Πολιτιστικός σύλλογος Παληού 
    «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

            Παληό Καβάλας
ΠΡΟΣ  

Δήμο Καβάλας

Γραφείο Δημάρχου

Κύπρου 10 Καβάλα

Κοιν. Τεχνική υπηρεσία 

          Δήμου Καβάλας

          Τμήμα μελετών και έργων

          Τμήμα συγκοινωνιών & κυκλοφορίας

 Καβάλα 12.2.2016

Κυρία Δήμαρχε

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε κάποια χρόνια εκκρεμή θέματα που αφορούν τον οικισμό του Παληού και για τα όποια ζητούμε την επίλυση τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

 Τα κύρια θέματα που συνεχίζουν να απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής παρά το ότι και η προηγούμενη και η παρούσα διοίκηση του συλλόγου κατ΄επανάληψη γνωστοποίησαν στην προηγούμενη Δημοτική αρχή αλλά και στην δική σας, είναι τα ακόλουθα:

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ: 

Στον κεντρικό δρόμο του Παληού (οδός Μ.Μερκουρη) που διασχίζει ολόκληρο τον οικισμό παρατηρείται καθημερινά το φαινόμενο της ανάπτυξης μεγάλων ταχυτήτων από ανεύθυνους οδηγούς. 

Έχουν γίνει παραστάσεις και οχλήσεις προς την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας και ειδικότερα στο τμήμα Tροχαίας, ο Διευθυντής της οποίας επικαλείται έλλειψη προσωπικού για την επαρκή αστυνόμευση. Μόνο που αυτή η επίκληση δεν θα καλύψει ηθικά οποιονδήποτε υπεύθυνο σε περίπτωση ατυχήματος.

Ζητούμε από εσάς, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και επικουρικά αν κρίνετε απαραίτητο, με τη βοήθεια από μέρους μας από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό ( Τοπογράφο Μηχανικό – Συγκοινωνιολόγο), να γίνει σύνταξη συγκοινωνιακής μελέτης με σκοπό την εξεύρεση τεχνικών λύσεων εξαναγκασμού των οδηγών σε ελάττωση της ταχύτητας των οχημάτων τους κατά τη διέλευσή τους μέσα από τον οικισμό. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε την δυνατότητα τοποθέτησης σε κάθε διασταύρωση του κεντρικού δρόμου με τις κάθετες οδούς προς την θάλασσα, κατάλληλων υπερυψωμένων διαβάσεων σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές. Η συγκοινωνιακή μελέτη θα καταλήξει σε άρτια τεχνική λύση η οποία εκτιμάται ότι στην τελική της μορφή θα είναι μικρού κόστους και εφαρμόσιμη άμεσα.   

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ¨ΚΟΡΑΛΛΙ¨ 

Το πάρκο ¨κοράλλι¨ αποτελεί τον μοναδικό χώρο αναψυχής, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, για όλους τους κατοίκους του οικισμού και ειδικά για αυτούς που έχουν παιδιά. Η λειτουργία του στα προηγούμενα χρόνια ήταν υποτυπώδης χωρίς να παρέχει εκείνες τις υπηρεσίες που θα μπορούσε λόγω της τοποθεσίας του και της επισκεψιμότητάς του.

Το αίτημα μας προς εσάς αφορά την εφαρμογή κανόνων λειτουργίας του πάρκου από τον οποιοδήποτε επαγγελματία αναλάβει την λειτουργία του και να υπάρξει δέσμευσή του όπως παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες όχι μόνο στο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκεται εντός, αλλά και στον συνολικό περιβάλλοντα χώρο φροντίζοντας για την συντήρησή του και τον ευπρεπισμό του. Ζητάμε επίσης την επίστρωση τάπητα στο μικρό γήπεδο μπάσκετ που βρίσκεται στον χώρο παιδιάς του πάρκου το οποίο αποτελεί πόλο έλξης των παιδιών του οικισμού. 

 ΣΥΝΔΕΣΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΚΟΜΒΟ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ

Το σημείο που συναντώνται η οδός Θεοφίλου και η Περιμετρική οδός του οικισμού του Παληού είναι το πλησιέστερο σημείο με τον υφιστάμενο ήδη κατασκευασμένο κόμβο της Εγνατίας οδού από και προς τον οικισμό. 

Στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καβάλας υπάρχει μελέτη οδοποιίας σύνδεσης της περιμετρικής οδού με τον κόμβο μήκους 370 μ. περίπου. Λόγω παρέλευσης δεκαετίας από την σύνταξή της είναι απαιτητή η επικαιροποίησή της με μικρό κόστος.

Επισημαίνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή του έργου οδοποιίας είναι η απόκτηση της γης από τον Δήμο Καβάλας. Με μια πρώτη έρευνα που έγινε από μας από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό ( τοπογράφο μηχανικό – συγκοινωνιολόγο), καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι έχει γίνει ήδη η απαλλοτρίωση μιας έκτασης από την Εγνατία Οδό (έκταση με ΚΑΕΚ 21025ΕΚ00298) ενώ έχει συνταχθεί τα παρελθόντα έτη πράξη αναλογισμού και απαλλοτρίωσης από την Πολεοδομία Καβάλας κατά μήκος της περιμετρικής οδού στο ύψος της οδού Θεοφίλου. Επομένως το κόστος απόκτησης της γης για τις ανάγκες του έργου κατασκευής της συνδετήριας οδού του οικισμού με τον κόμβο του Παληού δύναται να είναι από μικρό έως και μηδαμινό. Προς αποφυγή δε της διέλευσης μεγάλων φορτηγών μπορεί να τοποθετηθεί στην είσοδο ελεγκτής ύψους οχημάτων (αψίδα). 

ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Είναι χρόνιο το αίτημά μας και ευελπιστούμε ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να ικανοποιηθεί επί των ημερών σας, αφού έχουμε πληροφορίες ότι μελετάτε σχέδιο σύνδεσης με αστική συγκοινωνία των χωριών Αμυγδαλεώνα, Χαλκερού και Παληού με την πόλη της Καβάλας.

Πιστεύουμε ότι τα αιτήματά μας είναι ουσιώδη και η ικανοποίησή τους θα δώσει λύση στα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους του οικισμού μας χρόνια τώρα. 

Γνωρίζουμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι αλλά αν υπάρχει βούληση από μέρους σας θα δοθούν λύσεις.

Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες , στη διάθεση σας για περεταίρω συνεργασία, αν μας ζητηθεί.

Επειδή η συγκεκριμένη επιστολή αναρτήθηκε στο facebook η ίδια η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα την σχολίασε:  

Προηγούμενο άρθροΕδώ Εγνατία εκεί Εγνατία… «Ομοβροντία» τοποθετήσεων για τη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία
Επόμενο άρθροΣυνεχίζεται η ανακύκλωση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερούπολης