Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) ανακηρύχθηκε το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, στη διάρκεια ειδικής τελετής στο μεγάλο αμφιθέατρο της σχολής.

Ο Παναγιότατος, που συνοδευόταν από τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο και τον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά για την ύψιστη τιμή που του έγινε, μια τιμή που όπως είπε αντανακλάται προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τις πρωτοβουλίες που έλαβε όλα αυτά τα χρόνια για την προστασία και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε στην ομιλία του ότι οι πρωτοβουλίες της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο απειλείται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, είχαν παγκόσμια απήχηση, ενώ σημείωσε πως είχαν συγκινητική ανταπόκριση από τους νέους ανθρώπους.

Αναφέρθηκε στα επιστημονικά και θεολογικά συνέδρια και συμπόσια που διοργάνωσε εν πλω το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στις διακηρύξεις που υπεγράφησαν, στέλνοντας προς όλους το επίκαιρο και επιτακτικό μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

«Το μήνυμα αυτό», συμπλήρωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «δεν απευθύνεται μόνο στους χριστιανούς αλλά και σε κάθε καλής θέλησης άνθρωπο που μπορεί και θέλει να συμβάλει προς τον σκοπό αυτό». Σημείωσε ακόμα ότι η οικολογική κρίση ως κοινωνικό πρόβλημα και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αποτελούν δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κλιματικών μεταναστών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση των ανθρώπων. Χαρακτήρισε δε, απαράδεκτο να καταστρέφονται οι φυσικοί πόροι, που είναι απαραίτητοι για την επιβίωση του ανθρώπου, στον βωμό κέρδους για να συμπληρώσει πως «η οικολογία έχει πέσει θύμα της οικονομίας».

Η δεύτερη και τελευταία μέρα της επίσκεψης του κ. Βαρθολομαίου και της συνοδείας του στην Καβάλα ξεκίνησε με επίσκεψη στον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, ενώ παραβρέθηκε και σε δυο εκδηλώσεις που διοργάνωσαν προς τιμήν του ο Δήμος και το Επιμελητήριο Καβάλας.

Αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια στην Ίμβρο

Χθες το βράδυ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακολούθησε συναυλία που διοργάνωσε προς τιμήν του η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, με τη συμμετοχή του Κώστα Μακεδόνα, της Γεωργίας Νταγκάκη, της χορωδίας και της λαϊκής ορχήστρας του ιερού ναού Αγίου Χρυσοστόμου Θεσσαλονίκης και του μουσικού σχολείου Καβάλας.

Στη σύντομη ομιλία του, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, απευθυνόμενος στους νέους θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια στην Ίμβρο, τους γονείς και τους δασκάλους του, τη ζωή του στο νησί, ενώ αναφέρθηκε και στον πατέρα Αστέριο, τον ταπεινό, όπως τον χαρακτήρισε, ιερά του χωριού του.

Χθες το απόγευμα, εξάλλου, ο κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού μητροπολίτη Φιλίππων κυρού Προκοπίου που επί σαράντα χρόνια ποίμαινε την αποστολική μητρόπολη των Φιλίππων, της Νεαπόλεως και της Θάσου.

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιου στην Καβάλα ολοκληρώνεται νωρίς το απόγευμα, με προσκύνημα στο βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, εκεί όπου, σύμφωνα με την παράδοση, στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού, το 50 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος βάφτισε τη Λυδία, την πρώτη Ευρωπαία και Ελληνίδα χριστιανή.

Πηγή: ΑΠΕ – Ρεπορτάζ: Βασίλης Λωλίδης

Προηγούμενο άρθροΣτη Καβάλα την Τετάρτη ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Υφυπουργός Τουρισμού και ο Γ.Γ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Επόμενο άρθροΑσυνείδητος σέρνει ασβό με το μηχανάκι του στην Καβάλα