ζούνε και εργάζονται στη συγκεκριμένη χώρα.

Το ίδιο εύκολα εξηγείται και η δεύτερη θέση που καταλαμβάνουν οι Βρετανοί τουρίστες, καθώς η TUI Airways, πετάει για Καβάλα από Λονδίνο, αλλά και από Μάντσεστερ όπως και από Mπέρμιγχαμ.

Γεγονός πάντως είναι, ότι και  η Θάσος επιστρέφει  στην τουριστική κανονικότητα,  παρά τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω του υψηλού πληθωρισμού, των ανωμαλιών στα δρομολόγια των αερομεταφορέων, αλλά και της ανασφάλειας που προξενεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι μία  ολοκληρωμένη εικόνα για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, δηλαδή και των αφίξεων των οδικών τουριστών, απαιτεί την καταγραφή διελεύσεων από τις συνοριακές διαβάσεις όπως  και της ακτοπλοϊκής κίνησης μεταξύ των λιμανιών  Καβάλας και  Κεραμωτής με Θάσο.

Βεβαίως, θα μπορούσαν οι ξενοδόχοι να αναλάβουν και πάλι πρωτοβουλία συγκέντρωσης στοιχείων, από τους επισκέπτες που φιλοξενούν, όπως είχε γίνει το 2015, προκειμένου να καταγραφούν οι διαφοροποιήσεις που έχουν γίνει όσον αφορά στην προσέλκυση ξένων τουριστών κατά τα τελευταία χρόνια και, να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το πως πιο επιτυχημένα θα μπορέσει η Θάσος να αξιοποιήσει το τουριστικό της προϊόν.

Προηγούμενο άρθροΤουρισμός για όλους: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το voucher διακοπών 150 ευρώ – Οι δικαιούχοι και η διαδικασία
Επόμενο άρθροΟπτική ψευδαίσθηση: Εάν μπορείτε να την λύσετε σε λιγότερο από 2 λεπτά, είστε στο κορυφαίο 0,1%