Το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα μέχρι και του χρόνου το καλοκαίρι εξαιτίας του κορωνοϊού άφησε ανοιχτό η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά “είναι πολύ πιθανόν να έχουμε περιοριστικά μέτρα μέχρι και του χρόνου το καλοκαίρι. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η πορεία του ιού από τον Σεπτέμβριο”.

“Αυτό που λέει η κ. Παγώνη είναι αυτό που λέμε και εμείς, ότι ανησυχούμε. Μπορεί να είναι λίγα τα θετικά κρούσματα στους επισκέπτες αλλά όταν το αναγάγεις σε εκατομμύρια τουριστών γίνονται κάποιες χιλιάδες, αυτό εγκυμονεί κινδύνους. Οι αγωνία όσων ασχολούνται με τον τουρισμό είναι έκδηλη και στο νησί της Θάσου και στην ηπειρωτική Καβάλα”. είπε ο δ/ντης β’ παθολογικής κλινικής και επί σειρά ετών πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Lobby 101.8 το πρωί της Πέμπτης (25/6).

Για την θωράκιση της Θάσου ο κ. Κροκίδης αναφέρθηκε και στο μηχάνημα το οποίο πρέπει να αποκτήσει το νησί όπου θα βγάζει γρήγορα τα αποτελέσματα σε τεστ για κορωνοϊό. Το μηχάνημα για το οποίο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον είναι περιζήτητο και υπάρχει θέμα.

Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο Καβάλας λειτουργεί το μηχάνημα που βρίσκεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην είσοδο εδώ και πάνω από ένα μήνα και εξυπηρετεί όλα τα ύποπτα περιστατικά. Το ερώτημα είναι αν το νέο μηχάνημα θα πάει στο νοσοκομείο Καβάλας και θα αγοραστεί άλλο για την Θάσο (;)

Οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών είναι συγκεχυμένες. Αρχικά έλεγαν ότι είχε “κλειδώσει” πως ο μοριακός αναλυτής θα πήγαινε στο Κ.Υ. Πρίνου, τελικά άλλαξε ο προορισμός και “οδεύει” για το νοσοκομείο Καβάλας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο Κέντρο Υγείας Πρίνου πιθανόν να “βρει στέγη”, ο παραπάνω ή άλλος μοριακός αναλυτής ο οποίος θα αγοραστεί διότι τα χρήματα φαίνεται πως υπάρχουν, μέχρι τέλος του μήνα, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Ο κ. Κροκίδης σημείωσε πως, κανείς δεν ασχολείται από τους βόρειους γείτονες αν γίνονται εξετάσεις στη Θάσο. Σε αντίθεση με τους επισκέπτες από την βόρεια Ευρώπη που υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον, ενώ για το μηχάνημα είπε χαρακτηριστικά πως: “Χάσαμε χρόνο“, ενώ οι πτήσεις “ανοίγουν” τον Ιούλιο.

Ακούστε όσα είπε ο Ξενοφών Κροκίδης μιλώντας στο Lobby 101.8 από το 1.06.30

https://www.facebook.com/nownews.gr/videos/2638394036487931/?t=3917

ΠΩΣ ΘΩΡΑΚΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΝΗΣΙΑ 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του megatv.com στις 29/5: “Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές καταγράφει ελλείψεις στα νησιά και επιπλέον στέλνει 20 νέους αναλυτές test, δημιουργεί 600 κλίνες covid στα νησιά και μειώνει το χρόνο μεταφοράς ασθενών σε κοντινούς προορισμούς”.

Αξίζει να σημειωθεί πως νησιά που αποτελούν δημοφιλής προορισμούς, όπως η Νάξος, η Πάρος (που έχει μόνο Κέντρο Υγείας) διαθέτουν μοριακούς αναλυτές. 

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ: “Έτοιμη σε όλα τα επίπεδα να υποδεχτεί τους τουρίστες δηλώνει και η Κως, η οποία από αύριο θα διαθέτει μοριακό αναλυτή για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ μέσα σε 70 λεπτά“.

Σύμφωνα με το e-mykonos.gr στις 5 Ιουνίου παρελήφθησαν από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μοριακοί αναλυτές που “εγκαταστάθηκαν” εκτός από τη Νάξο, σε Σαντορίνη και Σύρο. Έτσι θα αντιμετωπίζουν τα ύποπτα περιστατικά χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Σε επίσκεψή του στις 19/6 ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε την Ρόδο και ανακοίνωσε την τοποθέτηση, μοριακού αναλυτή με δυνατότητα 420 τεστ ημερησίως για τον κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Ρόδου.

Επίσης το cyclades24.gr γράφει σήμερα: “Η έναρξη της διεθνούς τουριστικής δραστηριότητας, συμπίπτει με ένα εξίσου σημαντικό γεγονός που αφορά την ενίσχυση του υγειονομικού εξοπλισμού. Η Μύκονος αποκτά μοριακό αναλυτή, ο οποίος θα διατεθεί στο Κέντρο Υγείας του νησιού για τη διενέργεια εξετάσεων, στο πλαίσιο των μέτρων που αφορούν την προστασία από τον covid-19″, ενώ με μοριακό αναλυτή εξοπλίζεται και η Κάρπαθος.

Κάθε μέρα καλύπτουμε μια ανάγκη, κλείνουμε μια εκκρεμότητα, πηγαίνουμε ένα βήμα μπροστά … στην πράξη και όχι στα λόγια. Κάθε μέρα μια καινούργια μάχη, γιατί η εποχή είναι απο όλες τις απόψεις μοναδική. Οι προκλήσεις, για όσους σκέπτονται και λειτουργούν υπεύθυνα και δημιουργικά είναι “ευκαιρία“, δήλωσε ο  περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος.

Επίσης το νησί της Σκιάθου αναμένεται να ενισχυθεί με 12 άτομα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και οδηγούς ασθενοφόρου αλλά και με δύο κινητές μονάδες υγείας που θα είναι στελεχωμένες με έναν οδηγό και μία νοσηλεύτρια. Επιπλέον, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού κ. Τζούμα, ένας από τους 11 μοριακούς αναλυτές για τα νησιά θα δοθεί στο Κ.Υ. Σκιάθου και μέσα σε δύο ώρες από τη λήψη του δείγματος θα υπάρχουν αποτελέσματα για το όποιο ύποπτο περιστατικό.

 

Κ.Λ.

Προηγούμενο άρθροΕλάχιστοι πολίτες για τον διακανονισμό των 100 δόσεων της ΔΕΥΑΚ | Απ. Χρόνης: “Παράταση μέχρι 10 Ιουλίου, αλλά μετά θα πάρουμε μέτρα”
Επόμενο άρθροΞεκίνησε το έργο αποκατάστασης του βυθού στη Ραψάνη