Με επιστολή – παρέμβαση, η Τ.Ε. Θάσου του ΚΚΕ αναδεικνύει ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο του τουρισμού, στον οποίο βασίζεται μεγάλο ποσοστό των κατοίκων του νησιού. Επίσης γίνεται μεταξύ άλλων, αναφορά και στην απαξίωση της πορθμειακής γραμμής του Πρίνου που συνδέει το νησί με την πόλη της Καβάλας, θέμα το οποίο τέθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο.

“Το ζήτημα της κρίσης με τον κορωνοϊό είναι μία επιτάχυνση ενός μηχανισμού όπου θα περάσουν μέτρα σε ένα ευρύ φάσμα”, δήλωσε το πρωί της Τρίτης (2/6) στο ραδιόφωνο του Lobby 101.8 ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον δήμο Θάσου, Νίκος Χρυσάφης.  Αναφερόμενος στις ναυτιλιακές σημείωσε πως: “Δεν θέλουν το δρομολόγιο γιατί δεν φέρνει το ανάλογο κέρδος. Θα βάζουν τα δρομολόγια τους εκεί που τους συμφέρει. Αν αύριο δεν τους συμφέρει ούτε η γραμμή Κεραμωτής θα κάνουν κάτι ανάλογο. Φορείς και παράγοντες της Καβάλας περιγράφουν το πρόβλημα αλλά δεν δίνουν λύσεις και για το πως θα αλλάξει αυτό. Η Πολιτεία να βάζει κάποιους όρους ώστε να εξασφαλίζεται το κοινό όφελος”.

Σε ότι αφορά τον κλάδο του τουρισμού: “Ποιος θα πληρώσει την κρίση. Οι εργαζόμενοι ή οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Ούτε με τα επιδόματα, ούτε με τα βοηθήματα μπορούν να επιβιώσουν. Ένα μεγάλο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεγάλο κομμάτι των εργαζόμενων θα δεινοπαθήσουν τον χειμώνα”, αναφέρει.

Ο κ. Χρυσάφης επίσης αναφέρθηκε και στα ζητήματα αντιπλημμυρικής αντιπυρικής προστασίας του νησιού και την προστασία του περιβάλλοντος. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση την Παρασκευή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος από την ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ στις 7.00 το απόγευμα στον Ταρσανά στη Σκάλα Ποταμιάς. Θα μιλήσει ο Κλάδης Διονύσης, μέλος του γραφείου της ΕΠ ΑΜΘ του ΚΚΕ. “Το νησί έχει ακόμα ανοιχτές πληγές από τις πλημμύρες του περασμένου Νοέμβρη αλλά και από τις πυρκαγιές των προηγούμενων χρόνων, γενικότερα υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα σε σχέση με το περιβάλλον και τη προστασία του. Διεκδικούμε την άμεση ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων που απαιτούνται”.

Ακούστε όσα δήλωσε ο Νίκος Χρυσάφης το πρωί της Τρίτης στο Lobby 101.8 από το 1.07.55

 

Με βάση τα παραπάνω η ΤΕ του ΚΚΕ στην Θάσο τοποθετείται και προτείνει τα ακόλουθα:

1. Πρώτα από όλα η προστασία της υγείας κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος αναλαμβάνει τις ευθύνες του, δεν το ρίχνει πάλι στην ατομική ευθύνη, δεν κατηγοριοποιεί τους προορισμούς και ρίχνει το μπαλάκι στον επισκέπτη, λαμβάνει τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να είναι όλοι οι προορισμοί ασφαλείς. Σημαίνει ότι εξασφαλίζει άμεσα το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό που να καλύπτει όλες τις ειδικότητες στο ΚΥ, εξασφαλίζει επιτέλους τη λειτουργία τμήματος αιμοκάθαρσης στο νησί μας. Δεν κινδυνεύουμε μόνο από τον κορονοϊό, απαιτείτε πρόληψη και για τις υπόλοιπες ασθένειες με την ενίσχυση του ΚΥ αλλά και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αυξάνει τις δυνατότητες διενέργειας μαζικών τεστ στον πληθυσμό και τους επισκέπτες, τους εργαζόμενους στον τουρισμό – επισιτισμό, στις μεταφορές. Εξασφαλίζει τον προληπτικό έλεγχο όσων φτάνουν στα νησιά με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Σημαίνει ότι ανοίγει άμεσα τη γραμμή Πρίνου – Καβάλας με τα αναγκαία δρομολόγια για γρήγορη πρόσβαση και εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών. Σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ούτε σκέψη για αύξηση της επιτρεπόμενης πληρότητας των πλοίων στο 100%, υποχρέωση στις εταιρίες να απολυμαίνουν τους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου μετά από κάθε δρομολόγιο. Σημαίνει ότι επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα υγείας για να μπορέσουν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Ο καθημερινός έλεγχος στις τουριστικές μονάδες και στα άλλα καταλύματα, για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας και την έγκαιρη αντιμετώπιση κρουσμάτων με κορονοϊό ή άλλες ασθένειες, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς και προσωπικό που ανήκουν στο δημόσιο σύστημα και όχι ο “έλεγχος” να ανατίθεται στους επιχειρηματίες, όπως κάνει η κυβέρνηση.

2. Μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό – επισιτισμό – μεταφορές. Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων όπως προβλέπεται από τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καμία μείωση, καμία αρνητική αλλαγή – Όχι στην εκ περιτροπής εργασία. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί, να προστατευτούν όλοι οι άνεργοι του κλάδου. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι που δημιούργησαν το «θαύμα» του τουρισμού, στις πλάτες τους βγήκαν τα 120 δις ευρώ τα προηγούμενα χρόνια και τώρα τους λένε να ζήσουν με 1500 ευρώ για όλο το χρόνο. Τα κέρδη στους μεγαλοξενοδόχους, τις ζημιές στους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση να καλύψει άμεσα τα αιτήματα των εργαζομένων όπως τα διεκδίκησαν μαχητικά σε όλη τη χώρα στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους.

3. Στήριξη των αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο. Και στο νησί μας πολλές οικογένειες έχουν λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια, μικρές μονάδες, καταστήματα που περιμένουν να ζήσουν από τη δουλειά τους αυτούς τους μήνες για όλο το χρόνο, αρκετοί έχουν δάνεια, τρέχουν οι υποχρεώσεις για λογαριασμούς σε φως, νερό, τηλέφωνο, τα χρέη σε εφορία, οι ασφαλιστικές εισφορές που απλά συσσωρεύονται και θα κληθούν να τις αποδώσουν μαζεμένες το φθινόπωρο. Απαιτείται άμεση επανένταξη των α/α στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους. Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μετρά περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

4. Συνολικά για το λαό. Να μη γίνει καμία κατάσχεση λαϊκής περιουσίας, να μην μείνει κανείς χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Κανένας πλειστηριασμός, κατάσχεση λογαριασμού σε λαϊκή οικογένεια. Να μειωθούν τα Δημοτικά τέλη για το λαό και τις μικρές επιχειρήσεις, να διεκδικήσει ο Δήμος γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

5. Προστασία του περιβάλλοντος, ενίσχυση της αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας. Αποκατάσταση των ορεινών δρόμων, καθαρισμός των αντιπυρικών ζωνών, άμεση ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, αποζημίωση από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου σε όλους τους κατοίκους που έχουν βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη για την αποκατάσταση των ζημιών και τώρα βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται κι άλλο.

Για όλα τα παραπάνω χρειάζεται τώρα συμπόρευση με το ΚΚΕ, ενίσχυση του κινήματος που να διεκδικεί τη κρίση να μην την πληρώσει πάλι ο λαός. Κυβέρνηση, ΕΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν διαλέξει πλευρά. Στηρίζουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και στέλνουν τον λογαριασμό στο λαό. Στο χέρι του λαού είναι να μην παγιδευτεί ξανά στην προπαγάνδα τους, να μείνει δυνατός και να αγωνιστεί για μέτρα ανακούφισης στο σήμερα αλλά και στην προοπτική για μια κοινωνία που στο επίκεντρο δε θα βρίσκονται τα κέρδη, αλλά η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού.

Προηγούμενο άρθροΝ. Ηρακλείτσα | Επένδυση στην αλάνα μόνο για τουρισμό – Ποια οι δράσεις και τα μηνύματα ενόψει τουρισμού
Επόμενο άρθροΜακάριος Λαζαρίδης | “Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να γίνει άμεσα δομική εθνική πολιτική”