Συνεδριάζει τη Δευτέρα δύο φορές το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Το θέμα που ξεχωρίζει είναι η παραχώρηση του 1ου ορόφου του κτηρίου της Lord σε ένα Ινστιτούτο που θέλει να στήσει εκεί ένα κέντρο ερευνών. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Πεφάνης σημείωσε πως πρόκειται για μία εξαιρετική εξέλιξη καθώς θα εγκατασταθεί στην Καβάλα ένα κέντρο παγκόσμιας δράσης! Μάλιστα θα εργάζονται σε αυτό 103 άτομα.

Ο κ. Πεφάνης δήλωσε ότι «τη Δευτέρα θα έχουμε διπλή συνεδρίαση. Μία στις 6 που θα είναι ειδική και θα συζητήσουμε για τα πεπραγμένα της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας για το β’ εξάμηνο του 2020. Είναι μια νέα διάταξη και κάθε εξάμηνο πρέπει να καταγράφει η Οικονομική Επιτροπή τα αποτελέσματα των ενεργειών και των εργασιών της, τις αποφάσεις που έχουν παρθεί και να συζητούνται για να λάβει γνώση το δημοτικό συμβούλιο.

Πιο ουσιαστική είναι η δεύτερη συνεδρίαση. Θα ξεκινήσει αμέσως μετά, στις 8μμ, με λίγα θέματα. Υπάρχει, όμως, ένα βασικό κι ελπιδοφόρο θέμα για την Καβάλα. Αφορά τη δωρεάν παραχώρηση από το Δήμο Καβάλας του πρώτου ορόφου του κτηρίου της Lord, όπου στεγάζεται η ΔΕΥΑΚ, για τις ανάγκες του Ελληνικού Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών. Ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, που θέλει να εγκαταστήσει στην Καβάλα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών Προληπτικού Ελέγχου και Συντήρησης Τμημάτων και Υποδομών. Είναι ένα καινούργιο κέντρο που βρίσκεται στη φάση της ίδρυσης. Είναι μια διαδικασία που θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πολύ σημαντική κι ελπιδοφόρα ενέργεια για το Δήμο Καβάλας και για την τοπική κοινωνία, αλλά και για τα δεδομένα της επιστήμης και της οικονομίας. Είναι κάτι που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Θα εγκατασταθεί στην Καβάλα ένας σταθμός όπου θα υπάρχει επικοινωνία με όλο τον κόσμο».

103 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Πρόσθεσε ότι «θα δημιουργήσει ένα κέντρο αριστείας για έρευνα και καινοτομία στους τομείς ελέγχου παρακολούθησης και συντήρησης εξοπλισμού και υποδομών γενικότερα. Θα γίνουν πολλές έρευνες, θα εργάζονται σε πρώτη φάση 103 άτομα. Αυτές οι θέσεις εργασίας θα αφορούν σε εξειδικευμένο προσωπικό, σε νέους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς φοιτητές αλλά και σε άλλες κατηγορίες απλών υπαλλήλων. Είναι μια μικρή βιομηχανία, μια μεγάλη «επιχείρηση» που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και για να δώσει βάση έρευνας και για άλλες επιχειρήσεις.

Εμείς ως Δήμος Καβάλας παραχωρούμε αυτήν την έκταση, αφού ήρθαμε ήδη σε επαφές με αυτό το Ινστιτούτο και απαιτείται η έγκριση του δημοτικού συμβουλίου για να παραχωρηθεί δωρεάν ο χώρος για 6 χρόνια που θα λειτουργεί. Το Κέντρο θα αναλάβει όλα τα έξοδα δημιουργίας του χώρου που θα ενταχθούν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Orizon 2020. Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα είναι 15 εκατομμύρια ευρώ. Το πιο σημαντικό είναι ότι δημιουργείται μία εγκατάσταση στην οποία θα εργάζονται νέοι επιστήμονες και θα έρθει γνώση στην περιοχή και στην πραγματική παραγωγή και οικονομία. Αυτό θα βοηθήσει την Καβάλα».

Προηγούμενο άρθροΕίμαστε αντίθετοι στο να μετατραπούμε σε ελεγκτές, δήλωσε για τα νέα μέτρα στην εστίαση ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Καβάλας, Μάκης Κωνσταντινίδης
Επόμενο άρθροΈργα οδοποιίας ενόψει για το Περιγιάλι