Ο Δήμος Παγγαίου και η Κοινωφελής Επιχείρηση τιμούν κάθε χρόνο την μνήμη του Ήρωα Έφεδρου Ανθυπολοχαγού Δημήτρη Τσαμκιράνη.

Ο Δημήτριος Τσαμκιράνης (γενν: 1953, απέβ: 22 Ιουλίου 1974), ήταν Έλληνας Έφεδρος Αξιωματικός, ο οποίος έγινε γνωστός από την επιχειρησιακή αποστολή “Νίκη”, στην Κύπρο, το 1974. Γεννήθηκε στις Ελευθερές του νομού Καβάλας, και τα μαθητικά του χρόνια, τα εκπλήρωσε στην ομώνυμη πόλη. Στην συνέχεια, σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όμως οι μαθησιακές του προσπάθειες δεν σταμάτησαν εκεί, αλλά το 1973 τις διακόπτει για να υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό, το ίδιο έτος.

Ο Τσαμκιράνης αποφασίζει να υπηρετήσει την πατρίδα του με τον θεσμό του Έφεδρου Αξιωματικού, στις Ειδικές Δυνάμεις, ως Καταδρομέας. Μετά την εισβολή των Τούρκων στην μεγαλόνησο της Κύπρου, η Α’ ΜΑΚ (Α’ Μοίρα Καταδρομέων) αποφασίζει να στείλει δυναμικό για ενίσχυση των Ελληνικών και Κυπριακών φίλιων δυνάμεων. Ο Τσαμκιράνης ως Δόκιμος τότε, συμμετέχει εθελοντικά στην αποστολή αυτή, μαζί με άλλους συναδέλφους του, σε αεροεπιβατική επιχείρηση μεταφοράς προσωπικού με αεροσκάφη τύπου NOR-ATLAS της Πολεμικής Αεροπορίας από την Ελλάδα στην Κύπρο την νύχτα της 21ης με 22ης Ιουλίου 1974. Η αποστολή “Νίκη”, είχε χαρακτηριστεί ως “επικίνδυνη αποστολή”, που όντως έφερε τις αρνητικές συνέπειες. Καταρρίφθηκαν δυο αεροσκάφη, όπου το ένα πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, είχε χτυπηθεί από πυρά του Κυπριακού Στρατού Ξηράς, όπου απεβίωσε στην ηλικία των 21. Το 2008, ανακαλύπτονται τα οστά του και κηδεύεται στην πόλη της Καβάλας.

Παρεβρέθηκαν

Ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιαδης

Οι Βουλευτές Καβάλας
Πασχαλιδης Ιωαννης
Λαζαρίδης Μακάριος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Την Περιφέρεια εκπροσώπησε
Ο αντιπεριφερειάρχης κ Αντωνιάδης Κωνσταντίνος

Ο Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Ελευθερών
Δαβανος Εμμανουήλ

Ο Ανθυπαστυνόμος από το Α.Τ. Ν. Περάμου κ
Παντελίδης

Οι Εκπρόσωποι του συλλόγου Καταδρομέων Ν. Καβάλας

Ο Εκπρόσωπος του συλλόγου Κυπρίων Ν. Καβάλας

Τελος τα αδέρφια του ήρωα ΤΣΑΜΚΙΡΑΝΗ .

Προηγούμενο άρθροΜακάριος Λαζαρίδης: Η Ελλάς, η Καβάλα και οι Ελευθερές ευγνωμονούν τον Δημήτριο Τσαμκιράνη για τη θυσία του
Επόμενο άρθροΜειωμένη η κίνηση στις Λαϊκές Αγορές της Καβάλας