ka-800x445

Με απόλυτη επιτυχία, το Επιμελητήριο Καβάλας και το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού, διοργάνωσαν σήμερα  το απόγευμα ημερίδα με θέμα «Αποτελεσματική Επανάχρηση Διατηρητέων Καπναποθηκών της Καβάλας Προβλήματα, Τρόποι Αντιμετώπισης» στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των καπναποθηκών της Καβάλας δίνοντας έμφαση στο κόστος και στα νομικά προβλήματα επανάχρησης των υφιστάμενων κτηρίων ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές αξιοποίησης καπναποθηκών από επιχειρηματίες, που κατέθεσαν την προσωπική τους εμπειρία και τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν. Επίσης αναλύθηκαν οι τρόποι ένταξης της «καπνικής ταυτότητας» της Καβάλας σε ένα συμμετοχικό μοντέλο Αστικής Αναγέννησης.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας στην ομιλία του σημείωσε ότι οι καπναποθήκες αυτές είναι η ιστορία της Καβάλας που αφορούν το καπνεμπόριο και την καπνεργασία και ως εκ τούτου θα πρέπει να διατηρηθούν με κάθε κόστος ώστε να μην σβήσει η ταυτότητα της πόλης. Όπως τόνισε, δυστυχώς οι περισσότερες έχουν εγκαταλειφθεί και είναι υπό κατάρρευση ενώ αντίθετα θα μπορούσαν να αναδειχθούν. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν εντυπωσιακά παραδείγματα επανάχρησής τους όπως η Δημοτική Καπναποθήκη και το Εμπορικό Κέντρο καθώς και το Hydrama στη Δράμα. Σκοπός της εκδήλωσης, όπως είπε, ήταν να αναδείξουν και να καταγράψουν τα προβλήματα που θα ανακύψουν από την αξιοποίηση των καπναποθηκών και να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες και τους επενδυτές που θα αποφασίσουν να τις αξιοποιήσουν, ξεπερνώντας τα γραφειοκρατικά προβλήματα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, πρέπει να μπει ένα τέλος στην καταστροφή αυτών των κτιρίων και να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες- επενδυτές να τις αναπτύξουν κάτι που θα φέρει και πλούτο για την Καβάλα. Τέλος, σημείωσε πως θα πρέπει να εξετάσουν τι μπορούν να διεκδικήσουν και τι δυνατότητες υπάρχουν για να προτείνουν λύσεις για την αξιοποίηση αυτών των καπναποθηκών.

ΛΥΣΕΙΣ

Και φυσικά σ’ αυτήν την ημερίδα παρουσιάστηκαν λύσεις ενώ τον χορό των εισηγήσεων ξεκίνησε ο κ. Βύζικας από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος που συνεχάρη το Επιμελητήριο γι’ αυτήν την προσπάθεια διάσωσης αυτών των μνημείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίθουσα της εκδήλωσης ήταν κατάμεστη και μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο βουλευτής κ. Παναγιωτόπουλος και η δήμαρχος Καβάλας κα Τσανάκα.

Προηγούμενο άρθροΑνακοινώθηκε επίσημα η παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις
Επόμενο άρθροΚαβάλα: Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του έργου του TAP