nikos panagiotopoulos
Ο Βουλευτής ΝΔ Ν.Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος συνυπέγραψε ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά με το ζήτημα της παράνομης διέλευσης ξένων φορτηγών μέσα από οικισμούς, παρακάμπτοντας τους μηχανισμούς είσπραξης της Εγνατίας Οδού και προκαλώντας καταστροφές στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της χώρας.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΣΠΙΡΤΖΗ

ΘΕΜΑ: «Καταγγελία Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για επικίνδυνη διέλευση ξένων φορτηγών από οικισμούς για την παράκαμψη συγκεκριμένων σημείων της Εγνατίας και τη μη πληρωμή κλήσεων από τους οδηγούς των ξένων φορτηγών»

Κατά την συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής της 29 Μαρτίου 2016 με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση για τον στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (περίοδος 2015-2019), ο μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι:

“Από τότε που κατασκευάστηκε η Εγνατία, έχουμε το εξής πρόβλημα: Όπου έχουμε διόδια τα ξένα φορτηγά κυρίως, για να παρακάμψουν τα διόδια κατεβαίνουν στο εθνικό μας ή επαρχιακό μας δίκτυο και το καταστρέφουν […] και όταν γίνονται έλεγχοι για την επικινδυνότητα διέλευσης μέσα από τους οικισμούς ή για άλλους λόγους, εκείνο που κάνουν οι ελεγχόμενοι ξένοι [οδηγοί] είναι να τσαλακώνουν τις κλήσεις και να τις πετάνε. Ξέρετε γιατί; δεν υπάρχει μηχανισμός είσπραξης, δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός είσπραξης απολύτως, αντίθετα με άλλες χώρες, και δεν υπάρχει και τρόπος επιβολής κυρώσεων. Είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, το οποίο μας κοστίζει σε οδική ασφάλεια, μας κοστίζει σε αποκατάσταση των δρόμων, σε μια περίοδο που δεν έχουμε όλες τις οικονομικές δυνατότητες”.

Κατόπιν αυτών, και δεδομένου του ότι το να πετούν οι ξένοι οδηγοί φορτηγών τις κλήσεις χωρίς να τις πληρώνουν, αφενός αποτελεί προσβολή προς το ελληνικό κράτος και αφετέρου στερεί το δημόσιο ταμείο από σημαντικά έσοδα, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούν σχεδόν ολόκληρη την Εγνατία Οδό.

ΕΡΩΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

Με ποιες συγκεκριμένες, άμεσες δράσεις θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα παράνομης διέλευσης ξένων φορτηγών μέσα από οικισμούς με την επικινδυνότητα που αυτή συνεπάγεται, της καταστροφής του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της χώρας, και της μη πληρωμής των κλήσεων εξαιτίας της απουσίας μηχανισμού είσπραξης σύμφωνα με τις καταγγελίες του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης .

Προηγούμενο άρθροΠαραμένουν όλοι οι πρόσφυγες στο εκθεσιακό κέντρο Α.Μαρδύρης
Επόμενο άρθροΤοποθέτηση Δ.Εμμανουηλίδη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, με θέμα τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης