Εποικοδομητική προσπάθεια γίνεται στο Κέντρο Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και στην πρώην Παιδόπολη Καβάλας. Η πρόεδρος της κ. Αναστασία Τζαμπαζλή σημείωσε ότι πρόκειται για 6 δομές για τις οποίες υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα από τους αρμοδίους ενώ πολλές είναι και οι παρεμβάσεις και οι ενισχύσεις που δέχονται οι δομές από τους απλούς πολίτες.

“Καταρχάς αυτές οι δομές στην Περιφέρεια ΑΜΘ την τρέχουσα χρονική στιγμή είναι 6 και στο Δήμο Καβάλας, υπήρχε η γνωστή Παιδόπολη και συνεχίζει βέβαια να υπάρχει όπως επίσης και το Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων της Ελευθερούπολης” εξηγεί η Πρόεδρος κάνοντας έτσι μια μικρή αναδρομή στο γίγνεσθαι του Κέντρου.

Όπως άλλωστε η ίδια έκανε γνωστό “Απλά το 2013 υπήρξε μια συνένωση όλων αυτών των δομών και φυσικά υπήρξε και η αντίστοιχη ενεργοποίηση της ενιαίας διοίκησης. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 6 δομές σε όλη την Περιφέρεια μας, σε Κομοτηνή, Καβάλα, Ξάνθη και Δράμα”.

Η ΠΑΙΔΟΠΟΛΗ

Η Πρόεδρος σημείωσε στην συνέχεια ότι είναι η γνωστή σε εμάς τους καβαλιώτες και όχι μόνο βέβαια η Παιδόπολη αυτή που αφορά στην μονάδα πρόνοιας στην Καβάλα και στην οποία υπάρχουν παιδιά που φιλοξενούνται, παιδιά που είναι από οικογένειες που δεν μπορούν να τα μεγαλώσουν είτε παιδιά από οικογένειες με παραβατικές συμπεριφορές. “ Παιδιά τα οποία είναι αλήθεια ότι τις περισσότερες φορές έρχονται σε εμάς με εισαγγελικές εντολές. Αυτά τα παιδιά είναι κοντά μας” εξήγησε αναφερόμενη στους φιλοξενούμενους της.

Και αν υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες για στήριξη των δομών αυτών, ιδιαίτερα θετική είναι η ανταπόκρισή της κοινωνίας σε ό,τι αφορά στο κάλεσμα για αναδοχή και υιοθεσία. “Έτσι λοιπόν έχει ξεκινήσει εδώ και μια διετία πάρα πολύ δυνατά το κομμάτι της αναδοχής και της υιοθεσίας, με προβολή αυτού και διάδοση της είδησης. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Παιδόπολη έχουμε παιδιά από 4 ετών μέχρι και 16 ετών σε ό,τι αφορά τα κορίτσια μας, ενώ έχουμε αγόρια μέχρι 12 ετών οπότε μιλάμε για μια ομάδα παιδιών αρκετά μεγάλη. Και αν τα παιδιά διαμένουν στη δομή και δέχονται την υποστήριξή μας, αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι ότι είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε ν α δηλώνουμε πια ότι έχει τρέξει πολύ καλά το κομμάτι της αναδοχής και της υιοθεσίας” όπως ανέφερε..

Τι είναι όμως αυτό που έφερε εμπρός πράξεις όπως η αναδοχή και η υιοθεσία; “Αυτό τώρα είναι ένα πρόγραμμα, που έχει πάει καλά και μπορούμε να πούμε πια ότι αυτή την στιγμή έχουμε προχωρήσει σε 3 υιοθεσίες και είμαστε και σε 16 αναδοχές. Κάναμε ευρέως γνωστή τη δυνατότητα παροχής αρωγής αλλά φροντίσαμε και την εξωστρέφεια μας, ώστε όλοι να γνωρίζουν τι αφορά το Κέντρο Πρόνοιας.

Και νομίζω ότι υπήρξε ανταπόκριση και είχαμε αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες. Άρα μιλάμε για μια ιδιαίτερα θετική πορεία προς αυτή την κατεύθυνση. Γι αυτό και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι ενώ κερδίσαμε και τις εντυπώσεις όταν κάναμε την σχετική ενημέρωση στην Ξάνθη οπότε και ενημερώσαμε την Περιφέρεια για όλη μας αυτή τη δραστηριότητα. Δυστυχώς βέβαια η πανδημία μας άλλαξε λίγο τα προγράμματα μας και μας δημιούργησε ένα μικρό πρόβλημα αλλά σε γενικές γραμμές προχωρήσαμε ως Κέντρο μαζί με την Περιφέρεια σε ένα μνημόνιο συνεργασίας οπότε έχουμε προχωρήσει ήδη σε 8 σεμινάρια για γονείς υποψήφιους αναδόχους ή γονείς υποψηφίους για υιοθεσία” σχολίασε.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της συνομιλήτριας μας είναι πολύ εύκολο πια να μπει ο καθένας σε αυτή την κατεύθυνση αρχικά της ενημέρωσης και της δράσης στην συνέχεια ώστε να γίνει είτε γονέας από υιοθεσία είτε απλά ανάδοχος γονέας προκειμένου να προσφέρει σε αυτά τα παιδιά, την ικανοποίηση της χαράς και της αγκαλιάς που μπορεί να νοιώσει κάθε παιδί που βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Αρκεί μια επίσκεψη στην πλατφόρμα

“Και μάλιστα σε όλο αυτό το διάστημα που ήταν πολύ δύσκολο για όλη την χώρα, εμείς δεχθήκαμε μια μεγάλη αγάπη, προσφορά και δη ανιδιοτελής που πραγματικά ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ίσως τελικά εμάς τους Έλληνες όλα τα δύσκολα μας φαίνονται ικανά να μας ενώσουν. Πέρα από τους ανθρώπους που ενδιαφέρθηκαν μια και καταλαβαίνουν ότι αυτά τα παιδιά κλείσθηκαν μέσα, περισσότερο από τον καθένα….. Μάλιστα αυτές τις ημέρες που έρχονται, τα Χριστούγεννα, υπάρχουν παιδάκια που δεν έχουν σπίτι για να πάνε και να περάσουν όμορφα….. Και όμως υπάρχουν άνθρωποι που ήρθαν και έρχονται να βοηθήσουν” σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΥΛΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Η ίδια έκανε γνωστό ότι κάποιες φορές η προσφορά μπορεί να είναι υλική, άλλες πάλι έχει να κάνει με την συναισθηματική προσφορά. “Είναι εθελοντές που θέλουν να προσφέρουν όχι ποσά κατ΄ ανάγκη. Είναι εθελοντές που θέλουν να προσφέρουν ανοίγοντας το σπίτι τους, την αγκαλιά τους, είναι αυτοί που θέλουν να αναπτύξουν δεσμούς αγάπης.

Έτσι και ήρθε πρόσφατα μια μεγάλη προσφορά από μια κυρία από την περιφέρεια μας. Η κυρία αυτή άκουσε τις ανάγκες μας ανά δομή, και μάλιστα ανάγκες που απαιτούν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να καλυφθούν, η ίδια αποφάσισε να προχωρήσει και να τις καλύψει ώστε να κλείσουν εκκρεμότητες και κενά.

Και μάλιστα επειδή όλα έγιναν από ιδιώτη, έγιναν πολύ γρήγορα και πολύ άμεσα. Δεν είναι δημόσιο…. Οπότε με μεγάλη χαρά και ευγνωμοσύνη δεχθήκαμε αυτή την προσφορά.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι όλα αυτά που μας προσφέρονται…κάποια γλυκά, ένα γεύμα για τα παιδιά, κάτι που θα χαροποιήσει τα παιδιά…. Αυτή είναι η μαγεία της επαρχίας, είναι όμως και η εξωστρέφεια στην οποία όλοι μας έχουμε στραφεί. Κάνουμε το παν για ένα άνοιγμα στην κοινωνία και μακάρι να μας διδόταν η ευκαιρία να κάναμε πράγματα από κοινού και δημόσια. Απλά τώρα κάνουμε πράγματα διαδικτυακά. Μακάρι να αλλάξουν τα δεδομένα και να προχωρήσουμε σε περισσότερες δράσεις” τόνισε με έμφαση.

ΤΑ ΕΡΓΑ

Αναφορικά με έργα στην Παιδόπολη η ίδια σημείωσε ότι “Τα περισσότερα κτήρια είναι από τότε που απλά δημιουργήθηκαν. Ήδη ένα κτήριο που έχουμε μετατρέψει σε Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων θα αφορά σε άτομα με αναπηρία και ήδη είμαστε στον εξοπλισμό του χώρου. Θα υπάρχει λοιπόν φυσικοθεραπευτήριο, θα υπάρχουν πολλά για τα άτομα με αναπηρία. Με τη νέα χρονιά θα λειτουργήσει ενώ θα έχουμε και κινητικότητα με το καμένο κτήριο.

Τα σπίτια στα οποία φιλοξενούνται τα παιδιά στην Καβάλα είναι τρία. Και λειτουργεί μόνο το ένα επειδή σταμάτησε το έργο λόγω της πυρκαγιάς. Αυτό τώρα και σε συνεννόηση και με το Δήμο Καβάλας και την Περιφέρεια θα έχει έτοιμη μια μελέτη ώστε όταν βγουν τα τεύχη δημοπράτησης απλά να δημοπρατηθεί και το έργο θα ξεκινήσει μέσα στο 2022. Τα χρήματα θα δοθούν από το Κέντρο μια και τα έχουμε εξοικονομήσει τα 2 προηγούμενα χρόνια και με κάποια διαχείριση που πήγε εξαιρετικά οπότε νομίζω ότι αυτά τα δύο θα είναι τα έργα στην πόλη της Καβάλας για το 2022”.

Εφημερίδα Καβάλα

Προηγούμενο άρθροΝέο μπλόκο για τους ανεμβολίαστους – Τα 5 μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στη Καβάλα