Ενημέρωση για τους εμβολιασμούς κατά του covid που θα ακολουθήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και στο Νοσοκομείο Καβάλας έκανε στους δημοσιογράφους ο διοικητής του κ. Ντίνος Κλειτσιώτης , πλαισιωμένος από τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Βαγγέλη Καμπουρίδη, τον Διευθυντή παθολογικής κ. Ξενοφώντα Κροκίδη και το νέο εθελοντή γιατρό Χρήστο Κούρεκ

«Σας καλέσαμε εδώ σήμερα» είπε ο κ Κλειτσιώτης, «για να κάνουμε μια πιο επίσημη ενημέρωση του κόσμου σε ότι αφορά το εμβόλιο. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά την Δευτέρα θα πάρει επίσημη έγκριση το εμβόλιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδιάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ενδεχομένως θα υπάρχει διαθέσιμο σε όλη την Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

Πριν απ όλα θέλω να σας παρουσιάσω τον εθελοντή γιατρό που ήρθε στο ΓΝΚ από Νοσοκομείο της Αθήνας και είναι ο Χρήστος Κούρεκ και τον ευχαριστούμε γι αυτό. Ήρθε στο Νοσοκομείο μας να παράσχει τις υπηρεσίες του γιατί η Βόρεια Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ήδη ο γιατρός Κούρεκ έχει τοποθετηθεί σε κάποια κλινική covid.

Το πρωί στις κλινικές μας είχαμε 88 ασθενείς. Έχουμε μια πτώση αλλά όχι αυτή που περιμέναμε μετά από 40 ημέρες lockdown. Θέλω να πιστεύω όμως πως τις επόμενες ημέρες απ ότι συζητάμε με τους γιατρούς μας, θα έχουμε μια μεγαλύτερη μείωση των περιστατικών» .

Να ξεχασουμε

Ο κ. Κλειτσιώτης πρόσθεσε πως «Αυτό που θα ήθελα να πω εν όψει των εορτών είναι πως θα παρακαλέσω τους συμπολίτες μας , να ξεχάσουν το πώς γιορτάζουμε εμείς οι Έλληνες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά . Φέτος πρέπει να μείνει η κάθε οικογένεια χώρια , μόνο με τα παιδιά της. Ο Έλληνας θέλει αυτές τις ημέρες να συγκεντρώνεται με τους φίλους του και τους συγγενείς του. Φέτος θα τους παρακαλέσω να μείνουν μόνο με τους οικείους τους. Θα γιορτάσουμε τον καινούργιο χρόνο μόνοι μας και αν είναι δυνατόν να μην μαζευτούμε εννέα άτομα, αλλά λιγότεροι, μόνο με την οικογένειά μας και τίποτα παραπάνω».

ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας κ Βαγγέλης Καμπουρίδης είπε ότι «Μπήκαμε σε όλη αυτή την διαδικασία , γιατί υπάρχει ένας σκεπτικισμός από τον κόσμο, κι αυτό το εισπράττουμε όσον αφορά το εμβόλιο. Είναι για πρώτη φορά στα χρονικά μια καινούργια τεχνολογία και είναι το πιο καθαρό εμβόλιο που φτιάχτηκε ποτέ. Αυτό θέλω να το ξέρει ο κόσμος. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε καμία θεραπεία για τον κορονοιό και το εμβόλιο αυτό είναι η μόνη μας έξοδος απ αυτό που ζούμε. Δεν έχει εγκριθεί κανένα φάρμακο και αν υπάρχει κάποιο, δεν έχει αποδειχτεί ότι είναι αυτό που πρέπει, μέχρι στιγμής. Άρα το εμβόλιο και ασφαλές είναι και είναι η μόνη μας διέξοδος απ αυτό που ζούμε. Θα ήθελα να παρακαλέσω τον κόσμο να μην ενδίδει σε όλη αυτή την παραφιλολογία είτε από το διαδίκτυο, είτε από ειδήσεις, ή από διάφορους ανθρώπους που και δεν ξέρουνε και χρησιμοποιούν το εμβόλιο για άλλους λόγους. Το εμβόλιο λοιπόν είναι απολύτως ασφαλές και είναι η μόνη μας έξοδος. Θα παρακαλούσα όσους μας ακούνε να σπεύσουν όταν έρθει η ώρα να το κάνουνε. Δεν ωφελούν οι σκεπτικισμοί απέναντι σε ένα εμβόλιο που είναι η μόνη μας έξοδος αυτή την στιγμή».

ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ.

Ο κ. Κροκίδης με την σειρά του σημείωσε πως «Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για ότι αφορά τα διαδικαστικά όσον αφορά την οργάνωση του εμβολιασμού των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Η επιτροπή μας αλλά και η διοίκηση του νοσοκομείου κάλεσε όλους τους συναδέλφους όλων των κατηγοριών από τους γιατρούς μέχρι το προσωπικό καθαριότητας να δηλώσουν την επιθυμία τους να εμβολιαστούν. Ήδη μια λίστα που είναι έτοιμη έχει ξεπεράσει τα 250 άτομα , ένα αρκετά ικανοποιητικό νούμερο που μπορεί να έχει και αυξητικές τάσεις. Το λέω πως είναι αρκετά ικανοποιητικά τα νούμερα, σε σχέση με αυτά που καταγράφουμε κάθε χρόνο στον αντιγριπικό εμβολιασμό , που είναι απογοητευτικά. Εμείς θα ξεκινήσουμε κατά πάσα πιθανότητα τις ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. Εξαρτόμαστε βέβαια από την εφοδιαστική αλυσίδα , αφού χρειάζεται κατάψυξη του εμβολίου στους – 70 βαθμούς . Θα οργανωθούμε έτσι ώστε στο πρωινό και ενδεχομένως και στο απογευματινό, να υπάρχουν γιατροί , άλλοι επαγγελματίες υγείας, όπως επισκέπτες υγείας αλλά και διοικητικό προσωπικό, το οποίο θα διενεργεί τους εμβολιασμούς, στους συναδέλφους όλων των κατηγοριών. Θυμίζω σε όλους μας ότι το εμβόλιο είναι σε δύο δόσεις. Μια δόση θα γίνεται την μια ημέρα και μια δόση μετά από 21 μέρες.

Επειδή το ερώτημα που πλανάται είναι αν ξεχάσει κάποιος μία η ή δύο ημέρες το παραπεμπτικό , ενημερώνουμε πως μπορεί να γίνει η δεύτερη δόση και λίγο αργότερα και σύμφωνα με τις μελέτες μπορεί να γίνει από 19 – 42 ημέρες μετά την πρώτη δόση. Εμείς θα φροντίσουμε να ανταποκριθούμε σ αυτό το έργο όσον αφορά τους συναδέλφους εργαζόμενους . Βέβαια να πούμε ότι πρόκειται για ένα ασφαλές εμβόλιο , όπως διαβάζουμε στην διεθνή βιβλιογραφία.

Απ την άλλη μεριά όμως κάθε δομή που θα είναι επιφορτισμένη να κάνει το εμβόλιο, πρέπει να έχει την διαθεσιμότητα να αντιμετωπίσει ακόμη μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Είναι σπάνια, αλλά όταν κανείς ξεκινάει κάτι πρέπει να είναι καλά οργανωμένος. Γι αυτό και εμείς θα έχουμε την ανάλογη υποστήριξη σε ότι αφορά την φαρμακευτική αλλά και του προσωπικού στο πρωινό και το απογευματινό ωράριο.

Όσον αφορά το εμβόλιο αυτό καθ αυτό, είναι της εταιρίας που πρώτη πήρε την έγκριση. Θα υπάρξει με τον ίδιο μηχανισμό δράσης ένα δεύτερο εμβόλιο της Moderna και στην συνέχεια ακολουθούν κι άλλα. Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν καθημερινά, τα οποία θα κλιθούμε εμείς να τα απαντήσουμε. Όπως π.χ είμαι αλλεργικός στο αυτό , μπορώ να κάνω το εμβόλιο; Ναι μπορείς να το κάνεις είναι η απάντηση, γιατί αν με τις ελάσσονες αλλεργικές αντιδράσεις που κάποιος έχει παρουσιάσει στο παρελθόν, αν βγάζουμε από την λίστα των ωφελουμένων του εμβολιασμό μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας , δεν θα έχει κανένα νόημα. Η προσπάθεια που θα γίνει από το ΓΝΚ αλλά και από τους άλλους επαγγελματίες υγείας , είναι να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας , τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε αυτό που όλοι που γνωρίζουμε ως «φαινόμενο αγέλης» από την Σουηδία, να το κάνουμε εδώ, με άλλο τρόπο , επιτυχημένα στη χώρα μας, έτσι ώστε να φύγει από την καθημερινότητά μας αυτός ο φονικός ιός και οι επιπτώσεις του».

ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ

Ο ειδικευόμενος γιατρός Χρήστος Κούρεκ που ήρθε απ το νοσοκομείο «Παμμακάριστος» των Αθηνών, που είναι νοσοκομείο αναφοράς covid, είπε πως «ήρθα εδώ με ένα κλιμάκιο στην Βόρειο Ελλάδα, για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και να αποσυμφορήσουμε λίγο τα νοσοκομεία της περιοχής της Μακεδονίας. Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που βρίσκομαι εδώ και θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας για την θερμή υποδοχή τους. Εύχομαι να πάνε όλα καλά τις επόμενες μέρες, να υπάρχει αποσυμφόρηση και πτώση στον αριθμό των περιστατικών , καθώς καλή δύναμη σε όλους» .

Προηγούμενο άρθροΑστρολογικές προβλέψεις για τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου
Επόμενο άρθροΡύθμιση οφειλών στους δήμους: Πως θα σβηστούν πρόστιμα και προσαυξήσεις