Επιστολή προς τους δημάρχους του Νομού Καβάλας έστειλε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα την κατανομή των χρημάτων στα δημοτικά σχολεία. Ο σύλλογος διαφωνεί με την λογική ότι όσα σχολεία έχουν περίσσευμα χρημάτων από την προηγούμενη χρονιά να μην μπαίνουν στην κατανομή έως ότου δαπανήσουν αυτά τα χρήματα. Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση του συλλόγου συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Καβάλας, κ. Τζατζάρη.

Η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμοι Δήμαρχοι,
Δεδομένων των διαφοροποιήσεων που παρατηρήθηκαν στη λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών Π.Ε. των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αδιαφάνειας στη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καβάλας προτείνει: Να ανακοινώνονται στις σχολικές μονάδες τα στοιχεία που αφορούν στις επιχορηγήσεις, καθώς και τα ποσά που αποδίδονται σε κάθε σχολική μονάδα προς διαχείριση από το συμβούλιο σχολικής κοινότητας. Για τα εν λόγω ποσά θα πρέπει να υπολογίζονται ο αριθμός των μαθητών και ο τύπος της σχολικής μονάδας (Ολοήμερο, Κλασικό, Ενιαίου Αναμορφωμένου Προγράμματος κτλ.). Στις επιχορηγήσεις προς τις Σχολικές Επιτροπές να μη συμπεριλαμβάνονται πάγιες δαπάνες (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΚΟ, καθαρισμός, θέρμανση κλπ.), δαπάνες για τις οποίες πραγματοποιούνται προκηρύξεις συνολικά για το Δήμο (π.χ. αναλώσιμα, καθαριστικά, αναγομώσεις πυροσβεστήρων, απεντομώσεις κλπ.), καθώς και δαπάνες που αφορούν σε επισκευές και συντηρήσεις κτιρίων και εξοπλισμού.

Τα έσοδα, που προκύπτουν για τους Δήμους από περιουσιακά στοιχεία της κάθε σχολικής μονάδας (π.χ. κληροδοτήματα, παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά, κυλικεία κλπ.) να αποδίδονται στις αντίστοιχες σχολικές μονάδες.

Συμμετοχή εκπροσώπων του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καβάλας στις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας, όπως προβλέπεται, και στις Σχολικές Επιτροπές ως παρατηρητές, μια και δυστυχώς δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία, αλλά έχουν ήδη αποδεχτεί δημοτικές αρχές στην επικράτεια, ώστε να υπάρχει έγκυρη ενημέρωση του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι εκπρόσωποι αυτοί θα οφείλουν να ενημερώνουν σε τακτική βάση το Δ.Σ. του Συλλόγου. Οι Σχολικές Επιτροπές των Καλλικρατικών Δήμων δομήθηκαν –κατά τη γνώμη μας –στη λογική συγκεντροποίησης εξουσιών και οικονομικών, ώστε να διαχειρίζονται τα εξαιρετικά μειωμένα κονδύλια για τα σχολεία μέσω αυστηρής επιτήρησης και ελέγχου και στη λογική της διαχείρισης της φτώχειας. Για το λόγο αυτό και οι Δήμοι της περιοχής θα βρουν στο πλευρό τους το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας στον αγώνα διεκδίκησης αύξησης της χρηματοδότησης, όχι μόνο για τις ανάγκες της μαθητικής κοινότητας, αλλά και του συνόλου των πολιτών. Με βάση τα ανωτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Καβάλας ζητεί συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να συζητήσουμε τα παραπάνω θέματα.

Προηγούμενο άρθρο4 κούτες με καπάκια στον σύλλογο ΑΜΕΑ έδωσε το Σώμα Οδηγισμού Καβάλας
Επόμενο άρθροΣε λίγο συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας