nomiatros-papadopoulos-me-sotiri-papadopoulo-agia-marina-8-2015

Η Διεύθυνση Υγείας είναι σε ετοιμότητα για το τεστ που θα γίνεται στα παιδιά για την φυματίωση. Μάλιστα ο Διευθυντής Υγείας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος απηύθυνε έκκληση στους γονείς να γίνουν αυτά τα τεστ στα παιδιά τους.

Όπως τόνισε αρχικά «Μιλάμε για το πρόγραμμα της φυματίωσης, ένα εμβόλιο που γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και μάλιστα μέσα στα σχολεία. Τεστ και εμβόλιο γινόταν χρόνια τώρα. Φέτος η χώρα μας όμως και με βάση οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα σταματήσει το εμβόλιο της φυματίωσης στα παιδιά. Εκτός βέβαια από εξαιρέσεις, εκτός δηλαδή από παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως πρόσφυγες, αθίγγανοι κλπ.

Αυτό όμως που θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι το τεστ μαντού που προηγείται του εμβολίου, αυτό το τεστ που γίνεται επίσης χρόνια τώρα. Και αυτό ακριβώς το τεστ είναι που μας δείχνει σε τι δείκτες φυματίωσης είμαστε στην χώρα.

Και αυτό το ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προκειμένου να δούμε που βρισκόμαστε. Δηλαδή εντάξει, σταματάμε το εμβόλιο αλλά είμαστε χαμηλά στην φυματίωση; Θα μετράμε σε όλη την χώρα τα παιδιά  στο νηπιαγωγείο βέβαια, για να δούμε αν οι δείκτες είναι σε χαμηλά επίπεδα και αν όντως δικαιολογούν τη διακοπή του εμβολίου».

ΚΑΛΕΣΜΑ

Μάλιστα με την ευκαιρία αυτή ο ίδιος κάλεσε όλους τους γονείς «να επιτρέψουν στα παιδιά τους να κάνουν το τεστ αυτό γιατί θα δουν αν υπάρχει κάποιο θέμα με την φυματίωση. Πρόκειται για τέστ και όχι για εμβόλιο και αυτό το τονίζω πολλάκις μια και υπάρχει μια κάποια αντίδραση στα εμβόλια. Μιλάμε για ένα απολύτως ασφαλές τεστ που θα μας δώσει στοιχεία για να δούμε τους δείκτες της φυματιακής μόλυνσης.

Η φυματίωση τώρα είναι ένας δείκτης της κοινωνικής και υγειονομικής στάθμης μιας χώρας. Ίσως να είναι από τους καλύτερους δείκτες. Όταν σε μια χώρα υπάρχουν υψηλοί δείκτες φυματίωσης αυτό σημαίνει ότι η χώρα και κοινωνικά και οικονομικά βρίσκεται χαμηλά. Στην χώρα μας ευτυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι η φυματίωση κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Δηλαδή κινούμαστε σε επίπεδα των δυτικών χωρών πάνω κάτω. Παρόλα αυτά ο κίνδυνος υπάρχει πάντοτε. Δηλαδή μπορούμε εύκολα να ξεφύγουμε και να φτάσουμε αλλού. Είτε με τους  πρόσφυγες που έρχονται από χώρες μάλιστα με πολύ χαμηλές υγειονομικές συνθήκες, είτε πάλι η πτώση του υγειονομικού επιπέδου αν συμβεί λόγω οικονομικής κρίσης ή οτιδήποτε άλλο, ο κίνδυνος ελλοχεύει. Άρα θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και μάλιστα να ξέρουμε ότι η φυματίωση όχι μόνο δεν έχει εξαλειφτεί αλλά πλέον έχει και μορφές που δεν θεραπεύονται με φάρμακα. Δηλαδή αυτά που γινόταν στο Σανατόριο στην Καβάλα πριν πολλά χρόνια,   το θυμόμαστε όλοι με τους χιλιάδες να νοσηλεύονται εκεί. Ευτυχώς δεν είμαστε σε αυτό το επίπεδο αλλά υπάρχουν χιλιάδες στοιχεία κινδύνου για να επανακάμψει η φυματίωση και μάλιστα με μορφές που δεν μπορεί να επέμβει κανένα φάρμακο. Άρα θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και  να μετράμε και να ερευνούμε  το γεγονός».

Προηγούμενο άρθροΜηχανήματα ζητά ο Δήμος Νέστου ως ανταποδοτικά οφέλη από τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ
Επόμενο άρθροΟλοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο ορθοπεδικής στην Καβάλα