ΘΕΜΑ : ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΜΕΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΗΣΟ ΘΑΣΟ

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

​Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στο νησί της Θάσου έχουν φέρει σε απόγνωση τους επιχειρηματίες της νήσου. Το καταπράσινο νησί της περιοχής μας, με την τεράστια τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων, έγινε πόλος έλξης τουριστών όχι μόνο από τις Βαλκανικές χώρες αλλά και τις χώρες της Β. Ευρώπης και της Ρωσίας. Η Θάσος έχει χαρακτηρισθεί σαν το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου πελάγους. Το όρος Υψάριο (1.204 μ,) είναι γεμάτο από κέδρους, έλατα, βελανιδιές και καστανιές, ενώ όσο το υψόμετρο χαμηλώνει, ξεπρόβαλλαν, ελιές, πλατάνια και πεύκα, που πλαισιώνουν τις ατέλειωτες παραλίες του νησιού, όλα αυτά σε μια νύχτα καταστράφηκαν, καήκανε έγιναν στάχτη.

​Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του νησιού στα πλαίσια της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών έχουν επενδύσει σε μονάδες διαμονής και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος υψηλών προδιαγραφών για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των τουριστών.

​Σήμερα, η εικόνα που παρουσιάζει το νησί είναι τραγική, θυμίζει τις καταστροφές που συνέβησαν στο νησί, πάλι από πυρκαγιές το 1985 και στη συνέχεια το 1989, η μεγάλη διαφορά όμως, είναι στο μέγεθος της καταστροφής, η οποία προσεγγίζει να καλύψει τα τρία τέταρτα του νησιού. Εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς, όπως και εσείς μπορείτε να κατανοήσετε, οι κάτοικοι του νησιού αντιμετωπίζουν αυξημένα προβλήματα και ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις για την επιβίωσή τους.

​Ζητούμε, να μεριμνήσετε για την στήριξη του νησιού μας, επειδή σε ανάλογες περιπτώσεις (Λευκάδα), έχουν εφαρμοσθεί ήδη αντίστοιχα μέτρα στήριξης:

– Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για 2 χρόνια

– Εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για 2 χρόνια

– Εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος

– Οι δόσεις των φορολογικών υποχρεώσεων που αφορούν την τρέχουσα χρήση να μεταφερθούν χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις στον Ιούλιο του 2017.

 

Κύριε Υπουργέ,

​Παρακαλούμε θερμά να εξετάσετε τις προτάσεις μας και να εξαντλήσετε τα περιθώρια των οικονομικών δυνατοτήτων σας, προκειμένου να ικανοποιήσετε τα αιτήματα που αποτελούν το ελάχιστο των αναγκαίων μέτρων για την επιβίωση των επιχειρήσεων μας. Η ανάπτυξη της νήσου Θάσου μπορεί να επιτευχθεί με βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες συμβάλουν καθοριστικά στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής και παράλληλα της επιχειρηματικότητας με άμεση συνέπεια την αύξηση απασχόλησης.

​Είμαστε βέβαιοι ότι, με τη δική σας προσωπική παρέμβαση, θα σταθείτε αρωγός στο νησί μας, για την επίλυση του ζωτικού και δίκαιου αιτήματός μας.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να στηρίξετε, σήμερα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Θάσου, οι οποίες εκτάκτως, από παράγοντες που δεν οφείλονται σε δικές τους επιχειρηματικές ενέργειες, αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα επιβίωσης.  

                                                                             Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ

Προηγούμενο άρθροΣτόχος της Περιφέρειας η αναβάθμιση των υποδομών υγείας στην Α.Μ.Θ.
Επόμενο άρθροΟ δορυφόρος αποκαλύπτει την καταστροφή στη Θάσο