Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νέστου την Τετάρτη 2 Μαρτίου, με αποχώρηση της μείζονος αντιπολίτευσης μετά από έντονο φραστικό επεισόδιο. Η συνεδρίαση είχε μόνο ένα θέμα:
– Ενημέρωση Δημοτικού Συμβουλίου επί του προσφυγικού προβλήματος

Η συνεδρίαση κρίθηκε κατεπείγουσα λόγω της προσφυγικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο Δήμαρχος Νέστου, αρχικά ξεκίνησε με την ενημέρωση του σώματος, αναφερόμενος στις συνεδριάσεις που παραβρέθηκε από τις 23 Φεβ μαζί με τους άλλους Δημάρχους της Π.Ε Καβάλας παρουσία του Μητροπολίτου ΦΝΘ κ. Προκόπιου, καθώς και τον Αντιπ/ρχη κ. Θόδωρου Μαρκόπουλου.

  Δήμαρχος Νέστου κ. Βαγγέλης Τσομπανόπουλος

Το ψήφισμα που βγήκε ομόφωνα, από την συνεδρίαση της 23ης Φεβ. ήταν ότι, στον νομό Καβάλας δεν υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας. Παρ όλα αυτά, το βράδυ της Τετάρτης 24 Φεβ όταν ήρθε το καράβι με τους 1000 περίπου πρόσφυγες, η Δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα, προς τιμήν της, άνοιξε το κολυμβητήριο για να φιλοξενηθούν. Μετά από παράπονα και αφού προηγήθηκε πρόταση του Προέδρου του Επιμελητηρίου κ .Άγγελου Τσατσούλη, μεταφέρθηκαν στο εκθεσιακό κέντρο της Ν. Καρβάλης. Το Σάββατο 27 Φεβ κατά την διάρκεια σύσκεψης, δήλωσα παρών σ ότι χρειάζεται να κάνει ο Δήμος Νέστου, αλλά με τ ανάλογα έγγραφα για να υπάρξει η διασφάλιση σ ότι συμβεί. Μετά από εξέταση χώρων, επιλέξαμε το ΚΕΓΕ, αφού εξετάσαμε και την περίπτωση άλλων, όπως το ΚΑΑΥ, όπου δεν ήταν δυνατόν κάτι τέτοιο. Εδώ να σημειωθεί ότι, εξετάζετε ακόμη ο χώρος των κτιριακών εγκαταστάσεων της Φωνής της Αμερικής, ο οποίος όμως απ ότι γνωρίζουμε είναι κι αυτός ακατάλληλος για φιλοξενία ατόμων. Εμείς αυτήν την στιγμή, έχουμε καθαρίσει τον χώρο του ΚΕΓΕ, τον οποίο βρήκαμε σε άθλια κατάσταση, παρ ότι είναι ένας πολύ ωραίος χώρος, για την φιλοξενία 70 περίπου ατόμων, αν μας ζητηθεί την τελευταία στιγμή.Βέβαια αυτό που ζητείτε είναι ο χώρος φιλοξενίας να είναι εκτός του αστικού ιστού και να έχει και κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές. Αλλά ούτε κι αυτό υπάρχει στον Δήμο Νέστου, όπως γνωρίζουμε. Αυτά που σας αναφέρω, να σας πω ότι, ισχύουν μέχρι την επόμενη ώρα, αφού όλα αλλάζουν, ανά πάσα στιγμή. Ο Δήμος Νέστου όμως δηλώνει με το ενδιαφέρον του ότι, δεν είναι ούτε ξενοφοβικός ούτε διακατέχεται από ρατσισμό, γι αυτό προτείνω να βοηθήσουμε κι εμείς με προϊόντα και είδη που είναι απαραίτητα.

Ζητώ από το σώμα να αποφασίσουμε για την βοήθεια που θα δώσουμε, βάσει των αναγκών που υπάρχουν σε κατάλογο που μας έχει δοθεί.

Πρόταση τόσο της ΚΕΔΕ όσο και δική μου, είναι να ενημερώσουμε τα σχολεία και την κοινωνία, ώστε να συγκεντρωθούν αυτά τα είδη και να μεταφερθούν από τον Δήμο Νέστου».

Αμέσως μετά εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης μίλησε η κ. Μαρία Γατούλα, λόγω απουσίας του επικεφαλή, κ Σάββα Μιχαηλίδη.

Η κα Γατούλα, ξεκινώντας είπε ότι, εκπροσωπεί τον Δήμαρχο της κι όχι τον επικεφαλή του συνδυασμού, ο οποίος λόγω φόρτου εργασίας δεν μπορούσε να παραβρεθεί. Διαφώνησε με τις προτάσεις και τις θέσεις του Δημάρχου κ. Βαγγέλη Τσομπανόπουλου, ακόμη και με τον χώρο σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης και πρότεινε τον νέο παιδικό σταθμό για την φιλοξενία των προσφύγων, αφού όπως είπε είναι κλειστός αυτήν την στιγμή. Η κα Γατούλα έτσι , πυροδότησε μια σειρά αντιδράσεων μ αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη ένταση. Τόσο από τον κ. Τσομπανόπουλο όσο κι απ άλλους συμβούλους.

Ο Δήμαρχος Νέστου αντέδρασε και είπε χαρακτηριστικά ότι: » Ντρέπομαι γι όσα λέει η κα Γατούλα, την στιγμή που θα έπρεπε το δημοτικό συμβούλιο να είναι ενωμένο σαν γροθιά, εσείς κάνετε μικροπολιτική και προτείνετε το κτίριο του παιδικού σταθμού να γίνει χώρος φιλοξενίας «. Κι εκεί βέβαια θύμισε τα 400.000 ευρώ που δαπανήθηκαν από την ΕΥΝΕΣΤΙΑ επί προεδρίας της. Και μέσα σ αυτό το κλίμα που δημιουργήθηκε, αποχώρησε τόσο η κα Γατούλα, όσο και οι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης που ήταν εκεί, εκτός του κ. Γιώργου Λεπίδα, ο οποίος παρέμεινε.

  Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπ/σης κ. Περικλής Αμπεριάδης, ο οποίος συστρατεύτηκε με την πρόθεση της Δημοτικής αρχής, να προσφέρει στο μέτρο του δυνατού ότι μπορεί, για την ανακούφιση αυτών των δύσμοιρων ανθρώπων. Κάτι που βιωματικά ο Ελληνικός λαός το κουβαλάει από το 1922, όταν πρόγονοι μας εκδιώχθηκαν, όπως αυτή την στιγμή οι Σύριοι. Και έκλεισε λέγοντας ότι η παράταξη του συμπαρίσταται και ψηφίζει όλες τις προτάσεις της δημοτικής αρχής, διότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν επιδέχεται αντιπολιτευτικής θέσης. Είναι θέμα ανθρωπιστικό κι έτσι πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Ο Δήμαρχος Νέστου μετά από αυτό ευχαρίστησε τον κ. Αμπεριάδη για την τοποθέτηση του που τον τιμά ως αυτοδιοικητικό κι ως άνθρωπο. Και βέβαια δηλώνει και την φιλοσοφία της παράταξης του.

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Νέστου, αναφέρθηκε στην στάση της κας Γατούλας και την μείζονος αντιπ/σης την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη, όπως και την απουσία του κ Μιχαηλίδη, για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα του Δήμου, χωρίς μάλιστα να κάνει τον κόπο να ενημερώσει έστω τηλεφωνικά.

Όπως και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Λάζαρος Σαββαίδης, τόνισε την εριστική αναφορά της κας Γατούλα, όταν ξεκινώντας την τοποθέτηση της είπε ότι εκπροσωπεί τον Δήμαρχο της.

Στην συνέχεια μίλησε ο Δημοτ σύμβουλος κ. Νίκος Βαλσαμίδης που ζήτησε να ενημερωθεί το σώμα, πως μοιράζονται οι πρόσφυγες από το την στιγμή που φθάνουν στην Καβάλα. Εδώ η απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι, δεν υπάρχει βάση των ζητουμένων προδιαγραφών, χώρος στον Δήμο Νέστου, να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες. Παρ όλα αυτά θα γίνει ότι είναι δυνατόν να συμβάλει στην φιλοξενία τους.

Και επανήλθε ο κ. Αμπεριάδης, συμπληρώνοντας ότι, αν έρθουν στον Δήμο 50 ή 100 άτομα, να κάνουμε ως δήμος το χρέος μας. Όσο και όπως μπορούμε.

Τέλος, μετά από ανάγνωση του Προέδρου του Δ.Σ. κ Καραγεωργίου, της απόφασης της ΠΕΔ που αφορά την παροχή βοήθειας όλων των δήμων, προς τους δήμους που έχουν αναλάβει την φιλοξενία τους, κάλεσε το σώμα να ψηφίσει. Συμπλήρωσε ότι, κατά την αποχώρηση της μείζονος αντιπ/σης και την παρουσία του κ. Λεπίδα, δηλώθηκε ότι, ψηφίζει θετικά. Κι έτσι το θέμα ψηφίσθηκε ομόφωνα.

Προηγούμενο άρθροΗ Ένωση Παγγαίου συγκεντρώνει όλα τα τιμολόγια επιστροφής φόρου πώλησης αγροτικών προϊόντων και υπηρεσιών
Επόμενο άρθροΜικροπωλητές στον καταυλισμό προσφύγων της Ειδομένης – Φωτογραφίες