Εντατικούς ελέγχους στα τρόφιμα την περίοδο των Χριστουγέννων θα διενεργήσει η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Σύμφωνα με τον Νομίατρο κ. Χρήστο Παπαδόπουλο οι έλεγχοι γίνονται καθαρά για την προστασία της δημόσιας υγείας και δεν αποσκοπούν στα πρόστιμα.

Συγκεκριμένα είπε ότι «οι έλεγχοι δεν σταματάνε ποτέ απλά αλλάζουν οι προτεραιότητες. Τώρα στις γιορτές εντείνονται προς την κατεύθυνση της διακίνησης των τροφίμων, της παρασκευής κάποιων τροφίμων ειδικά στα αρτοποιεία, στα ζαχαροπλαστεία, γιατί είναι αυτά τα κινήσιμα είδη που υπάρχουν στην αγορά. Συν τα άλλα τρόφιμα, οπωρολαχανικά, κρεατικά κλπ. Θα γίνουν έλεγχοι. Δεν μπορούμε να πάμε παντού, βέβαια, αλλά η εικόνα που θέλουμε να δώσουμε είναι ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί οι επαγγελματίες. Έχουμε πει πολλές φορές ότι το γεγονός ότι υπάρχει αυξημένη κίνηση, δεν δικαιολογεί αμέλειες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν κίνδυνο στα τρόφιμα και στη δημόσια υγεία. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να φροντίσουν να τηρούν τις συνθήκες υγιεινής όπως γνωρίζουν και όπως πρέπει ακόμη και αν η κίνηση είναι αυξημένη και έχουν πολλή δουλειά».

ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Ειδικά γι’ αυτές τις μέρες πρόσθεσε ότι «θα έχουμε πολλή δουλειά. Επειδή υπάρχει αυξημένη κίνηση, υπάρχει κι αυξημένος κίνδυνος να συμβεί κάτι, όσον αφορά το θέμα της τήρησης των κανόνων της ορθής παρασκευής των τροφίμων. Και γι’ αυτό εμείς επικεντρώνουμε την προσοχή μας σ’ αυτό το πράγμα και γι’ αυτό θα εντείνουμε τους ελέγχους. Στον τομέα του προσωπικού είμαστε καλύτερα αυτήν την περίοδο. Υπάρχει και μία ενίσχυση, ήρθαν και κάποια 8μηνα. Πάντως, είτε με πολύ είτε με λίγο προσωπικό, εμείς τη δουλειά μας την κάνουμε. Όσο μπορούμε. Παντού δεν μπορούμε να είμαστε αλλά προσπαθούμε όσο καλύτερα να το κάνουμε κι αυτό που ευχόμαστε είναι να μην έχουμε κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Δεν είναι ούτε να επιβάλλουμε πρόστιμα, ούτε να μαζέψουμε έσοδα για κανέναν άλλον λόγο. Ζητάμε τη συμμόρφωση του επαγγελματία, αλλά όταν κάποιος επανειλημμένα έχει υποπέσει σε σοβαρές παραβάσεις που εγκυμονούν κινδύνους, εκεί θα επιβάλλουμε και κυρώσεις. Και θα πρέπει να το κάνουμε».

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Για το αν ενταθούν και οι αντικαπνιστικοί έλεγχοι, είπε ότι «τι να ενταθεί ο αντικαπνιστικός έλεγχος; Κάθε χρόνο λέμε τα ίδια πράγματα. Έχει 10 και πλέον χρόνια αυτός ο νόμος που ισχύει και δεν εννοούν να τον εφαρμόσουν όλοι, όχι από πλευράς φόβου, αλλά από πλευράς σεβασμού του διπλανού. Αυτό είναι το θέμα. Αν δεν περάσει ως συνείδηση ότι δεν πρέπει να καπνίζουν σε έναν χώρο που είναι δίπλα κάποιος που ενοχλείται από τον καπνό, με καθεστώς κυνηγητού και φόβου δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Η Καβάλα προσπάθησε πάρα πολύ να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο. Αλλά δεν εφαρμόζεται γενικά στην Ελλάδα και είναι κρίμα».

Προηγούμενο άρθροΔιακρατική Έκθεση Φωτογραφίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας
Επόμενο άρθροΚαιρός: Έρχεται κύμα ψύχους! Χιόνια και στα πεδινά