npanagiotopoylos
Ο Βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή με θέμα την επείγουσα κάλυψη των αναγκών προσφύγων και μεταναστών στους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου καθώς και των απορρεουσών υποχρεώσεων.Από τις 24 Φεβρουαρίου έως και σήμερα, οι Δήμοι έχουν αναλάβει να υποκαταστήσουν την κυβέρνηση στη διαχείριση του ζητήματος, φιλοξενώντας 1.000 περίπου πρόσφυγες, με προσωπικό των δημοτικών υπηρεσιών, δημοτικούς πόρους και τη συνδρομή ιδιωτών.

Στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα ζητήσει επιπλέον από τον κ. Υπουργό να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα κάλυψης των εξόδων που έχουν ήδη καταβάλει οι Δήμοι και να ενημερώσει για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την εξασφάλιση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

ΘΕΜΑ:

Επείγουσα κάλυψη αναγκών προσφύγων και μεταναστών στους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου

 

Στις 24 Φεβρουαρίου 2016 ξεκίνησε η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του BA Αιγαίου στο λιμάνι της Καβάλας χωρίς καμία κεντρική καθοδήγηση, σαφή σχεδιασμό και πρόβλεψη για το χώρο φιλοξενίας και τη χρηματοδότηση των αναγκαίων δαπανών.

Από τότε έως και σήμερα, οι Δήμοι Καβάλας και Παγγαίου έχουν αναλάβει να υποκαταστήσουν την κυβέρνηση στη διαχείριση του ζητήματος. Με προσωπικό των δημοτικών υπηρεσιών, δημοτικούς πόρους και τη συνδρομή ιδιωτών φιλοξενούν 1.000 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες παρέχοντάς τους ό,τι απαιτείται για την ανθρώπινη και ασφαλή διαβίωσή τους.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπ. Εσωτερικών προς τη Δήμαρχο Καβάλας πως θα εκταμιευθεί πριν το τέλος Μαρτίου ποσό 90.000 ευρώ ως προσωρινή οικονομική βοήθεια, κανένα ποσό δεν έχει έως σήμερα καταβληθεί. Κατά τη συνεδρίαση της 6ης Απριλίου 2016, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας αποφάσισε την τρίτη κατά σειρά αναμόρφωση του προϋπολογισμού του για τη χρηματοδότηση των δαπανών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, που στο μεταξύ έχουν φτάσει στο ύψος των 322.000 ευρώ.

Με δεδομένο ότι οι Δήμοι Καβάλας και Παγγαίου έχουν πλέον οικονομική αδυναμία να ανταπεξέλθουν στα έξοδα φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

1. Πότε σκοπεύετε να αναλάβετε την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου καθώς και τις απορρέουσες υποχρεώσεις;

2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κάλυψης των εξόδων που έχουν ήδη καταβάλει οι Δήμοι Καβάλας και Παγγαίου;

3. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την κάλυψη των ως άνω δαπανών από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ο Ερωτών Βουλευτής                                    Νίκος Παναγιωτόπουλος

Προηγούμενο άρθρο2η διανομή τροφίμων,ειδών παντοπωλείου και βασικής υλικής συνδρομής του προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας
Επόμενο άρθροΤο αναπηρικό κίνημα απαντά «Μολών λαβέ» σε όσους επιβουλεύονται τα επιδόματα αναπηρίας