Τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους είναι έτοιμοι να παραδώσουν στην κυβέρνηση οι εστιάτορες και καφεζυθοπώλες λόγω της παρατεταμένης αργίας τους. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Καβάλας κ. Μάκης Κωνσταντινίδης σημείωσε πως ο κλάδος τους βρίσκεται στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας τους. Υπάρχει απόγνωση στους συναδέλφους μας, υπογράμμισε με έμφαση, καθώς ο κλάδος τους είναι κλειστός επί 4 ολόκληρους μήνες.

Συγκεκριμένα είπε ότι «η εστίαση το 2020 υπέστη μεγάλο πλήγμα, με μείωση του τζίρου. Ήμασταν κλειστά 4,5 μήνες, είχαμε μειωμένο τζίρο, μείωση τουρισμού, μείωση τραπεζοκαθισμάτων, μειωμένο ωράριο, είχαμε το φόνο του κόσμου για τον ιό, τοπικά lock down κλπ. Έχουμε μπει στον 4ο μήνα που είμαστε συνέχεια κλειστά και τα έσοδά μας είναι μηδενικά. Έχουμε μόνο την επιστρεπτέα προκαταβολή που είναι κατά 50% μη επιστρεπτέα. Αυτές οι ενισχύσεις είναι κάποιες ανάσες για μας, αλλά κατευθείαν τα λεφτά φεύγουν για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις προς το κράτος, ΙΚΑ, ΦΠΑ, φορολογικά, δόσεις δανείων, ασφαλιστικές εισφορές, τα λειτουργικά έξοδα των μαγαζιών μας, τα προσωπικά έξοδα. Με μηδενικό έσοδο πού να σταθείς… Πολλά προϊόντα μας, όσα δεν μπορέσαμε να καταναλώσουμε ή να διατηρήσουμε, αναγκαστήκαμε να τα πετάξουμε στην πρώτη και στη δεύτερη πανδημία».

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πρόσθεσε ότι «ακόμη και η επανεκκίνησή μας θα είναι δαπανηρή. Για να ανοίξει ένα μαγαζί από την αρχή θέλει πάρα πολλά πράγματα και χρειάζεται ρευστότητα. Ενώ υπάρχει αυτή η κατάσταση και είμαστε σε απόγνωση, γύρω στις 80 χιλιάδες επαγγελματίες και 350 χιλιάδες εργαζόμενοι και με το φόβο του λουκέτου και της ανεργίας, έρχεται ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης και κάνει αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις να του παραδώσουμε τα κλειδιά των επιχειρήσεων μας. Εμείς απέναντι σε αυτό προχωράμε σε μία συμβολικού χαρακτήρα κινητοποίηση της ομοσπονδίας μας να παραδώσουμε τα κλειδιά των μαγαζιών μας. Ειρωνεύεται τον κλάδο μας με μία φαιδρότητα και μία αναλγησία που δεν ταιριάζει σε υπουργό και μάλιστα υπεύθυνο για την ανάπτυξη. Αυτά εδώ μας εξοργίζουν. Δεν μπορεί να καταλάβει αυτός ο κύριος την κατάσταση που βιώνουμε. Κι αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι τη στήριξή της με ένα ολοκληρωμένο οικονομικό πρόγραμμα που να είναι στοχευμένο στην εστίαση. Η εστίαση ειδικά, έχουν υποστεί συντριπτικό πλήγμα και για να μην γίνει μη αντιστρέψιμη η κατάσταση πρέπει να δράσει έτσι».

Προηγούμενο άρθροΚαστοριά: Ισχυρή έκρηξη ισοπέδωσε γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής
Επόμενο άρθροΈργο ανάπλασης στην Ελευθερούπολη που αλλάζει την όψη της