energean-oil-kai-gas

Στo 1,34 δισ. δολάρια ανέρχεται το επενδυτικό πρόγραμμα που έχει δρομολογήσει η Energean για την έρευνα και ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων εντός και εκτός Ελλάδος.

Για το εσωτερικό της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων κατευθύνεται στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου της Καβάλας (Πρίνος, Β. Πρίνος, Έψιλον, Ν. Καβάλα), όπου θα επενδυθούν συνολικά 200 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ένα δισεκατομμύριο δολάρια θα απαιτηθούν για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον CEO της Energean Μαθιό Ρήγα, το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας κατανέμεται σε 200 εκατομμύρια δολάρια για τον Πρίνο, 50 εκατ. δολάρια για την περιοχή του Κατάκολου, 34 εκατ. δολάρια για την περιοχή των Ιωαννίνων, 30 εκατ. δολάρια για την περιοχή Αιτωλοακαρνανίας, 20 εκατ. δολάρια για το Μαυροβούνιο, 6 εκατ. δολάρια για την Αίγυπτο και ένα δισ. δολάρια για τα κοιτάσματα του Ισραήλ.

Όπως τονίζει ο ίδιος, το επενδυτικό πρόγραμμα της Energean έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει. Οι τέσσερις νέες γεωτρήσεις από τις 15 που θα γίνουν συνολικά στον Κόλπο της Καβάλας, έχουν αυξήσει την ημερήσια παραγωγή σε Πρίνο και Β. Πρίνο στα επίπεδα των 5.000 βαρελιών, έναντι μέσου όρου 1.500 βαρελιών το 2015 και με την ετήσια παραγωγή να φτάνει το 1.160.000 βαρέλια.

Στόχος της εταιρείας είναι με την ολοκλήρωση των επενδύσεων, που περιλαμβάνουν την κατασκευή νέας θαλάσσιας εξέδρας για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Ε», η ημερήσια παραγωγή να κινείται στα επίπεδα των 10.000 βαρελιών στο τέλος του 2018. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν δαπανηθεί περίπου 70 εκατ. δολάρια από τα 200 εκατ. του επενδυτικού προγράμματος.

Εκτός από τον Πρίνο, η εταιρεία στοχεύει στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την έναρξη παραγωγής στο κοίτασμα του Κατάκολου. Συγκεκριμένα τον προσεχή Φεβρουάριο θα καταθέσει τις μελέτες για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος και τα περιβαλλοντικά του έργου, ώστε η παραγωγή πετρελαίου να ξεκινήσει σε 2-3 χρόνια από τώρα. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα έχει ανακαλυφθεί το 1981 και έχουν γίνει δοκιμές παραγωγής.

Ωστόσο το μικρό του μέγεθος και η ποιότητά του δεν επέτρεψαν την εκμετάλλευσή του με θαλάσσια εξέδρα, λόγω του υψηλού κόστους.

Η Energean θα το εκμεταλλευθεί με χερσαία κεκλιμένη γεώτρηση που θα γίνει από χώρο ο οποίος έχει ήδη προσδιοριστεί. Με βάση τις πλέον πρόσφατες ερμηνείες σεισμικών, το κοίτασμα περικλείει 30-40 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, με ανακτήσιμη ποσότητα τα 10 εκατ. βαρέλια. Έτσι ελπίζεται ότι στο Κατάκολο θα γίνει η δεύτερη εκμετάλλευση πετρελαίου, μετά από 37 χρόνια, από όταν ξεκίνησε η εκμετάλλευση του Πρίνου.

Προηγούμενο άρθροΣυναντήση για την προώθηση πεζοποριακού τουρισμού
Επόμενο άρθροΈργα έως 8 εκ ευρώ φαίνεται να εξασφαλίζει ο Δήμος Καβάλας μέσω του Β.Α.Α.