Επιχείρηση αντιμετώπισης του «κόκκινου σκαθαριού» με ψεκασμούς πραγματοποιήθηκε από συνεργεία του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας. Συγκεκριμένα, έγινε προληπτικός ψεκασμός των υγειών φοινίκων με κατάλληλα μη τοξικά φυτοφάρμακα στη στεφάνη του δέντρου και στα νεότερα φύλλα, αφού πρώτα κλαδεύτηκε το δέντρο, έτσι ώστε το διάλυμα του φαρμάκου να φτάσει στην καρδιά του.

Αν το δέντρο έχει χάσει όλα τα φύλλα του, δηλαδή έχουν ξεραθεί και έχουν κλίση προς το έδαφος και η καρδιά του δέντρου είναι εντελώς ανοιχτή, τότε καμία αντιμετώπιση δεν μπορεί να γίνει, αφού το δέντρο έχει καταστραφεί. Σε πολύ ψηλούς φοίνικες αντί για ψεκασμό, στέλνεται στην καρδιά του φοίνικα το διάλυμα φαρμάκου μέσω σωλήνων με τη βοήθεια αντλίας.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Το «κόκκινο σκαθάρι» ή ρυγχοφόρος των φοινικοειδών αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό του φοίνικα στη χώρα μας, καθώς έχει ήδη εξολοθρεύσει χιλιάδες μικρούς και μεγαλύτερους φοίνικες, ενώ απειλεί και τους υπόλοιπους. Το παράσιτο εντοπίστηκε σε ευρωπαϊκό χώρο στην Ισπανία το 1993, ενώ στον ελληνικό χώρο μεταφέρθηκε με την εισαγωγή προσβεβλημένων φοινικοειδών κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το σκαθάρι, κοκκινο-καφέ στο χρώμα, μεγέθους περίπου τριών εκατοστών, προσβάλλει όλα τα φοινικοειδή με ιδιαίτερη προτίμηση στον κανάριο φοίνικα. Το θηλυκό γεννά εκατοντάδες αυγά, σε σχισμές και καινούργιες πληγές του φοίνικα. Τα αυγά εκκολάπτονται σε κάμπιες οι οποίες τρώνε τους μαλακούς ιστούς και τις ίνες του κορμού του φοίνικα στο ανώτερο μέρος του, κοντά στη στεφάνη, με αποτέλεσμα τα νεότερα φύλλα να αδυνατίζουν στη βάση τους και να κάμπτονται προς τα κάτω. Το σύμπτωμα επεκτείνεται σταδιακά -πολλές φορές ακόμα και μέσα σε λίγα 24ωρα– και στα υπόλοιπα φύλλα και το δέντρο παίρνει τελικά τη μορφή ομπρέλας, ενώ όταν η προσβολή καταλήξει στην καρδιά του φοίνικα, το δέντρο ξεραίνεται.

ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ!!

Σημειώνεται ότι ακόμη και όταν ένας νεκρός φοίνικας κοπεί, τα ανθεκτικά έντομα πετούν σε ακτίνα 500 μέτρων και αρχίζουν να τρώνε τους ιστούς των γειτονικών φοινίκων, ενώ έχει αναφερθεί ότι το «κόκκινο σκαθάρι» μπορεί να πετάξει έως και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων.

Προηγούμενο άρθροΠρόβλημα στις άδειες λειτουργίας τουριστικών μονάδων 3 αστέρων στην Θάσο, το διερευνά το ΤΕΕ ΑΜ
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη Υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου στο παράρτημα Καβάλας του Διεθνούς Πανεπιστημίου