ΠΡΟΣ: ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ(Δια του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου)

ΚΟΙΝ.: ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

κ. Πρόεδρε,

Εκτός από τις ζημιές και τις καταστροφές που συνέβησαν στην πόλη της Καβάλας και στους άλλους οικισμούς, για τις οποίες, εννοείται, περιμένουμε πλήρη καταγραφή από τις υπηρεσίες του Δήμου και τις άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, αναμφισβήτητα μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκάλεσαν ο χιονιάς και ο παγετός στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και φυτική παραγωγή, στην κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία. Ιδιαίτερα πλήττεται η παραγωγή κηπευτικών, ενώ ζημιές έχουν υποστεί και οι δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής, έστω και αν αυτές εκδηλωθούν αργότερα. Με άλλα λόγια τίθεται επί τάπητος το θέμα της ολοκληρωμένης, αντικειμενικής και ταχύτατης καταγραφής των ζημιών και της αντίστοιχης πλήρους αποζημίωσης των παραγωγών.

Γνωρίζετε όμως ότι σε πολλές περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, για τις ζημιές στα καρποφόρα δένδρα σε περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, που δεν υπάρχει ούτε ανθοφορία ούτε πολύ περισσότερο καρποφορία, ή για τις ζημιές στα θερμοκήπια, δεν προβλέπονται αποζημιώσεις από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα να είναι βέβαιο ότι οι πληγέντες από την τωρινή καταστροφή παραγωγοί θα μείνουν, αν δεν αλλάξει κάτι, ξεκρέμαστοι.

Αλλά και στις περιπτώσεις που προβλέπονται αποζημιώσεις, αυτές είναι πολύ μικρές, αφού, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, οι καταστροφές δεν αποζημιώνονται στο 100%.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω και παίρνοντας υπόψη ότι οι κυβερνήσεις αρχικά υπόσχονται αποζημιώσεις, στο τέλος όμως, είτε δεν δίνουν καθόλου, ή πετούν μερικά ψίχουλα – ρωτάμε τη διοίκηση αν προτίθεται, μαζί με τους πληγέντες από την κακοκαιρία γεωργούς και κτηνοτρόφους, να διεκδικήσει αγωνιστικά:

1ον: Να γίνουν άμεσα εκτιμήσεις όλων των ζημιών σε όλες τις εκμεταλλεύσεις από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ.

2ον: Να αποζημιωθούν στο 100% όλες οι ζημιές -και το κεφάλαιο και η

παραγωγή.

3ον: Να πάρει η κυβέρνηση άμεσα και δραστικά μέτρα για να μην υπάρξουν – κι αν εμφανιστούν να χτυπηθούν αμέσως – φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά από «αετονύχηδες» οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις ελλείψεις, ιδιαίτερα σε κηπευτικά και φρούτα, για ν’ ανεβάσουν τις τιμές και στα ντόπια και στα εισαγόμενα προϊόντα, κερδοσκοπώντας ασύστολα σε βάρος των καταναλωτών.

Καβάλα 15/01/2017

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΒΕΛΙΣΣΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Προηγούμενο άρθροΟ Ερντογάν “ξήλωσε” καθηγητή από ιδιωτικό σχολείο της Ξάνθης!
Επόμενο άρθροΝέο χαράτσι για όλους – Ποιοι πληρώνουν!