Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης της τουρκικής εισβολής το 1974 στην Κύπρο, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Καβάλας, η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία (Παράρτημα Καβάλας), η Φωτογραφική Εταιρία Κύπρου και ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Καβάλας «Ο Ακρίτας».

Στο ναό του προφήτη Ηλία, τελέστηκε μνημόσυνο για τα θύματα της τουρκικής θηριωδίας και ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στην Θεσσαλονίκη, Σπύρος Μιλτιάδης εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.
Στη συνέχεια, στο Ηρώο της πόλης, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια από τον Γενικό Πρόξενο, τους Βουλευτές Γιάννη Πασχαλίδη και Τάνια Ελευθεριάδου, τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, και εκπροσώπους του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Καβάλας και της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκ μέρους της αντιπεριφέρειας ο περιφερειακός σύμβουλος Αρχέλαος Γρανάς και εκπρόσωπος του τοπικού αποσπάσματος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ακολούθησαν ενός λεπτού σιγή, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου Ελλάδας-Κύπρου και η έπαρση της σημαίας της Κύπρου στους ιστούς του Δημοτικού Κήπου.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Πρόξενος δήλωσε τα εξής:
«Δυστυχώς ακόμη και σήμερα, 48 χρόνια μετά, βιώνουμε τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της κατοχής μεγάλου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να επανενώσουμε την πατρίδα μας, μέσω μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Η Τουρκία παραμένει άτεγκτη. Σήμερα, ο αναθεωρητισμός και οι απειλές της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου δημιουργούν νέα δεδομένα. Εμείς, παραμένουμε πιστοί στις επάλξεις, για να φέρουμε την ελευθερία στην πατρίδα μας και στον κυπριακό λαό».
Δηλώσεις έκανε και ο Δήμαρχος Καβάλας, ο οποίος τόνισε τα εξής:
«Πέρασαν 48 χρόνια από τότε που, πάλι, με δικά μας λάθη (για να μην ξεχνάμε το πραξικόπημα και ό,τι ακολούθησε), δώσαμε το πάτημα στους Τούρκους και σ’ αυτούς που σχεδιάζανε για πάρα πολύ καιρό αυτό που συνέβη, να βάλουν το πόδι τους στην Κύπρο.
Ακόμα μια φορά αποδείξαμε ότι είμαστε ικανοί να καταστρέψουμε ό,τι είναι ελληνικό. Μικρασιατική Καταστροφή, Κύπρος. Ελπίζω να βάλαμε μυαλό για να μην έχουμε κι άλλα.
Σήμερα τιμούμε αυτούς που βάλαν τα στήθη τους μπροστά, κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Όταν δεν μπορούσε να βοηθήσει ούτε ο ελληνικός Στρατός. Και πώς να βοηθήσει όταν, κάποιοι από αυτούς ήταν συμμέτοχοι στον σχεδιασμό της εισβολής. Με έναν αμερικάνικο στόλο, που εμπόδιζε την οποιαδήποτε δύναμη βοήθειας. Με τις αγγλικές βάσεις, οι οποίες προστάτευαν τους τουρκοκύπριους και τους έδιναν και πληροφορίες.

Τιμούμε αυτούς που θυσιάστηκαν για να μπορέσουμε, τουλάχιστον, να έχουμε ψηλά το φρόνημα και να λέμε ότι κάποιοι αγωνίστηκαν, ότι κάποιοι θυσιάστηκαν και ότι δεν ήμασταν όλοι Εφιάλτες».

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο Γενικός Πρόξενος επισκέφθηκε εθιμοτυπικά το δημαρχείο, όπου ο κ. Μουριάδης του δώρισε μια γκραβούρα της παλιάς Καβάλας.

Οι εκδηλώσεις θα τελειώσουν το βράδυ, κατά τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφιών «Λευκωσία-Πράσινη Γραμμή 48 χρόνια», η οποία θα λειτουργεί μέχρι αύριο στον ισόγειο χώρο της Μεγάλης Λέσχης.

Προηγούμενο άρθροCosmopolis: Με επιτυχία η συναυλία του Τόνι Σφήνου
Επόμενο άρθροΔομή Στήριξης Νεοφυους Επιχειρηματικότητας Επιμελητηρίου Καβάλας: 13 νέες επιχειρηματικές ιδέες παρουσιάστηκαν