Από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου αναγ­γέλλεται με λύπη η εκδημία του συνταξιούχου ιερέως π. Παναγιώτου Ξαν­θοπούλου, πρώην εφημερίου του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σω­τήρος Καβάλας.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Ξανθόπουλος του Νικολάου γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1935 στην Καβάλα. Το 1961 νυμφεύθηκε την νοσηλεύτρια Χρυσούλα Τοροφία. Την 1-7-1962 χειρο­τονήθηκε Διάκονος και την 8-7-1962 Πρεσβύτεροςαπὸ τον μακαριστὸ Μη­τροπολίτη Ελευθε­ρου­πόλεως κυρὸ Αμβρὀσιο.

Διορίσθηκε καὶ υπηρέτησε ως εφημέριος στον ιερό Ναό Αγίας Πα­ρασκευής Καβάλας μέχρι το 1977 και στη συνέχεια τοποθετήθηκε ως εφ­ημέ­ριος στον ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καβάλας από όπου και συνταξιοδοτήθηκε την 1-12-1999.

Ήταν πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Τὸ 1973 ο μακαριστός Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κυρὸς Αλέξανδρος τον ετοποθέτησε στη θέση του Γενικού Αρ­χιερατικού Επιτρόπου της ΙΜΦΝΘ, θέση την οποία κατείχε μέχρι την 31-12-1980. Ενδιαμέσως, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ωρίσθηκε Τοποτηρητής της χηρευούσης τότε Μητροπόλεως, μέχρι της ενθρονίσεως του Μακαριστού Μητροπολίτου Φιλίπ­πων, Νεα­πόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου

Την 19-12-2012 τιμήθηκε με το χρυσό Μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου της ΙΜΦΝΘ.

Ἀπεβίωσετὴν ΤΕΤΑΡΤΗ 3η Νοεμβρίου 2021.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί αύριο ΠΕΜΠΤΗ 4 Νοεμβρίου στις 10:30 το πρωΐ στον ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καβάλας, μετά από την Θεία Λειτουργία που θα προηγηθή ενώπιον του σεπτού σκη­νώ­ματος του θανόντος ιερέως και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα έκτακτα υγιειονομικά μέτρα χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Στεφάνου.

Η ταφή του μεταστάντος θα πραγματοποιηθήστο Κοιμητήριο των Κορυφών Φιλίππων.

Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΑΥΕΙ.

Προηγούμενο άρθροΜακάριος: Λύθηκε το θέμα με το Πολυδύναμο Ιατρείο στη Παραλία Οφρυνίου
Επόμενο άρθροΜετωπική σύγκρουση φορτηγών στην Καβάλα – Δύο νεκροί