Από τη Θασιακή Ένωση Καβάλας, την Εταιρεία Θασιακών Μελετών και τις εκδόσεις «Χρωμοσύνθεση» του Θεόδωρου Μορφίδη κυκλοφόρησε το Επετειακό Λεύκωμα αφιερωμένο στους Θάσιους και Καβαλιώτες Αγωνιστές του ’21.

Η Επετειακή Έκδοση πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία (1821-2021)

Στο Λεύκωμα προτάσσονται ο χαιρετισμός του Προέδρου της Θ.Ε.Κ. Νικολάου Τσιλογεώργη και τα προλεγόμενα του ιστορικού Κων/νου Χιόνη, που είχε και την επιμέλεια της έκδοσης, και ακολουθούν τα βιογραφικά σημειώματα των αγωνιστών.

Η βιογραφία του αρχιμανδρίτη Καλλίνικου Σταματιάδη (1792-1877) παρουσιάζεται από την Ιωάννα Γόρδου-Τσιλογεώργη, η οποία αναφέρεται και στη συμμετοχή του Καζαβιτιανού κληρικού στην εξέγερση της Χαλκιδικής το 1821 και στη μετέπειτα προσφορά του ως δασκάλου και ιερέως.

Τη συμβολή της οικογένειας Καλαμίδα στον ιερό αγώνα του ’21 και την εγκατάστασή της στη Θάσο διαπραγματεύεται ο Νικόλαος Τσιλογεώργης, που τυγχάνει να είναι και απόγονος της οικογένειας αυτής από τη γιαγιά του Σωτηρία Καλαμίδα (1898-1968), μητέρα της μητέρας του.

Ακολουθεί η εργασία της Ιωάννας Χιόνη-Νόλαν, η οποία παρουσιάζει τις βιογραφίες των αγωνιστών Δημητρίου Χατζή Γιαξή, Σωτηρίου Δημητρίου, Αυγερινού Βάγια και Θωμά Γεωργίου.

Τις βιογραφίες των Καβαλιωτών αγωνιστών Ιλαρίωνα Καράτζογλου και Θεόδωρου Καβαλιώτη μας τις δίνει ο Κωνσταντίνος Χιόνης, ο οποίος παραθέτει και ξεχωριστό κεφάλαιο, που αναφέρεται στους απογόνους των αγωνιστών που ζουν στην Καβάλα. Η οικογένεια αυτή είναι των αδελφών Δημητρίου και Γεωργίου Αστεριάδη, που ο παππούς του παππού των Γεώργιος Χατζή Σίμος πρόσφερε τα πάντα για την επιτυχία του αγώνα.

Η παρουσίαση του Επετειακού Λευκώματος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2021, στις 7.00, στη Μεγάλη Λέσχη.

Προηγούμενο άρθροΞεκίνησε τα μαθήματα χορού στον «Πυθαγόρα» ο Σύλλογος Εβριτών
Επόμενο άρθροΤροχαίο ατύχημα στο Χαλκερό