nikos panagiotopoulosΕρωτήσεις για τη φιλοξενία μεταναστών στο Δήμο Καβάλας και τις δραστηριότητες μίσθωσης κατοικιών σε μετανάστες – πρόσφυγες 

Ο Βουλευτής Ν. Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος με ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο ζητά διευκρινίσεις σχετικά με το σχεδιασμό της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση της ροής των προσφύγων-μεταναστών και τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στο Δήμο Καβάλας.

Παράλληλα, με σχετική ερώτηση καλεί τον αρμόδιο Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή να μας πληροφορήσει αν η Κυβέρνηση έχει εκκινήσει διαδικασίες επιδότησης ενοικίου ή εκμίσθωσης κατοικιών για πρόσφυγες και αν ναι, ποιες, βάσει ποιων νομικών διατάξεων και διατυπώσεων δημοσιότητας – διαφάνειας, σε ποιες περιοχές, για πόσα άτομα και με ποια χρηματοδότηση.

Ακολουθούν τα κείμενα των ερωτήσεων.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένοο 

ΘΕΜΑ:

Δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών στο Δήμο Καβάλας

 

Πληροφορίες αναφέρουν πως πάνω από 2.500 πρόσφυγες έχουν ταυτοποιηθεί στη Λέσβο και αναχωρούν με πλοία της γραμμής για την Καβάλα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση της ροής των προσφύγων-μεταναστών και τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στο Δήμο Καβάλας;    

​​​​​​​Ο Ερωτών Βουλευτής

                                                                        Νίκος Παναγιωτόπουλος

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

 

κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

 

 

ΘΕΜΑ:

Δραστηριότητες μίσθωσης κατοικιών σε μετανάστες – πρόσφυγες

 

Η σύνοδος των Βρυξελλών της 25ης Οκτωβρίου 2015 για τη μεταναστευτική διαδρομή στα δυτικά Βαλκάνια συμφώνησε σε ένα σχέδιο δράσης 17 σημείων, το οποίο διέλαβε, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση της χώρας μας να αυξήσει τη δυνατότητα υποδοχής προσφύγων μέχρι το τέλος του 2015 σε 30.000 θέσεις και να παράσχει, συνεργαζόμενη με την Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), επιδότηση ενοικίου και προγράμματα φιλοξενίας οικογενειών για 20.000 ακόμη άτομα.

Σύμφωνα με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, ιδιοκτήτες οχλούνται τηλεφωνικά από μεσιτικά γραφεία, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) ή άλλα σχήματα προκειμένου να εκμισθώσουν κατοικίες για τη φιλοξενία προσφύγων ενίοτε μάλιστα με υπονοούμενα για αδιαφανή διαπραγμάτευση και (μη) επίσημη δήλωση – καταχώριση ολοκλήρου του μισθώματος! Οι δραστηριότητες αυτές, μάλιστα, αναφέρεται ότι λαμβάνουν χώρα όχι μόνον σε μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και ευαίσθητες εθνικά, ακριτικές περιοχές της χώρας, γεγονός που προκαλεί εύλογη σύγχυση και απορία στο κοινό για το ποιοι, με ποιους όρους, που και ποια χρηματοδότηση προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες.

Κατόπιν τούτων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

1. Έχει η Κυβέρνηση εκκινήσει διαδικασίες επιδότησης ενοικίου ή εκμίσθωσης κατοικιών για πρόσφυγες και αν ναι, ποιες, βάσει ποιων νομικών διατάξεων και διατυπώσεων δημοσιότητας – διαφάνειας, σε ποιες περιοχές, για πόσα άτομα και με ποια χρηματοδότηση.

 

2. Ποια αντίστοιχα προγράμματα «τρέχουν» από ΜΚΟ ή την Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, υπό ποια εποπτεία ή/και συνεργασία της Πολιτείας, σε ποιες περιοχές και με ποια χρηματοδότηση.

 

​​​​​​​Ο Ερωτών Βουλευτής

​​​​​Νίκος Παναγιωτόπουλος

Προηγούμενο άρθροΕπιστολή Μ.Παπαδόπουλου στον Π.Πετρόπουλο σχετικά με την συζήτηση εκτάκτων θεμάτων στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας
Επόμενο άρθροΤουλάχιστον 8 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τις σαρωτικές καταιγίδες στις ΗΠΑ