%cf%84%cf%83%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b7%cf%82

Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση στο επιχειρείν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Τσατσούλης τονίζοντας ότι η μεγάλη ελπίδα είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για την ρύθμιση των δανείων.

 

Ο κ. Τσατσούλης  τόνισε πως «Η επιχειρηματικότητα δεν πάει καθόλου καλά. Και  δεν μπορεί να πηγαίνει καλά όταν βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης, 8-9 χρόνων είναι αυτή η κρίση, όταν έχουμε συνεχής επιβολή φόρων όταν αργεί και αναβάλλεται συνεχώς η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την επιχειρηματικότητα.

 

Συνεχώς αναβάλλονται θέματα όπως η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και ακούμε διαρκώς ότι γίνονται κινήσεις προς αυτή την προσπάθεια. Βέβαια ακόμη δεν έχουμε δει κάποια σοβαρή κίνηση, κάποια συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση.

 

Βέβαια προχθές είχαμε την χαρά να φιλοξενούμε από το ίδιο το υπουργείο Οικονομίας από τη Γραμματεία Διαχείρισης Χρέους το Διευθυντή του Γραφείου.  Απλά όσο καθυστερούν αυτές οι υποθέσεις τόσο καθυστερεί η ανάπτυξη. Από πότε ακούμε αυτό το περίφημο σχέδιο για το επιχειρείν από πότε λέμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για αυτούς που είναι να ζήσουν και για αυτούς που είναι να κλείσουν».

 

ΠΕΡΙ ΣΥΡΣΗΜΑΤΟΣ..

Πρόσθεσε δε πως «Το σέρνουμε όλο αυτό εδώ και πολλά χρόνια. Και σε τελική ανάλυση, αυτή την στιγμή όσες ρυθμίσεις γίνονται με την ευλογία των τραπεζών και πάλι δεν γίνεται κούρεμα των χρεών γιατί δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για την απαλλαγή των στελεχών των τραπεζών από μια τέτοια πράξη.

Πρέπει να γίνει κούρεμα αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο να έρθει ένας μέτοχος της τράπεζας και να ρωτήσει με ποιο δικαίωμα έγινε περικοπή χρέους. Άρα πρέπει να γίνει αυτή η παρέμβαση, να απαλλαγούν τα τραπεζικά στελέχη από τυχόν ευθύνες και μετά να προχωρήσουμε και να δούμε το πλαίσιο των ρυθμίσεων.

Βέβαια αν συνεχίσουν να μιλούν για αυτό το πλαίσιο που μας παρουσίασαν  για την ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» τότε πολλοί λίγοι θα καταφέρουν να ενταχθούν. Γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε  σε ότι αφορά την φορολογική δήλωση για τελευταία κερδοφορία των επιχειρήσεων… Ποιοι θα ενταχθούν στον νόμο; Κανένας. Θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όπως είναι. Αν αρχίσουμε με αποκλεισμούς τίποτε δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε. Επίσης μεγάλη ελπίδα τρέφω στον εξωδικαστικό συμβιβασμό όπου εκεί τα Επιμελητήρια θα μπορούσαν να έχουν κάποιο ρόλο σημαντικό βέβαια.

Άλλωστε και εμείς μαζί με το Δικηγορικό Σύλλογο έχουμε προχωρήσει σε ένα κέντρο εκπαίδευσης τέτοιων ανθρώπων – κέντρο διαμεσολάβησης – και φυσικά θα μπορούσε το Επιμελητήριο να λειτουργήσει και ως κέντρο εξωδικαστικού συμβιβασμού.

 

Διότι αλλιώς θα μπορούσε να πάει κάποιος έξω να κάνει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και αλλιώς αν πάει στο σπίτι του στο Επιμελητήριο. Η Ένωση Επιμελητηρίων έχει παρέμβει στο υπουργείο και ζητούμε τον ενεργό ρόλο των Επιμελητηρίων σε αυτή τη διαδικασία ώστε να υπάρχει κάποια «εποπτεία» στην ασυδοσία των τραπεζών. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι δύο πράγματα πολύ σημαντικά. Από μια η ρευστότητα και από την άλλη μεγάλο θέμα η λύση των κόκκινων ώστε να μείνουν όσες επιχειρήσεις μπορούν να μείνουν και να κλείσουν όσες επίσης δεν μπορούν να συνεχίσουν. Και όμως αυτό το δίπολο δεν το καταλαβαίνουν στην κυβέρνηση… Ταλαιπωρούν τον κόσμο, σέρνουν το κλείσιμο και την ρύθμιση των υποθέσεων συνεχώς και τελικά όλοι μένουν μετέωροι. Θέλει πολιτικό θάρρος να πάρουν μια απόφαση, να προχωρήσουν συγκεκριμένα και όχι με μεσοβέζικες λύσεις. Ας ελπίσουμε ότι μέσα στο Μάιο κάτι θα έχουμε».

ΕΚΛΟΓΕΣ

Αναφορικά με τις εκλογές στο Επιμελητήριο ο κ. Τσατσούλης δήλωσε άγνοια αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής τους.

«Έχει ορισθεί η ημερομηνία το Νοέμβριο του 2017. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης τις εκλογικές επιτροπές. Με δικαστικό μάλιστα ώστε να γίνει εκκαθάριση του μητρώου για να δούμε ποιοι θα ψηφίσουν. Αν δεν γίνει αυτό τότε πάμε πάλι για παράταση εκλογών.

 

Αυτή είναι μια νομοθετική παρέμβαση, θα ξεκαθαρίσει το μητρώο; Εμείς έχουμε 13 χιλιάδες μέλη.  Όσοι έχουν 60 χιλιάδες και πάνω πως θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο; Χρειάζεται επομένως τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να δούμε ποιοι μπορούν να συνεχίσουν να είναι μέλη μας και ποιοι όχι ώστε να ξέρουμε τελικά ποιοι θα ψηφίσουν. Εμείς όμως δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας εκλογές. Γιατί όμως; Αφού εμείς ούτε ένα ευρώ δεν παίρνουμε από το κράτος. Και οι συνδρομές δεν είναι υποχρεωτικές, οπότε μπορούν να μας αφήσουν να κάνουμε εκλογές. Αυτό που γίνεται σε τελική ανάλυση είναι πολύ κακό για τον θεσμό.

 

Εγώ είμαι σε μια θητεία 6 ετών. Πάμε για 7; Τόσο δύσκολο είναι; Τι φοβούνται; Ούτε ένα Επιμελητήριο δεν θα πάρουν στις εκλογές  και αυτό είναι γνωστό. Κομματικά κανείς δεν μπορεί να λειτουργήσει. Έχει σημασία στον επιχειρηματία να ασχοληθεί με τα κόμματα; Έχουν αποκοματικοποιηθεί τα Επιμελητήρια και αυτό δεν το καταλαβαίνουν. Όσο για την συνδρομή ήταν μικρή. ΑΕ με 100 ευρώ τον χρόνο, οι ΟΕ 30 τον χρόνο και οι ατομικές 20 ευρώ τον χρόνο. Παλιά οι συνδρομές ήταν μεγάλες αλλά τότε ζούσαν από αυτά τα λεφτά τα Επιμελητήρια. Τώρα όποιος θέλει πληρώνει, Και κάνουμε σεμινάρια, έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από 3000 μέλη για τεχνικούς ασφαλείας, για ΕΦΕΤ. Οι παρεμβάσεις μας έγιναν, προσπαθήσαμε και κάναμε πολλά μέσα από το Επιμελητήριο. Και με την Ένωση μας έχουμε κάθε μέρα μια παρέμβαση Ο ρόλος μας είναι ενεργός και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει» κατέληξε.

 

Προηγούμενο άρθροΣε πέντε καθημερινά αυξάνονται τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου από την Πρωτομαγιά
Επόμενο άρθρο“Βαριά” συμφωνία με σωσίβιο τα αντίμετρα! Κερδισμένοι και… μεγάλοι χαμένοι