Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνης Γεωργιάδης διεμήνυσε στον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης την ανάγκη να τρέξει το πρόγραμμα Μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής και της άμεσης Καταβολής των χρημάτων στους δικαιούχους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Μάρκο Δέμπα η εταιρεία ΔΕΣΜΟΣ που διαχειρίζεται το πρόγραμμα δεν λειτουργεί σωστά με ευθύνη της Περιφέρειας και του κ.. Μέτιου οπόταν είναι πολύ πιθανόν το πρόγραμμα να περάσει προς διαχείριση στον ΕΦΕΠΑΕ. Επ` αυτού ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κωστής Σιμιτσής έκανε λόγο για πολιτική αντιπαράθεση που έχει πλήξει και το πρόγραμμα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε πως “Το πρόγραμμα της Μη Επιστρεπτέας Επιχορήγησης έχει μπλέξει στις συμπληγάδες κάποιων και προφανώς αυτές οι αντιπαραθέσεις δεν αφορούν τους επαγγελματίες αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτός είναι ο τρόπος που ασκείται η πολιτική στην Ελλάδα και είναι ανθρωποφαγικός. Η ουσία είναι ότι ύστερα από τόσα σκαμπανεβάσματα υπάρχει μια έντονη ανησυχία από το υπουργείο Ανάπτυξης ότι τα πράγματα καθυστερούν πολύ.

Και μάλιστα έχουμε θέμα και με άλλα προγράμματα που ξεπερνούν τα 150 εκ ευρώ και αφορούν σε ενισχύσεις της Περιφέρειας μας. Αυτά πρέπει να απορροφηθούν και δη μέσα στο έτος που περνάμε και από το επόμενο. Αν αυτό δεν γίνει γρήγορα εύλογα μπορεί να πει το υπουργείο ότι εσείς που σκοτώνεστε μεταξύ σας εκεί στην Περιφέρεια και δεν νοιάζεστε για τους επιχειρηματίες δεν θα δώσουμε στην Περιφέρεια τόσα πολλά χρήματα όπως δώσαμε στην προηγούμενη περίοδο από την στιγμή που δεν μπορείτε να τα προωθήσετε. Ας τα πάρουν άλλες Περιφέρειες που είναι πιο ικανές, που υπάρχει πνεύμα ομόνοιας και συνεργασίας ανάμεσα στους επιμέρους φορείς. Το πλήγμα της Περιφέρειας μας είναι πολύπλευρο και δεν περιορίζεται μόνο στην καθυστέρηση της πληρωμής της μη επιστρεπτέας».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Και πρόσθεσε πως «Ως εκ τούτου, κάλεσε ο υπουργός από όσο ξέρω βέβαια, τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων και τους εκπροσώπους της Περιφέρειας για να δει πως θα μεσολαβήσει για λυθούν τα προβλήματα. Από την Περιφέρεια ήταν ο Περιφερειάρχης και από την πλευρά των Επιμελητηρίων ήταν ο γνωστός υπάλληλος του ΔΕΣΜΟΥ. Δεν έχω τίποτε με τον άνθρωπο αλλά όλη η υπερβολική ανάδειξη του προσώπου από τα Επιμελητήρια με βάζει σε σκέψεις. Δηλαδή τα Επιμελητήρια εκπροσωπούνται από έναν υπάλληλο; Απαξίωσε τον υπουργό ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Τοψίδης ή έστω κάποιος άλλος από τους Προέδρους των Επιμελητηρίων;

Δεν θέλω να σχολιάσω παραπέρα αλλά αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης μάλλον όλα αυτά τα προγράμματα που τρέχουν τώρα θα τα διαχειριστεί κάποιος άλλος αντίστοιχος φορέας στο ΔΕΣΜΟ και το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό και για το ΔΕΣΜΟ γιατί ο ΔΕΣΜΟΣ από την αξιοποίηση των προγραμμάτων αυτών εισπράττει χρήματα, Τρέχει προγράμματα και έχει μια προμήθεια που δεν είναι ευκαταφρόνητη.

Αν φύγουν αυτά τα χρήματα, θα πάνε σε άλλο φορέα, ίσως Θεσσαλονίκη και αυτό θα φέρει προβλήματα και στη μισθοδοσία αλλά και στην κάλυψη των άλλων αναγκών του ΔΕΣΜΟΥ. Άρα καταλαβαίνει κανείς που οδηγούμαστε με αυτή την αδιαλλαξία. Επιμένω όμως ότι φταίνε τα Επιμελητήρια. Και θα σας πω ότι μέχρι να γίνει ο κ. Τοψίδης υποψήφιος Περιφερειάρχης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Τώρα ήρθε διότι φιλοδοξεί να γίνει χαλίφης στην θέση του χαλίφη κάποτε υπονομεύοντας σήμερα τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο. Αλλά μαζί με την υπονόμευση του Μέτιου υπονομεύονται τα προγράμματα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Προγράμματα, ΔΕΣΜΟΣ και επιχειρηματίες που δεν παίρνουν τα λεφτά τους απλά υπονομεύονται”.

Εφημερίδα Καβάλα

Προηγούμενο άρθροΚατάθεση λουλουδιών στη πλατεία Καπνεργάτη απο το ΚΚΕ για τους νεκρούς της αιματηρής απεργίας
Επόμενο άρθροΚυριάκος Μητσοτάκης: Η ελπίδα που φέρνει το φετινό Πάσχα ας μας κρατήσει ενωμένους και αισιόδοξους